Startsida / Inlägg

Det passar sig inte för en kvinna…

av Simon Bank

Medan Erik Niva gör det Erik Niva gör kan vi andra ägna oss åt det tyngre artilleriet.

Om ett par timmar släpps den svenska landslagstruppen till högdensitetsmatchen i Porto. Det kan ni läsa hur mycket ni vill om överallt. Här kör vi med hardcore-material istället.

Samma dag som Sverige möter Serbien ska Australien möta Uzbekistan, ett lätt farthinder (nu när inte Bob Lindeman tränar uzbekerna längre) på vägen mot de riktiga kvaltesterna.

Eftersom intresset sjunkit i det nihilistiskt post-hiddinkska fotbollslandet Oz har förbundet kopplat in en reklambyrå som ska lansera Uzbek-mötet som en kamp för överlevnad.

Hur? Med det rätt opigga greppet viral-videos. Hur som – spionfilmen från det hemliga uzbekiska träniongscentrat är rätt underhållande och välgjord.

Väl bekomme.

Och om vi nu ska ge oss in i kartdebatten så kan vi bara konstatera att fotbollskartan är på god väg att ritas om.

All the women who are independent are throwing their hands up at us. Jag vet inte hur mycket ni hängt med i kriget mellan Lyon och den nya, amerikanska damligan, så här är grundkursen för dummies:
Två av Lotta Schelins lagkompisar, Camille Abily och Sonia Bompastor, skrev på för Los Angeles Sol och Washington Freedom. De amerikanska klubbarna brydde sig inte om att de stod under kontrakt, helt enkelt eftersom ett kontrakt i Frankrike inte är värt något.

Varför? Jo, eftersom kvinnor inte är proffs.
Eller… det är de ju visst (Lotta Schelin tjänar mycket pengar på sin fotboll, andra jobbar deltid vid sidan om), men inte på samma sätt som män. Det enda som knöt Abily och Bompastor till OL var att de var registrerade för klubben. Därför kunde de behandlas som vilka arbetare som helst, de sa upp sig och bytte jobb.

Jean-Michel Aulas, OL:s påve, blev förstås vansinnig, hotade USA-kiubbarna med en stämning på en halv miljon euro och kopplade in det Franska Fotbollsförbundet i processen. Med små chanser att lyckas.

Allt det här har ett par veckor på nacken. Men i morse kom en artikel i spanska Público som fick mig att ta upp tråden.

Här kan ni läsa om hur tjejer i Cáceres reagerar över det absurda regelverket i spansk fotboll, som explicit reglerar att kvinnor inte kan bli proffs. José Maria López, president för damlaget i Cáceres, har nu skickat in papper till förbundet för att driva en process som leder till nya regler, så att även kvinnor kan få proffslicenser.

Vänta här.

Ska bara kolla.

Jo.

Det är verkligen 2009..

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB