Startsida / Inlägg

Spelbolaget kidnappade svenska fotbollsrörelsen

av Patrik Brenning

Det började som en fest med landslaget som publik men slutade med hat, missförstånd och mordhot.

Kvalvaka fängslade Fotbollsverige men eftersmaken är ändå bitter.

Allt när ett spelbolag kidnappade den svenska fotbollsrörelsen.

 

Det var en märklig natt i Stockholm förra onsdagen. 40 centimeter snö hade lamslagit hela huvudstaden men i fotbollshallen ute på Bosön skulle Karlbergs BK och IFK Luleå mot alla odds spela kval till division 1.

Först vid 23.40-tiden, efter fem timmar (!) i buss, anlände IFK Luleå till Bosön. Då hade till och med svenska landslagsspelare som Oscar Wendt, Pontus Jansson och John Guidett – mitt under uppladdningen inför VM-kvalmatchen mot Frankrike i Paris – engagerat sig i det som kom att bli kallat ”Kvalvakan”.

Landslagsstjärnorna vädjade om en stream, åskådaren Brwa Pishdari svarade och blev över en natt en kulthjälte när han kommenterade matchen via videotjänsten Periscope. Det var den allra vackraste bilden av det engagerade, ideella och passionerade Idrottssverige.

Där borde det också ha slutat men där det finns folk och engagemang finns det också pengar att tjäna. Några som snabbt förstod det var spelbolaget Unibet.

Finns det något spelbolag älskar så är det goodwill. I en bransch som ständigt balanserar på gränsen till det omoraliska så finns det inget mer värdefullt för de aktiva än goda rubriker. I Sverige är Unibet också bäst i klassen på just det.

Genomgode Glenn Hysén är välbetald som ansiktet utåt och i sociala medier är Unibet Sverige både aktiva och roliga i sitt arbete för att skapa goda associationer till den klargröna färgen. Ambitionen är också tydlig.

När Svenska Spel är den statliga jätten i spelbranschen ska Unibet vara den kaxiga uppstickaren som står på de passionerade spelarnas sida. De vill kort och gott helst att vi ska se på dem som polaren du har bredvid dig i soffan när du ser på matchen.

När engagemanget kring ”Kvalvaka” växte var Unibet därför blixtsnabba med att agera.

Periscope-sändningen skickades ut på Unibets twitter, matchen refererades och Brwa Pishdari hyllades rättvist som den hjälte han var. Unibet blev kort och gott en av många ”sköna snubbar” som engagerade sig i Kvalvakan. Om än med mer pengar.

Inför returen anlitade Unibet sedan Brwa Pishdari, skjutsade honom till Arlanda och betalade hans flygresa för att säkerställa en repris av succésändningen från Bosön. Trots ”obefintlig vinning” – som det heter från Unibets sida – såg spelbolaget också mycket lämpligt till att få med sin profil från tidigare tv-satsningar Thomas Wilbacher i sändningen och Pishdari själv började nämna spelbolagets namn i samband med sina tweets kring sändningen. Allt utan att kolla om de ens fick sända.

Unibet förvandlade kort och gott det vackra engagemanget kring Kvalvakan smidigt och billigt till ett marknadsföringsmaskineri med goodwill till spelbolaget själva i sikte. Att de lyckades råder det inget som helst tvivel om men förlorarna fick samtidigt betala ett högt pris.

Kvar stod Ettanfotboll som bov när de tvingades stoppa sändningen för att skydda sina egna klubbars intressen. Föreningen, som är division 1-klubbarnas intresseförening och där allt överskott går tillbaka till klubbarna, är genom Svenska fotbollförbundet sponsrad av Svenska Spel – ett avtal som ger det statliga spelbolaget monopol på all typ av sponsring kring den svenska elitfotbollen. Unibets inblandning skulle därför innebära ett allvarligt avtalsbrott om Ettanfotboll sett mellan fingrarna.

Men när Ettanfotboll mycket riktigt förklarade att de hade de exklusiva sändningsrättigheterna till returmatchen blev bakslaget enormt. På Twitter rasade såväl etablerade journalister som mängder av fotbollssupportrar mot hur Brwa Pishdaris sändning stoppades.

– Jag firade fars dag med mina barn men fick meddelanden om att folk ville döda mig, säger Ettanfotbolls marknads- och kommunikationschef Jimmy Fors.

Brwa Pishdari är en hjälte i det här sammanhanget och gjorde allting rätt men hamnade väl på plats i Luleå ändå rejält i kläm när han helt plötsligt inte fick sända matchen. Men så fort Unibet blev en aktiv aktör i sändningen så förvandlades Pishdaris engagemang, förmodligen utan att han själv tänkte på det, till en kommersiell produkt.

Men det handlar inte bara om det. Svenska Spel-avtalet ger bara småpengar till division 1-klubbarna då de stora summorna landar hos föreningarna i serierna ovanför. Därför har just webbsändningarna från matcherna blivit en liten men viktig inkomstkälla till för klubbarna.

– Luleå hade 163 PPW-köp för matchen mot Karlberg och säg att det mellan tummen och pekfingret ger 8000 kronor efter skatt. Sedan är det kostnad för produktionen också, säger Fors.

Viktiga pengar för en klubb i den här storleksordningen som Ettanfotboll såg till Luleå inte blåstes på. Samma lycka hade inte Karlberg. För samtidigt som Fotbollssverige förälskade sig i den osannolika kvaldrabbningen som på grund av snökaoset kom igång först efter midnatt på natten kunde Karlberg bara skratta åt sin olycka.

Matchen var tänkt att bli en av få möjligheter för klubben att tjäna pengar på sina evenemang den här säsongen men blev efter flytten till Bosön något helt annat. Med den nya spelplatsen kom en hallhyra på 2000 kronor timmen och förbud mot att ta betalt i entrén. Försvann gjorde dessutom möjligheten att bedriva egen kioskverksamhet under matchen samtidigt som bara kostnaden för domarna sprang iväg till 17 000 kronor när rättsskiparna tvingades ta en omväg på 20 mil för att komma in i Stockholm och sedan ta in på hotell när de inte kom ut igen.

Vad kvalet kostat Karlberg totalt vågar de förmodligen knappt räkna på och de är tillsammans med Ettanfotboll de stora förlorarna när Kvalvaka nu sammanfattas. Karlberg står kvar med en enorm nota utan avancemang och Ettanfotboll med ett förstört varumärke för att de gjorde sitt jobb och stod upp för de små föreningarna.

Unibet? De framstår i rapporteringen på sociala medier som hjältar efter en sensationellt lyckad reklamkupp.

Det är de som indirekt tjänat pengar på det här och det är lagen som tvingats betala. Ett slut som tyvärr lägger en stor skugga över det beundransvärda fenomenet Kvalvaka och Brwa Pishdaris på alla sätt imponerande insats.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB