Startsida / Inlägg

Blood on the Tracts

av Erik Niva

Nä, man lär sig kanske inte något nytt varje dag nuförtiden, men det finns fortfarande lektioner kvar på läroplanen där fotbollssporten smälter samman med sin omvärld.

För några veckor sedan åkte jag taxi här i Stockholm. Chauffören ville prata fotboll, och det visade sig att han kom från Azerbajdzjan.
– Jaha, håller du på Neftji Baku, försökte jag, och hänvisade till det jag trodde var den största och mest populära klubben i Azerbajdzjan.

Det gjorde han inte – och snabbt insåg jag hur ofantligt lite jag visste om både Azerbajdzjan och fotbollen som spelas där.

Tydligen är det en minoritet av de etniska azererna om faktiskt bor i den självständiga republiken Azerbajdzjan. Betydligt fler håller till i det som officiellt sett är nordvästra Iran, men som azererna själva refererar till som södra Azerbajdzjan.

Där finns också fotbollsklubben Tractor Sazi, en institution som fungerar som ett landslag för uppemot 25 miljoner azerer i Iran. Själva gillar de att dra paralleller till FC Barcelona, och klubbens betydelse för den katalanska saken under Franco-tiden.

Många av azererna i Iran upplever sig som kraftigt diskriminerade av regimen i Teheran. Deras kultur marginaliseras mer och mer, och deras språk lärs inte ut i skolorna. Istället är det på Tractor Sazis hemmaarena i Tabriz som man sjunger självständighetssånger på det azeriska. Det är där man protesterar mot dräneringen av områdets stora sjö, och det är där man hänger upp banderoller som gör gällande att: ”South Azerbayjan is not Iran”.

v_634988862690745722_378376_4687122998497

Naturligtvis har inte det här obemärkt passerat förbi i ett Iran där både grannarna och säkerhetsstyrkorna vet vilka tv-program du tittar på och vilka internetsidor du surfar på. Numera innebär nästan varje match mellan Tractor Sazi och de stora Teheran-klubbarna konfrontationer mellan politiskt motiverade supportrar och regimtrogna milismän.

Flera fans har dött i bråken, dussintals har fängslats. Senast i december klädde hundratals Tractor Sazi-supportrar av sig bar överkropp för att demonstrera mot den uteblivna hjälpen till regionens jordbävningsoffer när klubben spelade mot Persepolis på nationalarenan Azadi i Teheran. Det blev startskottet för en serie intensiva kravaller som blev bland de blodigaste hittills.

I morgon är det dags för returmatchen. Tractor Sazi tar emot de mäktiga gästerna från Persepolis i den sista omgången av den iranska ligan. Sisådär 75 000 åskådare kommer att pressa sig in på Yadegar-e-Emam-stadion i Tabriz. ”Yurdumzun iftikharisan, Azhar elinin qahramanisan”, kommer de att skandera på sitt säregna tungomål. ”Ni är vårt lands stolthet, det azeriska folkets hjältar”. Tractor Sazi är en väldigt stor klubb, med en ännu större betydelse. Nu spelar de både för en direktplats till asiatiska Champions League och en större autonomi för sin region och sitt folk.

P_Tractor_Sazi_fans

Jag begär verkligen inte att ni ska titta på den matchen, men jag tyckte att det ändå kunde vara roligt att veta att den spelades.

Själv hade jag inte minsta aning om att den här klubben existerade, och än mindre visste jag vad de representerade. Jag känner mig faktiskt tacksam över att ha fått lära mig det.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB