Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Spanjorerna fläskigare när skräpmaten vinner över medelhavskosten

av Thomas Gustafsson

Ett exempel på det klassiska spanska köket, spädgris.

Nu börjar de senaste årens internationalisering sätta sina tydliga spår i Spanien. Spanjorerna och spanjorskorna blir allt fetare. När den nyttiga medelhavskosten tappar mot skräpmatkulturen betyder det också en dramatisk ökning av övervikten.
        Medelhavsdieten innebär som bekant mycket färska grönsaker och rotfrukter på tallriken och olivolja i stället för smör. Medelhavskosten innebär att det ofta serveras fisk och att köttet när det vankas är färskt utan så mycket salt. Drycken är varken mjölk eller läsk utan vin och vatten.
        Skräpmatskulturen som har sitt utsprung i det amerikaniserade italienska köket bygger på pizza, pasta och hamburgare med pommes frites och det serveras läsk och öl i stora bägare. Och så är det glass och pajer efter maten.
        I den stora spanska hälsostudien som genomfördes under andra halvåret 2006 och som nu är klar ser vi resultatet av att skräpmaten vinner terräng över den traditionella spanska maten. Allt fler spanjorer drabbas av övervikt. Värst är situationen för män där hela 49,9 procent har ett BMI-index (Body Mass Index) som gör att de klassas som överviktiga, medan motsvarande siffra för kvinnor är 45 procent. Ungefär 15 procent av både männen och kvinnorna är så överviktiga att de utvecklat det sjuksymptom som kallas för fetma.
        Men allvarligast är ändå den snabbt ökande övervikten bland barn. Förr förekom knappast övervikt bland barn och förr var det knappast möjligt för barn att utveckla fetma. I dag klassas var femte barn i Spanien som överviktigt och nästan ett barn av tio lider av fetma. Kort sagt, utvecklingen i Spanien är ungefär som i alla andra EU-länder och det är bara att titta på USA så ser vi var det leder. Tidigare i våras presenterade den svenska statistiska centralbyrån SCB sin rapport om den svenska hälsan och resultatet var ungefär detsamma för svenskarna som för spanjorerna. Allt fler blir feta.
        Den mest skrämmande utvecklingen är den för barnen som är ungefär densamma i Sverige och Spanien. Dietisterna skyller på samhället som har ansvar för bra mat i skolan och föräldrarna som ska grundlägga en tradition av regelbundna måltider. Förr fick barnen glass och läsk bara när det var fest. Nu är det läsk och glass varenda dag i många familjer. Föräldrarna göder sina barn till en för tidig död. Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB