Startsida / Inlägg

Jerry Lewis, 87

av Jens Peterson

SONY DSC
När jag var ung på 1960-talet var Jerry Lewis det roligaste jag visste på bio.
En gång skrattade jag så mycket att jag ramlade ur biofåtöljen där i Falkenberg. Skyll på att jag var 11 år. Jag har sett om några av de där filmerna sedan dess. Man skrattar inte så man ramlar någonstans. Det är svårt att ens le.
Men mitt hjärta är svagt för Jerry Lewis och hans fysiska humor. Tokiga grimaser. Snubbel.
Nu är han 87 år. Han har huvudrollen i ”Max Rose”, en helt annorlunda film. Den fick världspremiär i Cannes på torsdagen. Titelfiguren är en före detta pianist som gav upp karriären och ägnade sitt liv åt familjen. När hans fru (Claire Bloom) dör upptäcker han en hemlighet. Har deras 65-åriga äktenskap inte varit vad han trodde?
Det är ett drama om kärlek och hopp och den har stor respekt för äldre människor. Lyfter fram människor som i vanliga fall ignoreras, som Jerry Lewis uttrycker det. Ett allvarligt hjärta som bankar.
Jerry Lewis är dock fortfarande kul när han kommer in på presskonferensen. Han fotograferar oss journalister och sina medspelare. Han clownar sig med hörlurarna och stoppar en i näsan. Han räknar hur många som applåderar när hans namn presenteras. Och han svarar ibland surrealistiskt om något helt annat eller om ingenting alls.
Men han är stolt över ”Max Rose”.
– Det är det bästa manus jag läst på 40 år, säger han. Jag ringde direkt och sa ja och att jag kunde börja jobba i morgon.
Han uppskattade att vara skådespelare, inte komiker.
– Jag fick hålla bort allt crazy Jerry och all komik och hitta den här rollfiguren i manus. Det är den sortens film som kommer att få all att må bra när de ser den. Jag var glad i varje ögonblick under den här inspelningen. Det kan jag inte säga om alla mina filmer.
Jerry Lewis slog igenom som komiker på 1950-talet. I många filmer spelade han och Dean Martin mot varandra. När de splittrades som komikerpar gjorde han många succéer på 1960-talet. Det var han som först skapade ”Den galna professorn” som Eddie Murphy gjorde ny version av.
Men på 1970-talet slutade han nästan göra film. Martin Scorseses ”King of comedy” 1982 var ett av få undantag där han skådespelade igen.
– Men det var en version av komikern Jerry Lewis, säger han. ”Max Rose” är helt annolrunda.
En stor motgång blev filmen ”The day the clown cried” som Jerry Lewis spelade in bland annat i Sverige 1972. Harriet Andersson, Sven Lindberg, Keve Hjelm och John Elfström var med. Jan Lumholdt som skriver för Svenska Dagbladet frågade honom om den på presskonferensen.
– Jag tycker den blev dålig, säger Jerry Lewis. Förstår du? Därför är den inlåst och ska aldrig visas. Jag fattade ett beslut för att den inte var så bra som jag ville att den skulle vara. Det är alla skapares rättigheter.
Jerry Lewis säger att den första film som fick honom att skratta var ”Moderna tider” av Charlie Chaplin.
Han var en av de första som fick mig att skratta på bio.
Det var roligt att se Jerry Lewis på nära håll. All respekt åt den 87-årige veteranen.
SONY DSC
Regissören Daniel Noah, Jerry Lewis och Kerry Bishé som spelar hans barnbarn.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB