Startsida / Inlägg

Succé för nya ”Facebook”: ”Finns verkligen ett behov”

av Sanna Eriksson

Facebook har länge varit den mest självklara mötesplatsen för den som vill hänga i sociala forum, men tiden som ensam på tronen kan snart vara förbi. I samband med att Path lanserade sin senaste version i december har appen snabbt växt i användarantal och grundarna firade nyligen att medlemsantalet överstiger 10 miljoner.

– Det kommer 1 miljon nya användare per vecka nu. Nyligen installerades appen tre gånger per sekund, säger VD:n Dave Morin till blogs.wsj.com och tillägger att appen inte ens har marknadsförts i App store.

”Fördjupar relationerna”

Vad skiljer då Path från Facebook? Inte särskilt mycket, egentligen. Precis som i Mark Zuckerbergs skapelse kan man bland annat dela bilder, checka in på platser och skicka mail till varandra. Dessutom kan man pimpa sina chattrådar med roliga stickers. Den utmärkande skillnaden är att man endast får ha 150 vänner, vilket även är Paths grundidé.

– Jag ville bygga ett nätverk som är helt designat för att fördjupa relationerna till min mamma, syster och närmsta vänner. Facebook gör ett jättebra jobb om man vill vidga sitt nätverk, men det hjälper dig inte nödvändigtvis att fördjupa relationerna till de få människor som du verkligen bryr dig om. Det är anledningen till den här produkten, det finns verkligen ett behov av den, säger Dave Morin.

Enligt Dave är dock inte tanken att konkurrera med sin föregångare, utan de vill hellre se sig som ett komplement.

– Facebook beskriver sig själva som en tidning och precis som varje stad har en tidning har den även flera hem. Ända sen vi startade företaget har vi beskrivit Path som ett familjehem.

Facebook har i dagsläget över 1,11 miljarder aktiva användare varje månad.

 • Tjänstgörande redaktör: Joakim Magné
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB