FC Bayern höstmästare – på rekordtid

av Pierre Wingren, reporter

FC Bayern München stötte på ett kämpande Freiburg, fick en straff och fick spela med en man mer. Agerade säkert och vann med 2-0. Klass.

Borussia Dortmund stötte på ett kämpande Düsseldorf, tog ledningen, slappnade av och släppte in ett mål. Fick spela med en man mer sista minuterna, skapade tryck men inget mål. Inte tillräcklig klass.

Den skillnaden har varit påtaglig mellan de båda storlagen i Bundesliga den här säsongen. Bayern München har förmågan att vinna de där trötta-ut-motståndarna-duellerna. Dortmund har inte det. Det innebär att det nu skiljer elva poäng mellan lagen inför lördagens möte, alldeles för mycket för att stormötet ska bli så nervkittlande som vi hade önskat oss.

Roligare då med Bayer Leverkusen som fortsatt arbetar i det tysta. Schalke 04 började prata om titlar, då föll de en aning. Leverkusen har däremot slipat och åter slipat på spelet utan att göra några större anspråk på något. Nu är laget precis så farligt och fungerande som Hyypiä/Lewandowski vill. Frågan är om truppen är tillräckligt bred för att hålla hela vägen?

TSG Hoffenheim förlorade återigen, den här gången mot 1. FC Nürnberg. Markus Babbel får fortsatt förtroende – jag har tjatat om det i bloggen tidigare, men jag förstår verkligen inte. I grund och botten är jag emot snabba ”lösningar” som att sparka tränaren, men i det här fallet skulle det ha skett för längesedan. Nåväl, kul för Babbel i alla fall. Tråkigare för alla inbitna Hoffenheim-fans, som inte finns.

I media viskas det om att Augsburgs tränare Weinzierl kan få sparken innan jul. Jag förstår att klubben hade önskat sig lite fler poäng, det gör jag, men Augsburg är ändå i ett annat läge än Hoffenheim – och spelar dessutom en bättre fotboll. Där hade jag avvaktat ett tag till.

Juan Arango. Killen som bara gör läcka mål. Nästan i varje fall. Volleyn mot Wolfsburg är ett guldkorn.

Handsreglerna i fotboll måste bli tydligare. Det blir tröttsamt.

På lördag drabbar alltså Tysklands två jättar samman. Bayern München välkomnar Borussia Dortmund till Allianz Arena. Dortmund har vunnit de senaste fyra ligamatcherna mot FC Bayern och vann även cupfinalen i Berlin. I somras vann Jupp Heynckes lag den mindre betydelsefulla supercupen mot Dortmund – men kanske är det just den som har betytt oerhört mycket för årets upplaga av rekordmästarna. En seger mot Dortmund på lördag och höstsäsongen kan beskrivas som perfekt. En förlust hade givetvis smärtat, men mycket mindre nu då tabellplaceringen talar sitt tydliga språk: Bayern München är Tysklands, ja, Europas bästa lag så här långt den här säsongen.

2-0-segern mot Freiburg, samtidigt som Dortmund kryssade mot Düsseldorf, innebär också att Bayern München står som klara höstmästare. Efter bara 14 omgångar. Det är tidigare än någonsin i Bundesliga-historien. Det säger en hel del, särskilt då Dortmund ”bara” har tre poäng mindre jämfört med samma tidpunkt förra säsongen.

Bundesliga omgång 14:

Borussia Dortmund – Fortuna Düsseldorf 1-1
Det var en sån där klassisk ”måste-match” för de tyska mästarna. Fortuna med stora skadeproblem på hemmaplan – det skulle bara bli tre poäng. Men utan skadade Götze och Gündogan blir Dortmunds offensiv otroligt lidande. Det var en seg match, en match där hemmalaget spelade med tålamod. Blaszczykowski kunde gör ett drömmål innan halvtid och det kändes ändå som att arbetssegern var nära. Men i andra halvlek växlade hemmalaget ner för mycket, det i samband med tveksamma Klopp-byten resulterade i att Düsseldorf kom in i matchen. Det blev också 1-1 genom Reisinger. I slutminuterna av matchen fick Paurevic sitt andra gula kort och Dortmund var en man mer. Großkreutz brände en given målchans till hemmapublikens förtvivlan. Ett rättvist kryss och en stark bortapoäng för Düsseldorf.

Hannover 96 – Greuther Fürth 2-0
Hannover hade två raka förluster i Bundesliga inför matchen och var piskat till att vinna mot bottenlaget. Men Fürth inledde matchen, som vanligt, bra. Men släppte också, som vanligt, in ett tidigt mål. Diouf hette målskytten, förstås. Matchen fortsatte dock att vara jämn spelmässigt. I andra halvlek serverade Schlaudraff Eggimann till 2-0 och efter det kändes segern klar.

Hamburger SV – Schalke 04 3-1
Stor lycka i Hamburg då laget vann helt välförtjänt mot ett håglöst Schalke – och man vann utan kreatören van der Vaart och avslutaren Son. Beister börjar äntligen hitta rätt i HSV och gjorde också 1-0, strax därefter utökade Rudnevs till 2-0. Vid det här laget var inte Schalke alls med i matchen, men Schalke fick en straff. Huntelaar sköt, Alder räddade suveränt. Men holländaren tryckte in returen och plötsligt blev det lite match igen. HSV har dock lärt sig att försvara och det blev tufft för Schalke. I stället kunde Badelj sätta en straff till 3-1 i slutminuterna. Det här var verkligen ”Bayern tisdag”.

Eintracht Frankfurt – FSV Mainz 05 1-3
Mainz starka trend håller i sig och det var egentligen aldrig något snack om vilket lag som skulle segra i Frankfurt. Armin Veh hade skadeproblem i defensiven som han helt uppenbart inte kunde kompensera, samtidigt är Mainz i god form. Ivanschitz och Parker gjorde två Mainz-mål i första halvlek. I andra kunde Noveski utöka till 3-0 för Mainz. Faktum är att Mainz gjorde samtliga mål i matchen – det var Szalai som var så målsugen att han satte bollen i eget nät. Mainz konkurrerar därmed om Europa-platserna samtidigt som det blir intressant att se hur Frankfurt presterar i de tre matcherna som ska spelas innan uppehållet.

Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg 2-0
Det spel som Wolfsburg har visat upp sedan Magath försvann fanns kvar, men det blev dock inga mål, precis som under Magath-tiden. Wolfsburg var det bättre laget under hela matchen, men Mönchengladbach var vansinnigt effektivt. Nordveit breddade spelet med en långboll, Arango drog till på volley. Alla, inklusive målvakt Benaglio, kunde bara med häpnad se på när bollen gick i mål. Drömmål. I slutet av första halvlek fick Gladbach sin första hörna och gjorde så klart 2-0 genom Jantschke. Andra halvlek bjöd inte på några mål men väl en stolpträff av Bas Dost.

VfB Stuttgart – FC Augsburg 2-1
Stuttgart inledde bäst och körde över Augsburg, att hemmalaget också tog ledningen kändes logiskt. Före detta Augsburg-spelaren Traoré gjorde 1-0 och höll tillbaka jublet. Stuttgart slappnade antagligen av en aning efter att ha varit överlägset i matchen och då kunde Koo göra ett riktigt fint mål. 1-1 och plötsligt såg det lite jobbigt ut för hemmalaget. Men Traoré serverade Ibisevic till 2-1 och Stuttgart fick välförtjänt fira säsongens andra hemmaseger.

Werder Bremen – Bayer Leverkusen 1-4
Leverkusen hade chansen att erövra plats två tack vare konkurrenternas misslyckanden. Bayer inledde suveränt och tryckte ned Bremen i skosulorna. Men hemmalaget hittade in i matchen till sist – då slog dock Castro till. I andra halvlek var det än en gång Castro som utökade till 0-2, men nu svarade Bremen snabbt genom Petersen. Men efter reduceringen tog Leverkusen åter över matchen och gjorde två snabba mål genom Rolfes och Hegeler.

SC Freiburg – Bayern München 0-2
I ett regnigt Freiburg fick bortalaget, för dagen utan Schweinsteiger då mittfältsmotorn har fyra gula kort, en drömstart. En olycklig hands resulterade i att Müller fick slå in sin första straff i Bundesliga. Bara minuter senare drog Diagne i Shaqiris axel och domaren fiskade fram ett rött kort. Och där var matchen egentligen över. Men Freiburg ska ha all heder, de kämpade suveränt men utgjorde inte något reellt hot framåt. Dante hade en nick i ribban i slutet av första halvlek. Men det skulle dröja till 79 minuten innan matchen avgjordes genom Tymoshchuk. Neuer hann även betala av ytterligare en miljon euro till Hoeneß med en jätteräddning på Kruses skott innan 2-0-målet.

1. FC Nürnberg – TSG Hoffenheim 4-2
Hoffenheim, med eller utan Wiese, är fortfarande det lag som släpper inte på tok för mycket mål. Kiyotake slog in en frispark till 1-0 efter bara ett par minuter och Nürnberg hade ett stadigt grepp om matchen. Men Schipplock kunde ostört nicka in 1-1. Strax innan halvtid kunde Per Nilsson, som gör en fin säsong, stöta in 2-1 efter att Gebharts frispark tippats i ribban av Casteels. Nürnberg drog sig tillbaka i andra halvlek och anföll bara när Hoffenheim tillät det. Kiyotake fortsatt aktiv, Polter gjorde 3-1. Ännu en olycklig straff på grund av hands skulle dok göra matchen spännande, Salihovic satte den till 3-2. Kiyotake gjorde dock ett fint mål och Nürnberg vann välförtjänt.