Startsida / Inlägg

En löjlig diskussion vad Isak är värd

av Patrik Brenning

Det är den 3 oktober i dag och ingen kan väl undgå att det är Zlatan Ibrahimovics födelsedag. Sociala medier är så tapetserade med hälsningar att Andreas Isaksson måste ha drabbats av en mindre depression när han i morse surfade in på sin Facebook för att se vilka vänner som kommit ihåg att i dag även är hans bemärkelsedag.

35 år. Samma ålder på samma dag som Zlatan. Olyckligt, minst sagt.

Jag minns särskilt en höstdag för fem år sedan när landslaget tränade på Stadion och tidningarna tävlade i vem som kunde hylla nyblivne 30-åringen Ibrahimovic högst och störst. Andreas Isaksson var kallad till den mixade zonen. Han fick svara på två frågor.

”Hur har du och Zlatan blivit firade i dag?”
”Hur känns det att fylla år på samma dag som Zlatan?”

Ja, ni fattar.

Men nog om födelsedagar för i dag var vi återigen på landslagssamling – denna gång för att tala om en person som pekas ut som näste Zlatan.

Janne Andersson berättade hur han redan i somras fascinerades av Alexander Isak på träning och att 17-åringen funnits med i hans tankar inför trupputtagningen till mötena med Luxemburg och Bulgarien men att ”jämnheten kanske saknats” och att det är ”viktigt med lagom stora steg”. Så även klubblagsmässigt.

– Jag hoppas att det finns kloka människor som ger goda råd på vägen. Det finns ingen självskriven väg. Det är olika. Hur man själv känner och hur mogen man är. Det är många faktorer. Jag hoppas att det finns kloka människor som ger de rätta råden, sa Andersson på min fråga om var Alexander Isak borde fortsätta sin fotbollskarriär.

Lite lugnare ord är de som dominerade mitt Twitter-flöde i går:

”AIK borde få 100 miljoner”
”Han måste slå Zlatans rekord”

Det var med ett leende på läpparna jag följde journalister och experter kasta sig in i fansdebatten – alla med olika svindlande belopp de ansåg logiska. Men det är faktiskt en rätt löjlig diskussion. Det går inte att diskutera hur mycket Alexander Isak är värd utan att först få reda på VEM som ska köpa Alexander Isak.

Tänk att du har en liter Kalix löjrom. Jämför sen att försöka sälja den på marknaden i Kalix jämfört med i en välsorterad lyxbutik i Stockholm. Vi snackar många procent i prisskillnad. Låt sen en prisbelönt kock lägga romkornen på en lätt rostad macka och du kan skicka upp priset ytterligare några hundra procent.

Eller för att tala fotbollsspråk. Låter du en Premier League-klubb köpa Alexander Isak kan han kanske slå Zlatan Ibrahimovic rekord. Väljer du en mer lämplig adress för en 17-årig talang som precis gjort sin första seniorsäsong så får du knappast lika mycket betalt. I alla fall inte direkt.

Om Isak ska säljas handlar det om ett vågspel för AIK. Kräma ur allt på en gång eller investera i Isaks framtida succé – med risk att förlora i båda valen.

Jag tror inte Alexander Isak är mogen nog att ta en plats i Premier League, Serie A eller La Liga i vår. Jag tror 17-åringen borde leta nästa utvecklingssteg längre ner. Tyska andraligan (en affär i 50-miljonersklassen) eller kanske ännu hellre en klubb som FC Köpenhamn.

Den förste jag hörde komma med FCK-förslaget var kollega Per Bohman i den allsvenska podden ”Jönssonligan” och jag tycker inte att det är en dum idé (även fast jag förstår att förslaget lär reta upp en och annan älskare av allsvenskan för att inte tala om AIK). Men FCK dominerar sin liga och ser nu ut att etablera sig som en stabil deltagare i Champions Leagues gruppspel. De skulle, som de gjort med Ludwig Augustinsson och Daniel Amartey, kunna hjälpa Isak till ytterligare en nivå innan han tar nästa steg. Men det skulle knappast ge AIK några stora pengar.

Säljer du till en klubb på FCK:s nivå talar vi om 20-30 miljoner kronor. Men du får samtidigt en chans att förhandla in en bra vidareförsälningsklausul. Djurgården fick tio procent av vinsten på vidareförsäljningen av Daniel Amartey. En siffra AIK borde kunna förhandla upp rejält.

Jag ser hellre att AIK (om de nu tvunget ska sälja redan i vinter) tar en mindre summa nu, fokuserar på att hitta rätt utvecklingssteg för Alexander Isak och hoppas att det, genom olika klausuler, ska löna sig i framtiden. Till skillnad från till exempel norska Strömsgodset som tog allt på ett bräde och skickade Martin Ödegaard till Real Madrids frysrum utan möjligheter till framtida inkomster vid en karriärsexplosion.

Jag hoppas att AIK, tillsammans med Alexander, väljer klubben först och pengarna sen. Det känns som den bästa affären både för klubben och Isak själv – även fast Zlatan då får behålla sitt rekord.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB