Startsida / Inlägg

Skyddar Hollywood sina rika och mäktiga pedofiler?

av Sandra Wejbro
Premiären av ”An open secret” på DOC NYC. Regissören Amy Berg längst till höger. Evan H och hans mamma (tvåa och trea från vänster) fick barnmanagern Marty Weiss fälld i rätten.
”An open secret”-premiär på DOC NYC. Regissören Amy Berg längst till höger. Evan H och hans mamma (tvåa och trea från vänster) fick barnmanagern Marty Weiss fälld i rätten.

Regissören Amy Berg kom med många explosiva anklagelser på ”An open secret”-premiären på dokumentärfilmsfestivalen DOC NYC. Hon berättade att de haft extremt svårt att boka visningar och få distribution för denna film, trots att hon är Oscarnominerad och hyllad för filmer som ”Deliver us from evil” (om sexövergrepp utförda av präster i katolska kyrkan) och ”West of Memphis” (om rättsprocesserna mot de s k ”West Memphis Three”). Hollywood vill inte att den här filmen ska få uppmärksamhet, hävdar hon.

Så vad är det här för dokumentär egentligen? Det luktar ju spekulation lång väg – särskilt med tanke på att den släpps strax efter mediecirkusen då den tidigare barnskådespelaren Michael Egan hävdade att bland andra ”X-men”-regissören Bryan Singer våldtagit honom (han drog sedan tillbaka stämningsansökan). Egan

Michael Egan och Bryan Singer.
Michael Egan och Bryan Singer.

medverkar även i filmen, men Berg säger att stämningen kom som en chock, långt efter att de gjort intervjuerna med honom.

– Jag tror han träffade en advokat som gav honom dåliga råd.

Egan var en av flera pojkar som anlitades av Marc Collins-Rectors mediebolag DEN (Digital Entertainment Network) som var tidiga med att göra webb-tv och realitydoftande dramaserier. Stora aktörer i Hollywood investerade massor av pengar och uppvaktades genom extravaganta fester (som enligt Egan och andra pojkar ofta slutade med nakenbad, droger och övergrepp). Singer är en av dem som i filmen anklagas för att ha deltagit i detta.

Egan tog även med sig sin kompis Mark till en av festerna, där han sedan blev drogad och utnyttjad. När Mark några år senare flyttade hem till sina föräldrar, knäckt och alkoholiserad, drabbades han av hjärtstillestånd och som en konsekvens av syrebristen – en kronisk hjärnskada som bland annat gjorde honom rullstolsburen. Egan säger att han fortfarande har skuldkänslor för att han introducerade Mark till den här världen.

”An open secret” undviker dock att vältra sig i skandalösa detaljer. Fokus är barnen, varför de inte skyddas bättre och kritiserar den tystnad som tillåts råda. Att prata öppet betyder att karriären i Hollywood är slut. Ett enda fall nämns där  en barnstjärna lyckats få sin våldtäktsman dömd utan att själv tvingas ge upp sin karriär, och det var för att barnets anonymitet inte röjdes i rätten.

Särskilt skådespelarnas fackförening SAG-AFTRA hamnar i skottgluggen. En framstående person i organisationens topp, Michael Harrah, erkänner till och med närmanden mot en av de barnskådespelare som intervjuas i filmen. Scenen där han säger till den numera vuxne mannen, ”nej, det där borde jag inte ha gjort”, är en av dokumentärens allra starkaste. Harrahs bortförklaringar säger en hel del om förgriparens psykologi:

– Saker händer, men det behöver inte vara hela världen. Det är bara en tragisk händelse om man själv gör det till det.

Och:

– De här personerna som gör sådana här saker har ingen stor plan med det, utan oftast faller de bara in i det.

”An open secret” intervjuar fler drabbade, som ”Gilbert Grape”-barnskådisen Nick som också utnyttjades av Collins-Rector (se ett klipp ur filmen här) och Evan som fick sin manager dömd till fängelse. Managern kom dock ut efter sex månader och har kunnat fortsätta jobba med barn. En annan som kunnat fortsätta i Hollywood trots sin dom är en viss Bob Villard, agent till Leonardo DiCaprio när han var liten. Även Corey Feldmans anklagelser om att både han och kollegan Corey Haim (numera död) utsattes för övergrepp som barn i Hollywood nämns.

Som helhet är det en ojämn dokumentär, stundtals upprörande men formmässigt allt annat än nyskapande. När hjärnskadade Marks kärleksfulla helylle-familj på landet ställs mot de degenererade Hollywood-männen känns det skrattretande övertydligt. Berg försvarar sitt fokus på enbart övergrepp mot pojkar med att det inte handlar om homosexualitet, utan pedofili, och att det varit extra tabu. Hon upprepade även efter visningen att detta inte ska ses som ett angrepp på de framsteg gayrörelsen gjort, särskilt i Hollywood. Unge Evan som var på plats på

Evan och regissören Amy Berg på premiären.
Evan och regissören Amy Berg på premiären.

premiären ville också framhålla det:

– Jag är själv öppet homosexuell och stolt över det, men det här är en helt annan sak. Det handlar om kriminella pedofiler.

De vill att frågan ska börja diskuteras öppet. Vi får se hur det blir med det. Och om ”An open secret” kommer få någon större spridning.

Samtidigt i Hollywood var det business as usual – ännu en glittrig prisgala, Hollywood Film Awards. Mest uppmärksamhet fick Johnny Depp som ställde till en mindre fylleskandal när han skulle hylla Shep Gordon. Detta fick Rob Lowe att surt twittra: Skärmavbild 2014-11-15 kl. 02.51.49   Cat

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB