Startsida / Inlägg

Hamad och Klopp

av Pierre Wingren, reporter

En snabb kommentar är på sin plats. Det är kontraktens dag i Tyskland. Den stora bomben är förstås att Jürgen Klopp förlänger till 2018 med Borussia Dortmund. Men sett ur ett svenskt perspektiv är det oerhört kul och spännande med Jiloan Hamad, 22, till TSG Hoffenheim.

Vi börjar med en snabb titt på Hamad och Hoffenheim. Ni som har följt bloggen ett tag vet vad jag har för känslor för TSG Hoffenheim – det är knappast min favoritklubb. Som förening.

Men sedan Markus Gisdol tog över tränaruppdraget i slutet av förra säsongen har saker hänt rent spelmässigt. Hoffenheim är en bra klubb för unga spelare att utvecklas i, det är ett lag som står för attraktiv, underhållande och offensiv fotboll. Gisdol ger gärna unga spelare chansen.

Laget mår bra igen efter en turbulent sedan tränaren Ralf Rangnick lämnade för flera år sedan. Spelarna har inte presterat, fotbollsmässigt har det varit under all kritik. På ledarsidan likaså. Men Markus Gisdol har injicerat nytt liv i klubben – än en gång är TSG Hoffenheim en fräck uppstickare i Bundesliga med många unga talanger.

Det är ett lag, likt Werder Bremen under Thomas Schaaf, som hellre spelar 5-4 än 1-0. Målsättningen har blivit realistisk igen, lugnet har kommit tillbaka. Det är en perfekt miljö för Jiloan Hamad att utvecklas i. Det trodde jag aldrig jag skulle säga – men det är faktiskt känslan. Ralf Rangnick-känslan har återvänt till TSG Hoffenheim. Det är viktigt för klubben och för spelarna. Och det är viktigt för ett 22-årigt svenskt nyförvärv.

22-årige Hamad har lett sitt Malmö FF till ett allsvenskt guld. Han har imponerat stort. Nu får han chansen att visa upp sig på en av fotbollsvärldens största scener, men ändå i en klubb som känns helt rätt.

Så här säger sportchefen Alexander Rosen om Hamad:

”Jiloan är en ung, ambitiös och utvecklingsbar spelare som redan visat upp sina färdigheter i Sverige. Vi är mycket glada över att han har valt att spela för oss”.

Det är inte den roligaste klubben han kommer till. Inga supportrar värda namnet (åtminstone inte i tyska mått), ingen tradition och ingen historik. Men som jag har varit inne på tidigare är Markus Gisdols Hoffenheim-projekt något fräscht och spännande. Det är helt rätt av Hamad att inte tänka på hur stor klubben är utanför fotbollsplanen. Miljön är den viktiga – och den känns helt rätt för tillfället (även om det kan svänga snabbt i klubbar som Hoffenheim).

Det ska bli fantastiskt spännande att se vad Jiloan Hamad kan uträtta i ett piggt och offensivt Hoffenheim. Det känns helt enkelt fruktansvärt kul med ännu en spännande svensk spelare i Bundesliga.

Välkommen till ett fotbollsälskande land. Välkommen till en liga med högt tempo och anfallsglad fotboll. Välkommen till Bundesliga – där publiktrycket är öronbedövande och de stora arenorna är fullsatta.

Och lycka till, Jiloan Hamad.

***

I Tyskland är inte Jiloan Hamad den stora nyheten förstås. På dagens presskonferens inför matchen mot VfB Stuttgart valde Borussia Dortmund att släppa bomben: tränaren Jürgen Klopp (och hela tränarstaben) förlänger till 2018. Sportchefen Michael Zorc förväntas göra likadant.

Det är en stor seger för BVB. Jag förstår varför Hans-Joachim Watzke såg så nöjd ut när han fick snacka om förlängningen. Jürgen Klopp är en av de bästa tränarna i världen. Han har en personlighet som går hand i hand med Borussia Dortmund. Han är verkligen den perfekte tränaren för klubben.

Det kvittar hur många nyckelspelare som lämnar för de europeiska storklubbarna så länge Jürgen Klopp är kvar. Det är känslan i Dortmund. Och det är känslan i min mage.

Han har förvandlat klubben från ett kaotiskt konkurslag till ett briljant storlag. Han står för en fotboll som är medryckande. Om inte fotbollen väcker känslor är den inte värd att spela, enligt Klopp. Det har genomsyrat killarna i laget, publiken, ja, hela Europa egentligen.

Det är ett av fotbollsvärldens mest spännande projekt Jürgen Klopp har. I dag blev det ännu lite mer spännande och mer långvarigt.

Nyheten betyder förstås oerhört mycket för BVB som tappar sina bästa spelare till andra klubbar. Men tränaren får de behålla åtminstone fram till 2018, trots stort intresse från klubbar i Europa. Det är ett positivt tecken för Borussia Dortmund, Bundesliga och fotbollen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB