Träffade Kajsa Grytt, som gör romandebut

av Cecilia Gustavsson

Kajsa Grytt, sångerska som blev känd i ”Tant Strul” och sedan dess gjort flera soloskivor, har skrivit sin första roman. ”Nio dagar, nio nätter” är en riktigt bra historia om sex, klasskillnader, svek och ensamhet. Tidigare har hon skrivit en självbiografi, bland annat om sin relation med Plura Jonsson.

Jag intervjuade henne och blev helt förtjust. Så skönt med någon som går sin egen väg, är ständigt nyfiken och vågar prata om fel och brister, till exempel kärleksproblem. Intervjun kommer på lördag i Aftonbladet.   bild-8

Donna Tartts nya Pulitzerprisad

av Cecilia Gustavsson

Amerikanska Donna Tartt skrev den hyllade kultboken ”Den hemliga historien” 1992. En fantastisk roman!
Nu har hon fått Pulitzerpriset i litteratur för ”Steglitsan”. Jag har precis just nu läst ut den – en tegelsten med en berättelse som vindlar sig fram mellan olika stämningar och miljöer. imgres-5
Huvudpersonen Theo förlorar sin mamma i en explosion på ett konstmuseum. I villervallan tar han med sig en dyrbar tavla: ”Steglitsan”. Händelsen förändrar hans liv, och även hans personlighet. Absolut läsvärd, men inte lika oemotståndlig som ”Den hemliga historien”. Recension kommer på ”Pocketnytt” på boksidorna nästa lördag.

Bridget Jones tillbaka – fortfarande kul och galen

av Cecilia Gustavsson

Titel: Bridget Jones – Mad about the boy Författare: Helen Fielding

Välkommen tillbaka, Bridget Jones. Den eviga 30-nånting-singeln har förvandlats till en 51-årig änka och tvåbarnsmamma, men räknar fortfarande kilon, letar efter kärleken och klantar sig på ett befriande knasigt sätt.   imgres-4
Helen Fielding har behållit sin oefterhärmliga kortfattade stil, och här finns både sjukt roliga avsnitt och riktigt sorgliga. Boken är delvis skriven i dagboksform, med de klassiska Bridgetanteckningarna om kilon och alkoholenheter.
Åren har gått och Bridget är som en Bambi på hal is när hon sms-flirtar, räknar Twitterföljare som en besatt och kollar in nätdejtingsajter efter pepp från sina kompisar.
Hela boken visar hur en medelålders kvinna kan rodda ett hem med två barn, fixa matsäckar med mera, samtidigt som hon överväger utropstecknen i sina sms till den mycket yngre älskaren.
Boken är lättläst och skojig, samtidigt finns här en fint allvarlig underton om hur kvinnor över 50 riskerar att bli osynliga om de låter sitt yttre visa deras riktiga ålder.

Sista chansen: Vinn Anna Janssons nya bok!

av Cecilia Gustavsson

Anna Jansson fortsätter sin succéserie om polisen Maria Wern på Gotland – i tv-avsnitten spelad av Eva Röse. Jag har fem ex att lotta ut! Nu är slutspurten på tävlingen. Mejla mig på cecilia.gustavsson@aftonbladet.se och skriv varför just du behöver den här boken.  imgres-2

Den senaste handlar både om en liten flicka som försvinner, och om trådar tillbaka till Andra världskriget. Titel: ”Skymningens barfotabarn”. Välskriven spänning.

 

Kategorier Blandat | Kommentarer
Taggar tävling

Intervju med hyllade Amanda Svensson

av Cecilia Gustavsson

Amanda Svensson slog igenom med debuten ”Hey Dolly”. Trots att hon bara är 26 kommer hon nu med sin tredje roman: ”Allt det där jag sa till dig var sant”. Om en ung tjej på folkhögskola, en galen förälskelse och en stark vänskap.

I morgon lördag kommer min intervju med henne, en smart resonerande och modig person.
bild-7

Kategorier Blandat | Kommentarer

Boktips: Lysande roman om ung kvinna på 50-talet

av Cecilia Gustavsson

Titel: Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona
Författare: Anneli Jordahl

Anneli Jordahl är en klar favorit. Hon har en otroligt fin känsla för atmosfär, och är mästerlig på att skildra människors innersta.
Den här romanen bygger löst på författarens egen mammas ungdomsår. Året är 1959. Huvudpersonen Mona är en oskuldsfull ung kvinna som flyttar från en liten ort i Dalarna till Östersund, en stad som känns fantastiskt spännande för henne. Hon får plats som hembiträde och drömmer om ett liv med spänning, dans och romantik. imgres-3
Ganska snart blir hon förälskad i en musiker. Bakom den ordkarga ytan har han ett varmt hjärta – tänker hon. Men livet blir inte alls som hon tänkt sig. Med den tidens moralregler hamnar hon snabbt i en situation som hon har svårt att klara ut: Hon blir med barn, och fördöms av sina föräldrar.
Jordahl lägger skickligt in även mannens perspektiv, hur han ser på deras relation. Hon lyckas också få med korta ordväxlingar som äger rum långt senare, mellan Mona och hennes vuxna dotter.
Välskrivet och läsvärt.

 

Glöm inte ”Jättehemligt” – och hurra för Barbro!

av Cecilia Gustavsson

Måste sälla mig till hyllningskören för Barbro Lindgren, årets Almapristagare. Första svensken som får detta barnbokspris, som instiftats till Astrid Lindgrens minne.

Loranga och gänget är ju fantastiska, men måste påminna om att ge era mellanstadiebarn chansen att läsa de självbiografiska ”Jättehemligt”, ”Världshemligt” och ”Bladen brinner”. Otroligt med barndomsskildringar som skrevs i början av 70-talet och som barn på 2010-talet kan gilla.

search

 

Vinn Anna Janssons nya bok!

av Cecilia Gustavsson

Anna Jansson fortsätter sin succéserie om polisen Maria Wern på Gotland – i tv-avsnitten spelad av Eva Röse.
Den senaste handlar både om en liten flicka som försvinner, och om trådar tillbaka till Andra världskriget. Titel: ”Skymningens barfotabarn”. Välskriven spänning.

Jag har fem ex att lotta ut! Mejla mig på cecilia.gustavsson@aftonbladet.se och skriv varför just du behöver den här boken. imgres-2

Kategorier Blandat | Kommentarer

Resenärer föredrar ”riktiga” böcker

av Cecilia Gustavsson

Den som är ute och reser är inte ute och cyklar när det gäller böcker: 54 procent vill hellre läsa en pappersbok, än något på läslatta.
Inte ens bland ungdomar i åldern 18-29 år är läsplattor så populärt. 61 procent av dem föredrar att läsa en ”riktig” bok på resan medan bara 6 procent föredrar läsplattan.

Kul, tycker jag, som knappt ser röken av böcker på pendeltåg och t-bana längre – där kollar alla sina mobiler. Pocketböcker är ju bästa ressällskapet!
Undersökningen har gjorts av Swedavia ihop med TNS Sifo.

 

Kategorier Blandat | Kommentarer
Sida 1 av 81
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB