Startsida / Inlägg

The line is a dot to you!

av Pierre Wingren, reporter

Ibland blir det bara för mycket. Ibland finns det inga ord som kan beskriva idiotin.

Vid det här laget känner ni till den tragiska berättelsen om den förre landslagsmålvakten Robert Enkes självmord. Det var för lite mer än tre år sedan som Hannover-målvakten valde att ta sitt liv. En mörk dag för tysk fotboll. Man får försöka finna något bra med allt som händer och i Enkes fall så är det att klubbarna och det tyska fotbollsförbundet förstår att det finns ett problem. Man har jobbat för att tvätta bort den tabu-stämpel som depression har. Med framgång, lyckligtvis.

Flertalet spelare har tagit ett uppehåll från fotbollen och låtit sig behandlas för den sjukdom de faktiskt har. Även Schalke-tränaren Ralf Rangnick sa upp sig från jobbet innan det var för sent. I dag mår han bra igen och har ett nytt jobb som sportchef i RB Salzburg.

Det overkliga som hände för tre år sedan är inte glömt. Robert Enkes minne lever kvar och vi har tagit en lärdom av det som hände. Men det är fortfarande ett djupt sår som aldrig läker.

Varför kommer jag dragandes med detta nu? Anledningen är lika enkel som den är bedrövlig.

På Stuttgarter Zeitungs hemsida kan läsarna kommentera artiklar och skriva i olika forum. Ett forum handlar självklart om stadens stolthet VfB Stuttgart. När ens lag förlorar tror jag att vi alla känner olika, mindre positiva, känslor. Man säger och gör saker i stridens hetta som man senare ångrar. Men de flesta har också en spärr, man är medveten om att det finns en gräns som man inte ska gå över.

Stuttgart förlorade med 3-0 mot SC Freiburg i söndags och det var på många sätt en smärtsam förlust, förstås. Målvakten Sven Ulreich hade inte heller sin bästa dag på jobbet och borde kanske ha förhindrat 2-0-målet.

Tyvärr så dök det upp ett vidrigt osmakligt inlägg på forumet i söndags.

En användare uppmanar Sven Ulreich att ”göra som Enke”. Detta eftersom att Stuttgart då skulle få ”en Bundesliga-duglig målvakt mellan stolparna igen”.

Idioti på internet
Idioti på internet. Skärmdump från bild.de

Där visade någon upp sin mörkaste och mest avskyvärda sida, och tyvärr är internet en förträfflig plats för dessa människor. Här vågar man skriva saker som man annars bara hade tänkt. Det här var fantastiskt långt över gränsen i min bok. Jag blir illamående.

Ulreichs agent Jürgen Schwab har anmält händelsen. ”Jag är ett stort fan av yttrandefrihet, men det finns gränser, och de har överskridits i det här fallet”, säger Schwab.

Otroligt.

***

Bloggen i dag skulle egentligen handla om vad vi har att se fram emot: stormötet mellan Bayern München och Borussia Dortmund på lördag. Höstens match närmar sig med stormsteg. Det kittlar i fotbollssjälen, det värmer fotbollshjärtat. Det som gör det hela än mer intressant är kvällens match mellan Borussia Dortmund och Fortuna Düsseldorf.

Om Dortmund vinner skiljer det sex poäng mellan lagen. FC Bayern åker till Freiburg i morgon för en tuff bortamatch. Inför lördagens möte kan det alltså skilja så lite som sex poäng mellan lagen. Det hade varit önskvärt. Matchen hade känts mindre het om Dortmund förlorar i kväll och FC Bayern vinner i morgon – då skiljer det hela tolv poäng mellan de två storlagen.

Bayern München har varit suveräna i ligaspelet den här säsongen och det är nu upp till bevis. Den här ”engelska veckan” känns fantastiskt avgörande för resten av säsongen. Ska vi få en spännande toppstrid eller ska allt, mer eller mindre, avgöras inom loppet av fem dagar?

Oavsett vilka poäng lagen ligger på inför lördagens stormatch så är jag övertygad om en sak: det blir en sjuhelsikes sammandrabbning.

Men en sak i taget alltså. Tisdagen och onsdagen bjuder på uppvärmning inför lördagens stormöte och mycket annat. Tre poäng är alltid tre poäng.

Och från och med i dag kommer det att vara knäpptyst (det ska åtminstone vara det) på de tyska arenorna i tolv minuter och tolv sekunder. Det hela är en protest mot säkerhetsdebatten som pågår i Tyskland och fansen vill genom detta initiativ visa hur tråkigt det kan vara med fotboll när stämningen saknas – Ohne Stimme Keine Stimmung. Mer om det senare – hoppas jag – nu ville jag bara informera så ni slipper fundera där hemma i tv-sofforna eller på plats i Tyskland.

Bundesliga omgång 14:

Tisdag 20:00

Borussia Dortmund – Fortuna Düsseldorf
Dortmund har fått vänja sig vid att möta lågt stående och hårt kämpande lag – och har också lyckats bemästra det. Matcherna senast mot Fürth och Mainz slutade med segrar – även om det var knappt senast mot Mainz. Düsseldorf fick äntligen ta säsongens första hemmavinst mot HSV och höll dessutom åter nollan. Båda lagen har skadeproblem, men rimligtvis blir det svårare för Fortuna att kompensera. Lewandowski stekhet.

Hannover 96 – Greuther Fürth
Hannover är väl inte i kris, men saker och ting är lite jobbigare för tillfället. Det kan passa Fürth utmärkt som trots allt kan spela utan press borta mot Hannover – dessutom har Mike Büskens lag tagit sex av sina åtta poäng just på bortaplan. Sararer saknas i Fürth, Stindl saknas i Hannover.

Hamburger SV – Schalke 04
Hamburg utan van der Vaart är ett förlorande lag och när dessutom målskytten Son saknas känns det som en given Schalke-seger. Men det är nu det brukar passa att resa sig, återstår att se hur det blir med det. En vinst, eller åtminstone poäng, känns viktigt för HSV. Schalke vill förstås också vinna och hänga på i toppen, helst av allt åter få förbi Dortmund. Huntelaar visade senast att målsinnet finns kvar.

Eintracht Frankfurt – FSV Mainz 05
Frankfurt är förstås nöjda med poängen de plockade i Gelsenkirchen i lördags och siktar nu på tre friska poäng mot ett Mainz som besegrade Frankfurt med 3-0 i april 2011 och mer eller mindre skickade ner dem i 2. Bundesliga. Det var en förbannat lång mening. Armin Veh har dock lite skadeproblem i truppen och Matmour är avstängd. Mainz spelade till sig minst lika många chanser som Dortmund i lördags med förlorade ändå med 1-2. Ivanschitz borde ha gjort något mål och sportchef Christian Heidel är ärlig: ”Han hade kunnat göra 15 mål per säsong. Men eftersom han, som offensiv mittfältare, inte gör det spelar han i Mainz”. Upp till bevis.

Onsdag 20:00

Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg
Gladbach har en förmåga att hamna i underläge och komma igen, det är en stark och god egenskap men Favre är förstås inte nöjd med den nya verkligheten. Nu väntar ett tufft test när återuppstånda Wolfsburg gästar. Ter Stegen har tappat sin briljans från förra säsongen och har fått utstå en hel del kritik – förhoppningsvis går han stärkt ur krisen. Han är ännu ung. Wolfsburg har inte bara börjat göra mål, de spelar dessutom fin fotboll. Nu börjar man drömma om Europa-spel igen. Kan bli en underhållande fajt.

VfB Stuttgart – FC Augsburg
Stuttgart följde upp 5-1-galan i Bukarest med en tröttsam 0-3-förlust mot Freiburg. Sportchef Bobic menar att laget saknar krafter. En vinst mot Augsburg hade varit välkommen av flera anledningar men bottenlaget är en tuff nöt även om de bara har sju poäng. 1-1-matchen mot Gladbach stoppade det akuta läget och Augsburg siktar åter på tre poäng med en Mölders i målform.

Werder Bremen – Bayer Leverkusen
Leverkusen bevisade att man har det som Bremen saknar för att konkurrera i toppen – effektivitet och en förmåga att vinna. Mot Hoffenheim blev det två mål på tre skott, samtidigt avlossade Hoffenheim över 20 skott och gjorde bara ett mål. Bremen däremot tappade på nytt en ledning när Wolfsburg, med en man mer på plan dock, gjorde 1-1.

SC Freiburg – Bayern München
Freiburg har spelat bra fotboll sedan Streich tog över som tränare och man fungerar verkligen som ett lag. Nu har den lilla klubben dessutom fått med sig rättvisa resultat på sistone, ett tecken på mognad i spelet kanske? Formen och självförtroendet är i alla fall på topp inför onsdagens match och det lär behövas mot ett målgalet Bayern München. De tyska rekordmästarna avfärdade snacket om novemberdepression när de krossade Hannover med hela 5-0 på hemmaplan. Intressant blir att se med vilken press Bayern tvingas spela matchen, det är helt upp till Dortmund.

Onsdag 20:45

1. FC Nürnberg – TSG Hoffenheim
På grund av en mässa som äger rum alldeles intill stadion skjuts matchen mellan Nürnberg och Hoffenheim upp 45 minuter, vilket bara är välkommet för oss som vill se mer fotboll. 20:45 är CL-tid, men just den här gången handlar det inte alls om det. Snarare bottenstrid. Nürnberg har åter hittat sitt stabila spel och släpper inte längre in lika många mål, men framåt är det mycket jobbigare. Samma gäller egentligen även Hoffenheim. Det här kan väl mycket väl bli Babbels sista match om Hoffenheim förlorar – tolv inspelade poäng är på tok för lite. Och vad händer med Wiese?

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB