Det är fair play

av Pierre Wingren, reporter

Vi har fått se förskräckliga förhållanden till fotbollens fair play-ideal, men vi har också fått se flera lysande exempel på sistone. Det var inte fint att se hur Sjaktar hur gjorde mål i Champions League, det är inte det minsta underhållande att se dessa ständiga filmningar och förstärkningar världen över och det är inte trevligt med tjuvnyp, spottloskor eller hånande ord.

Däremot värmer det ett fotbollshjärta när Miroslav Klose och Marius Ebbers erkänner att bollen tog på handen innan det blev mål och nu kommer nästa exempel som är värt att uppmärksamma: Lars Stindl.

24-åringen är Hannovers mittfältsmotor, han har blommat ut på ett förträffligt vis den här säsongen, även om han tog elefantkliv redan förra säsongen. Han håller oftast till på högerkanten när Hannover 96 spelar men han kan med fördel flytta in centralt på mittfältet. Oavsett var han är så kämpar han, driver på spelet och är smart. Han gör mål och slår finfina passningar. Han är en oerhört viktig pjäs i Mirko Slomkas lagbygge.

Och han är även ärlig.

Bayern München körde över Hannover i lördags och vann med 5-0. Det var ingen enkel match för Stindl och hans lagkamrater, de förlorade helt rättvist. Lars Stindl drog även på sig ett gult kort i matchen mot rekordmästarna. Inget konstigt med det, mitt i stridens hetta finns inget utrymme för att tänka på nästa match.

När matchen väl var över började dock Stindl fundera. Det var något som inte riktigt stämde.

Lars Stindl var helt säker på att lördagens gula kort var hans femte för säsongen i Bundesliga – med andra ord borde en avstängning följa. Men Hannover och Stindl hörde inget från det tyska ligaförbundet DFL.

Jaha, då får jag ta saken i egna händer då, tänkte Stindl. Han informerade sin klubb om att ”jag har minsann fem gula kort den här säsongen” och Hannover skickade en hälsning till DFL. De tackade för det och kom fram till att Lars Stindl mycket riktigt hade fem gula kort på kontot. Det var under den åttonde omgången som Stindl drog på sig ett gult kort i matchen mot Eintracht Frankfurt. Troligtvis har domare Christian Dingert missat att bokföra detta i rapporten och således föll varningen mellan stolarna.

Men nu är misstaget korrigerat och Lars Stindl missar tisdagens möte med Greuther Fürth.

Antingen är Stindl en slug räv som känner sig sliten och vill vila en match utan att erkänna det för någon – eller så är han en av många ärliga och sportsliga fotbollsspelare. Det är för sällan de ärliga spelarna uppmärksammas, det brukar i stället vara någon spottande eller osportslig fjant som tar rubrikerna. Folk i allmänhet ser därför de flesta fotbollsspelarna som slödder. Så är givetvis inte fallet.

Tack Stindl, du förgyllde en grå måndag.

Bundesliga omgång 13:

Fortuna Düsseldorf – Hamburger SV 2-0
Hamburg-fansen gjorde ett ordentlig självmål och brände av massvis med pyroteknik – riktigt dålig tajming med tanke på den rådande debatten. På planen gjordes det inga självmål dock men Fortuna Düsseldorf gjorde två mål genom Kruse och Reisinger. Det här var en match med bortdömda mål, fina chanser och två tunga skador. Fortuna fick plocka av Langeneke och HSV fick plocka av van der Vaart. Jobbigt, förstås. Berg, som spelade från start, hade kanske gjort mål på en fin chans om han varit i form. I stället såg han till att ytterligare ett HSV-mål blev bortdömt då han var för tuff i straffområdet. En tung dag för Hamburg, en härlig och efterlängtad vinst för Fortuna.

Bayern München – Hannover 96 5-0
Kris i FC Bayern efter 1-1 mot Nürnberg och Valencia? Glöm det! Hannover, som bara hade fått en dags vila, krossades fullständigt och Bayern visade än en gång vilket fenomenalt lag det är i år. Javi Martinez fick premiärnäta med en cykelspark, Dante med ett nickmål. Kroos, Ribéry och Gomez hette de andra målskyttarna. Härligt att se Mario Gomez glädje när han fick göra mål efter bara 26 sekunder på plan. Hannover hade ett par chanser i matchen men i ärlighetens namn var de aldrig riktigt med. Vinsten innebär även att Bayern München utökar sin serieledning då Frankfurt och Schalke tappade poäng.

Schalke 04 – Eintracht Frankfurt 1-1
Omgångens toppmöte spelades i Gelsenkirchen och det var en härlig tillställning där Frankfurt inledde bäst med ett flertal fina aktioner offensivt – som vi är vana att se dem i år. Det var dock Huntelaar som äntligen fick göra ett Bundesliga-mål efter 591 mållösa minuter. Inom loppet av två minuter kunde dock Frankfurt svara genom Aigner. I andra halvlek var Schalke det bättre laget och var flera gånger nära att ta ledningen. Men matchen slutade oavgjort vilket känns ganska rättvist sett över 90 minuter.

VfL Wolfsburg – Werder Bremen 1-1
Klaus Allofs mot sin gamla klubb Bremen, kanske ganska skönt för de inblandade att det slutade 1-1. Arnautovic fixade ledningen för bortalaget strax innan halvtidsvilan. I andra halvlek höjde Wolfsburg tempot och kom bättre in i matchen, när dessutom Schmitz fick sitt andra gula kort för matchen tog Wolfsburg över. Målet kom också via holländaren Dost som nu har gjort fem mål i de fem senaste matcherna. Hemmalaget tryckte på för en seger men Bremen orkade hålla undan.

FSV Mainz 05 – Borussia Dortmund 1-2
Caligiuri utnyttjade Subotics försvarssims och skickade iväg en ståtlig missil till 1-0 för hemmalaget efter bara några minuter. Men Dortmund svarade omgående när Lewandowski touchade in en boll från Reus. 1-1 och matchen stod och vägde. Mainz fick en lektion i effektivitet, något som Dortmund nyligen har upptäckt vad det är. Hemmalaget brände några fina lägen innan Lewandowski mästerligt tog med sig bollen och gjorde 1-2 strax före halvtid. Andra halvlek bjöd inte på särskilt mycket och bortalaget kunde försvara ledningen relativt enkelt. Men Mainz gjorde en bra match och Dortmund ska vara glada över den knappa segern.

Greuther Fürth – 1. FC Nürnberg 0-0
Första derbyt mellan lagen i Bundesliga – och det var verkligen derbykänsla i den här matchen. Två röda kort, hårda tacklingar, missade jättelägen och ganska lite fotboll som spelades, i stället mycket kamp och känslor. Feulner drog på sig ett rött kort efter bara 35 minuter och satte Nürnberg i ett tufft läge. Asamoah kom fri och borde gjort mål men slarvade bort chansen. Sararer drog på sig sitt andra gula kort med en halvtimme kvar och det var nu tio mot tio. Trots allt ett rättvist resultat då båda lagen kämpade fint men hade svårt att etablera anfallsspel.

SC Freiburg – VfB Stuttgart 3-0
Ett lyckat genrep inför den tuffa matchen mot FC Bayern på onsdag. Freiburg vann helt välförtjänt mot ett Stuttgart som för all del hade mer bollinnehav i matchen. Men Freiburg gjorde målen och vann de avgörande närkamperna. Rosenthal gjorde 1-0 för Freiburg efter 22 minuter och hemmalaget växte. Krmas och Kruse gjorde de andra målen för dagen. Starkt av Freiburg, igen, och ännu ett exempel på Stuttgarts lustiga säsong med blandade insatser.

TSG Hoffenheim – Bayer Leverkusen 1-2
Tim Wiese skadade sig inför matchen och ersattes av Casteels i mål – men det gick inte bättre för Hoffenheim för det, även om de faktiskt gjorde en bra match mot ett Leverkusen som fick kämpa hårt för segern. Bender satte 0-1 efter en kvart och mitt i Hoffenheim-pressen kunde Carvajal dansa in 0-2 i den 38 minuten. I andra halvlek fortsatte Hoffenheim att kämpa för ett mål och fick även ett via Johnson. Med en halvtimme kvar fick Leverkusen kämpa för de tre poängen, men stack också på farliga kontringar.

FC Augsburg – Borussia Mönchengladbach 1-1
Augsburg hade hoppats på tre mycket välbehövliga poäng och var även nära att fixa det. Mölders, Augsburgs svar på vem som ska göra mål för laget, gjorde 1-0 efter bara fem minuter. Bortalaget hade svårt att skapa chanser mot ett fint hemmaförsvar och Mölders prickade i stället ribban för Augsburg. Med en halvtimme kvar av matchen lyckades Gladbach bättre och skapade ett gäng chanser, det var dock precis före slutet som Herrmann kunde fiska upp en misslyckad rensning och göra 1-1.