Startsida / Inlägg

Der Klassiker

av Pierre Wingren, reporter

Borussia Dortmund kunde ha sålt 500 000 biljetter till den här matchen. Den tv-sänds i mer än 200 länder. Det är ettan mot tvåan. Det är der Klassiker. Det är en tysk jättematch mellan två av Europas bästa lag. Det är en fantastisk fotbollslördag.

Ändå känns det annorlunda inför den här matchen. Det som skulle vara ett möte mellan två av världens bästa tränare och två av världens bästa lag har i stället blivit ett möte mellan två skadeskjutna giganter – och frågan är vem som hanterar situationen bäst.

Det är givetvis tråkigt att Bayern München saknar Bastian Schweinsteiger, Franck Ribéry, Xherdan Shaqiri, Claudio Pizarro och Holger Badstuber. Pep Guardiola hade gärna haft med sin fixstjärna och mittfältsmotor till den här matchen.

Jürgen Klopp hade gärna haft sin backlinje – och regissör. Ilkay Gündogan saknas på mittfältet och sjukt nog har Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Neven Subotic och Lukasz Piszczek gått sönder. Det är hela Klopps ordinarie backlinje. Inget optimalt läge.

Båda tränarna är dock överens om att det inte handlar om att hitta på ursäkter. De ska hantera situationen på bästa sätt. Men det blir onekligen ett tufft test för en obeprövad backlinje – och det kan mycket väl bli så att Mario Götze, av alla, måste stå för de matchavgörande situationerna i Ribérys frånvaro.

Det här är nionde gången lagen möts som etta och tvåa i Bundesliga. BVB har tagit fyra segrar, två matcher har slutat oavgjort och FC Bayern har fixat tre trepoängare. De senaste sex ligamatcherna mellan lagen har slutat med fyra Dortmund-segrar och två kryss.

Bayern München vann dock matchen i DFB-Pokal förra säsongen – och framför allt gick de segrande ur Champions League-finalen. I början av den här säsongen körde Dortmund över FC Bayern i tyska supercupen. Det är alltså jämna tillställningar.

Men kan Borussia Dortmund rå på Bayern München den här gången? Som jag skrev i bloggen för ett tag sedan så kan ligan mycket väl avgöras redan i kväll. Om Pep Guardiolas gäng vinner så har de sju poäng ner till Jürgen Klopps Dortmund. Det är mycket, oerhört mycket.

FC Bayern har inte förlorat på 37 raka ligamatcher – en helt otrolig siffra. Men om det är något lag som kan bryta den trenden så är det Borussia Dortmund hemma på Westfalenstadion. 80 645 åskådare kommer att skapa en euforisk stämning.

Det finns många matcher i matchen i kväll. Supertränarna Pep och Klopp möts i en het duell, tyska landslagsmålvakterna Weidenfeller och Neuer ställs mot varandra och Lewandowski ska mäta sig med sin kommande konkurrent (?) Mandzukic.

Men det finns så klart en spelare som kommer att få mest fokus. Det bara är så. Mario Götze, 21.

Ädelteknikern tillbringade tolv år i Borussia Dortmund. Han blev fansens älskling, Tysklands nya gullegris. Sedan kom chocken i april 2013: Mario Götze lämnar Borussia Dortmund för största rivalen Bayern München. Tajmingen på nyheten var vidrig och givetvis tänkte de allra flesta på Götzes ord några månader tidigare, ”jag kommer absolut inte att lämna BVB i sommar”. Det var ett typexempel på den nya fotbollen och den nya sortens fotbollsspelare.

Dortmund-fansen rasade. Mario Götze blev hatad. Och sedan dess har ingenting varit sig likt.

Borussia Dortmund vaknade upp i verkligheten – på riktigt. Tidigare hade Nuri Sahin och Shinji Kagawa lämnat, men den här övergången krossades alla drömmar om ”11 Freunde”. Vem lämnar härnäst? Numera har BVB en personalbudget på nästan 100 miljoner euro, det är mycket pengar för den gul-svarta Ruhrklubben. Men det är ingenting emot Bayern Münchens 200 miljoner.

Men det är inte bara Borussia Dortmunds verklighet som förändrades. Mario Götzes också. Och nu återvänder han för första gången till sin gamla hemmaplan, han möter den gula väggen som motståndare. Som hatobjekt.

Mario Götze tror att det blir ett av de svåraste momenten i karriären, men han räds inte. Jag tror dock att Götze har en hel del tankar i huvudet, inte bara inför återkomsten, utan vad som har hänt sedan sommaren.

Plötsligt blev supermittfältaren utbuad av hemmapubliken i Köln när Tyskland mötte Irland tidigare i höst. Han har blivit en i mängden i ett stjärntätt superlag. Han har kämpat med skador, han har haft svårt att hitta rätt i FC Bayerns spel. Även han har vaknat upp i en verklighet som skiljer sig från den tidigare. Och nu ställs han inför det ultimata provet när han, i Ribérys frånvaro, ska lösa knutarna i Bayern Münchens spel. På Westfalenstadion. En ganska häftig utmaning för en 21-årig kille.

Affären infekterade förhållandet mellan Bayern München och Borussia Dortmund. De flesta i Tyskland, som inte är FC Bayern-supportrar, avskyr klubben. Om det beror på avundsjuka eller inte kan man diskutera. Men det finns en tradition i södra Tyskland att försvaga värsta konkurrenten i Bundesliga. Det har gjorts förr, men ett tag verkade det som att det inte skulle lyckas den här gången. Men så gick Mario Götze-affären i lås. Pep Guardiola ville ha Neymar, Bayern-ledningen insisterade på Götze. Affären väckte starka känslor.

Det finns stora skillnader mellan de här klubbarna, mellan folket som står bakom klubbarna. Det finns olika förutsättningar. Borussia Dortmund och Schalke 04 avskyr varandra, rivaliteten är mer än bara sportslig. Den finns alltid. Men klubbarna är faktiskt lika varandra på många sätt, så även fansen.

Borussia Dortmund och Bayern München är dock inte alls lika varandra. De senaste åren har så den sportsliga rivaliteten tilltagit och nu kulminerat. Därför är det lätt att förstå varför matchen väcker så starka känslor. Det här kommer att bli en het kväll i ett kallt Dortmund. Så mycket känslor, så mycket vilja.

Giganterna Bayern München, Europas bästa lag, ställs mot ett löpstarkt och revanschsuget Borussia Dortmund. Känslorna vilar tungt över staden Dortmund. Westfalenstadion kommer att koka. Europas hetaste match där så mycket står på spel – på alla plan.

Är ni redo för supermatchen?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB