Startsida / Inlägg

Min morgon i Shinjuku samt bilder

av Alfred Holmgren
IMG_4143
Vaknar svintidigt, lite för trött för att ställa mig och slamra med grytor och kastruller och nacka tuppar och filéa getter halva morgonen, så bestämmer mig för att gå över gatan till Matsuya och äta frukost där istället. Jag kunde tydligen inte ha valt en finare dag heller. Ovan: utsikten vid hissarna på min våning.

IMG_4148
På Matsuyas hemsida står det att ”no expense has been spared” när de inrett sina restauranger. Som om man inte hade märkt det ändå!
IMG_4150
Det är så fint och skönt och lugnt och svalt ute, nu innan både solen och arbetsmyrorna vaknat ordentligt, att jag bestämmer mig för att ge mig ut på äventyr efter maten! Hittar bland annat en butik som säljer lolita-klänningar, äventyrligt nog.
IMG_4153
Styr alla tillgängliga kosor västerut, mot skyskraporna och allt det där i Nishi-Shinjuku.

IMG_4158

IMG_4159

IMG_4161
Något slags helgedom jag passerat hundra gånger utan att riktigt utforska närmare.
IMG_4162
Här vill jag bo. Platine Nishi-Shinjuku. Ser otroligt fint ut. Funderar som sagt på att flytta om jag får nytt visum, men det bökiga är att man inte riktigt vet vad man tjänar från månad till månad när man frilansar, så det är otroligt svårt att budgetera sånt här.
IMG_4169
Plötsligt slår det mig att jag inte har mitt residence card – visum och id-kort i ett – med mig, eftersom jag lämnade det till min advokat igår, så att han i sin tur kan lämna det till immigrationsverket tillsammans med min nya visumansökan, så att jag i min tur kan få ett helt nytt residence card sedan, om kejsaren i sin tur bestämmer sig för att jag får stanna. Att vara ute på vift utan sitt residence card är egentligen mer eller mindre förbjudet. Kan man som utlänning inte identifiera sig kan det hända att man blir arresterad! Det händer att polisen plockar ner folk till stationen om de inte har pass/id på sig. Det har aldrig hänt MIG, men det hände Susanna en gång. Jag fick ett intyg av advokaten som skydda mig från såna incidenter, men det lämnade jag hemma nu eftersom jag egentligen bara hade tänkt gå över gatan och äta. Så jag bestämmer mig för att avbryta min promenad. Men precis då får jag syn på detta: en liten helgedom jag aldrig sett förut!
IMG_4173
Blir tvungen att kolla närmare. Titta vad fint det är! Japan, mina damer och mina herrar.
IMG_4178
Där ser en man.
IMG_4185
Innergården. Bara jag här.
IMG_4197
Från andra hållet. Så fridfullt!
IMG_4199
Äventyret fortsätter: börjar vandra hemåt längs för mig okända gator. Japanska bakgator är det bästa jag vet. Kolla i mitten, en liten gumma som går runt och sopar framför sitt hus. På andra sidan ligger en fotbollsplan. Det är helt tyst, sånär som på cikadorna. Och då är vi ändå mitt i Shinjuku. En småstad i storstaden i storstaden.
IMG_4202
Hittar en ensam stackars palm!
IMG_4207
Efter att ha gått vilse med flit är jag tillbaka i min korsning…
kkk
…som jag egentligen bara fotar för att få med den här lilla detaljen.
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB