Startsida / Inlägg

Kokainmålet kan utvecklas till en av vår tids stora skandaler

av Oisin Cantwell

Har poliser eller åklagare i det stora kokainmålet förfalskat bevis för att sätta dit en oskyldig människa?
Frågan är djupt obehaglig, men måste dessvärre ställas.

Det är anmärkningsvärt att det pågår nio förundersökningar mot poliser och åklagare som har varit inblandade i processen mot Jonas Oredsson och hans sju kumpaner, som i varierande utsträckning misstänks vara delaktiga i försöket att smuggla 1,4 ton kokain.
Än mer egendomligt är att en av utredningarna rör något så ovanligt förekommande som bevisförvanskning.

Vad är då bevisförvanskning? Lagen definierar brottet som att någon förvanskat eller undanröjt bevis ”med uppsåt att oskyldig må bliva fälld till ansvar”.

Översatt från juristlingo betyder det i detta fall att någon polis eller åklagare kan ha förfalskat bevis för att ljuga in någon i ligan i fängelse. Någon som hen vet egentligen är oskyldig.

Det är lika förfärligt som det låter.

Jag har ingen aning om vem av de åtalade detta kan handla om. Men det går att spekulera. Det är svårt att tro att till exempel ensamseglaren som greps med allt detta kokain egentligen är helt oskyldig. Och det finns goda skäl till att den utpekade ligaledaren Oredsson sedan länge sitter häktad.
Det måste helt enkelt röra någon av de misstänkta som tros ha spelat en mer perifer roll i ligan. Någon som inte är lika bunden till knarket som de ovan nämnda.

För de åtalade måste detta vara en mardrömslik situation. Några av advokaterna i målet har försökt få ut internutredarnas material med den självklara motiveringen att fällande domar som stödjer sig på förfalskade bevis kan vara på väg att avkunnas. Men åklagaren som leder förundersökningarna har sagt nej.

Vi bör ha i åtanke att ingen polis eller åklagare har delgetts misstanke om brott. Och att resan från förundersökning till fällande dom är lång: utredningarna kan vara nedlagda om några dagar.

Men redan faktumet att riksenheten för polismål sedan månader bedriver nio förundersökningar om grov stöld, mened, tjänstefel och, inte minst, bevisförvanskning, är djupt obehaglig.

Det går inte att utesluta att kokainmålet utvecklas till en av vår tids stora rättsskandaler.

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB