Startsida / Inlägg

Så går det på nattens Oscarsgala

av Stefan Hedmark

En del tunga kategorier känns osäkra inför Oscarsgalan. Men Biobloggens Stefan Hedmark (SH) och Sandra Wejbro (SW) är rörande eniga om vilka som kommer att ta hem det i slutändan. Här är vinnarna i de största kategorierna.

boyhood_still

Bästa film: 

SW: ”Boyhood”. Att följa en pojke och hans familjs uppväxt i en slags realtid under 11 år, och att resultatet blir så melankoliskt och fint, bör imponera på juryn så till den grad att detta pris känns rätt självklart.

SH: ”Boyhood”. De senaste veckorna har det blåst upp till en episk storm mellan den här filmen och ”Birdman”, men jag tror att ”Boyhood” har vunnit akademins hjärtan i längden.

Regi:

SW: Richard Linklater (”Boyhood”). Rimligen borde Linklater prisas för sin unika idé och skickliga genomförande.

SH: Richard Linklater (”Boyhood”). Nära strid med ”Birdman” och Alejandro González Iñárritu även i den här kategorin, men Linklaters sätt att hålla samman det här projektet imponerar mest.

Julianne-Moore-in-Still-Alice

Kvinnlig huvudroll:

SW: Julianne Moore (”Still Alice”). En av kvällens största favoriter. Hennes porträtt av en kvinnas insjuknande i Alzheimer känns i magen. Dessutom har hon nominerats fem gånger tidigare utan att vinna. Det är Moores tur nu.

SH: Julianne Moore (”Still Alice”).  En av kvällens slam dunk-kategorier. Får inte Moore priset blir det ett episkt tappa hakan-ögonblick.

Kvinnlig biroll:

SW: Patricia Arquette (”Boyhood”). Rätt självklart val. Som mamman i familjen genomgår hon en stor förvandling, från ung tvåbarnsförälder utan utbildning genom mer eller mindre destruktiva äktenskap till att utbilda sig och bli en karriärskvinna med ett starkt liv utanför familjen.

SH: Patricia Arquette (”Boyhood”). Hon får absolut priset, inget tvivel. Emma Stone hade dock lika gärna kunnat vinna för ”Birdman” för min del. 

the-theory-of-everything-eddie-redmayne-2

Manlig huvudroll:

SW: Eddie Redmayne (”The theory of everything”). Britten har sopat banan under galasäsongen för sitt imponerande porträtt av vetenskapsmannen Stephen Hawking och hans insjuknande i ALS. Men Michael Keaton, som gör en spektakulär comeback i ”Birdman”, bör också ha en chans.

SH: Eddie Redmayne (”The theory of everything”). Långsamt men säkert har Redmayne ersatt Michael Keaton  som favorit i kategorin. Men jag vill verkligen se Keaton vinna det här; han var verkligen navet i ”Birdman”.

Manlig biroll:

SW: JK Simmons (”Whiplash”). En av kvällens solklara favoriter. Hans sadistiska jazzfarbror har blivit en av årets mest ikoniska roller. Dessutom vill nog många prisa veteranskådespelaren för lång och trogen tjänst.

SH: JK Simmons (”Whiplash”). Oerhört bra i den filmen. Lika mycket slam dunk som Julianne Moore.

Foto:

SW: ”Birdman”. Emmanuel Lubezki vann visserligen förra året också (för ”Gravity”) men är favorit nu för sitt fantasifulla, lätt surrealistiska kameraarbete, med långa åkningar. Men ”Mr Turner” skulle mycket väl kunna prisas också.

SH: ”Birdman”. Att blicken bakom kulisserna i den där teatern är så omtumlande och vacker beror mycket på Emmanuel Lubezki. Hans foto gjorde oss nästan illamående i ”Gravity” och ibland kommer den känslan tillbaka när kameran jagar fram längs korridorerna.

song_of_the_sea_still

Animerad:

SW: ”Song of the sea”. Lite gambling, men kanske kan den irländska romantiken bita på juryn. Dock är ”Draktränaren 2” fortfarande favorit.

SH: ”Draktränaren 2”. Ingen knock-out i år i den här kategorin, men uppföljaren hyllades vid premiären och har setts som en värdig ersättare för den film som många hade hoppats på i kategorin, ”Lego-filmen”.

Icke-engelskspråkig:

SW: ”Ida” (Polen). Svår kategori, där den tidigare storfavoriten ”Ida” mycket väl kan få stryk av både ”Wild tales” (Argentina) och ”Leviathan” (Ryssland). Men jag tror på ”Ida” och temat om judeförföljelserna, Förintelsen och dess efterverkningar.

SH: ”Ida”. Förutom det Sandra nämner har fotot imponerat på många i akademin och ses som en utmanare till Lubezki i foto-kategorin.

Originalmanus:

SW: ”The Grand Budapest hotel”. Jag tror på Wes Anderson här och hans snillrika manus.

SH: ”The Grand Budapest hotel”.  Förhoppningsvis plockar filmen även hem statyetter i flera tekniska kategorier, som scenografi.

Whiplash-5547.cr2

Manus efter förlaga:

SW: ”Whiplash” av Damien Chazelle. Jag tror att juryn kan vilja prisa detta unga stjärnskott på filmhimlen.

SH: ”Whiplash”. Filmen är baserad på en kortfilm som Chazelle gjorde 2013.

Dokumentär: 

SW: ”Citizenfour”. Är trots (eller kanske tack vare) sitt kontroversiella innehåll (Edward Snowden) kategorins stora favorit och har redan vunnit många priser. Regissören Laura Poitras kontaktades av Snowden när han beslutat sig för att dra byxorna av USA och får följa med under hela den stormen. Det är både ett unika politiskt dokument om vår samtid och ett fascinerande porträtt av Snowden.

SH: ”Citizenfour”. Den mest omtalade dokumentären i år. En annan av de nominerade filmerna, ”Virunga”, finns redan att beskåda på Netflix, för den som vill värma upp inför galan.

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB