Startsida / Inlägg

Mannen som styr Mourinhos laguttagningar

av Johanna Frändén

Hoppsan hejsan. Om vi ska tro Radio Marca, och det tycker jag att vi gör, så har inte Pep Guardiola bara drabbats av sina vanliga stormatchticks och kastat in en oväntad startman i elvan (välkommen Cristiano Tello, 13 år gammal, från Sabadell, Barcelona-förstaden som kan vara norra Spaniens fulaste)… 

Skärmavbild 2012-04-21 kl. 17.11.44.png Foto: MD

…utan han nobbar också två brothers in arms.
Gerard Piqué var ju nu bänkad redan mot Chelsea i veckan, i kväll får han nöta bänk igen.
Om det är till någon som helst tröst så får han göra det ihop med bästisen Cesc, som får se sin startplats gå till Thiago eller möljigen nämnde Tello, beroende på var ni helst placerar honom i startelvan.
Både Gerard och Cesc har haft dokumenterade respektive obekräftade (men välskvallrade) småsprickor med Pep under säsongen vilket får mig att undra:
”Vad hittade de två på när övriga sov i London efter matchen i onsdags?”

José Mourinho har lämnat sin lilla utanförfyrklöver med Sahin, Lass, Altintop och Carvalho kvar i huvudstaden, men tagit med sig hårt kritiserade Fabio Coentrão till Katalonien. Jag håller honom ändå utanför min tippade startelva i kväll, men om portugisen spelar från start ska vi inte bli förvånade.
Alla såg att Coentrão inte gjorde någon vidare match mot Bayern München.
Alla såg hur José Mourinho och därefter Aitor Karanka gjorde två snabba utryckningar för att försvara honom.

Det kan se konstigt ut, men det klarnar en aning om man drar in Jorge Mendes i uträkningen. 
Mendes är den iberiska halvöns mäktigaste fotbollsagent, med madridspelare och portugiser som sin specialitet, och när startelvorna i ett derby mellan Atlético och Real Madrid förra säsongen (eller kanske förrförra) presenterades visade det sig att Jorge Mendes representerade tio av lirarna.
I hans stall hittar vi José Mourinho himself, Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho och Falcao, för att nämna några.
Vi hittar sedan förra året också Fabio Coentrão.
Det här är inga ovanligheter i internationell fotboll, och i Spanien spekuleras det ganska fritt i att José Mourinho bytt ut nästan fläckfrie Marcelo när det kommit till stormatcher i år, för att sätta lite ljus på sin landsman som han också delar agent med.

Mendes.png Hörde du den om Coentrão?

Och om ni tror att det bara är i den spanska huvudstaden som uttagningen av startelvorna har inslag av politik så kan jag berätta att Andrés Iniestas agent heter Pere Guardiola och är brorsa till – ja just det.
Nu är det ju inget problem eftersom Andresito kommer att ha en naturlig startplats i alla elvor i världen tills han slutar med fotbollen, men ni förstår det potentiella dilemmat.

José Mourinho sägs ha skrivit om sitt kontrakt med Real Madrid (och i solidaritetens namn förbättrat villkoren för sina hjälptränare) och det återstår väl till efter kvällens drabbning att se hur den vita publiken ställer sig till det.
I dagens tidning spekulerar jag i hur José Mourinho av allt att döma väljer den säkra, titelgaranterande vägen i dag, allt annat vore väldigt icke Mou-igt, men jag tar inte gift på detta.

Det är säsongens sjätte Clásico vänner, det är nytt rekord, och ändå sitter jag här och är tokladdad. Vi kan få ett ligaavgörande i kväll, vi kommer att få en lång nervpers och vi får det av planetens två just nu kanske bästa lag.

Så här startar Barça:

Valdés
Alves, Mascherano, Puyol, Adriano
Busquets, Xavi, Thiago
Iniesta, Messi, Tello

Real Madrids elva är ännu höljd i dunkel.

I dag har jag hållit matchuppladdning på en mycket rutinerade nivå och inte hamnat i den här svackan timmarna före match som man ibland gör om man startar att varva upp för tidigt.
Heja Juanita och heja Barcelona – Real Madrid!

Vi ses på den dära andra sidan. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB