Lyxmiddag för veteranerna von Sivers & Lundin
avMalou von Sivers och Anders Lundin bjöds på en riktig lyxmiddag med chèvre, oxfilé och mäktig ananaspaj på menyn. Recepten får du här!
Förrätt: Chèvrepaj med sparris
Du behöver:
1 knippe grön sparris
1 rödlök
Olivolja
4 ägg
200 g chèvre
20 cocktailtomater
25 gröna oliver, urkärnade
2 msk smält smör
1 dl grädde
2 msk olja
Örtsalt
4-8 ark smördeg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort den nedre träiga delen av sparrisstjälkarna. Skär i mindre bitar. Hacka löken. Fräs sparris och lök i olivolja ett par minuter. Vispa ihop äggen. Smula i osten eller skär i mindre bitar och rör i. Halvera tomaterna och oliverna.
Blanda smör, olja och örtsalt. Pensla formen eller formarna. Lägg på ett filodegsark (halvera dem om formarna är små). Ta bara fram ett par ark i taget och låt de andra ligga kvar i kylen under tiden så de inte torkar. Pensla smörblandningen över hela arket. Täck omlott med nästa ark. Fortsätt tills pajdegen känns stabil och täcker formen. Häll i äggsmeten och fördela sparris, lök, tomater och oliver i smeten. Grädda i ugn i cirka 20 minuter (beroende på formstorlek). Fyllningen ska vara fast och toppen gyllene.
Huvudrätt: Helstekt oxfilé med vitlöks- och persiljesmör
och bakpotatis i ugn
Du behöver:
800 gram oxfilé
Vitlök
Persilja
Smör
3 bakpotatisar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Marinera oxfilén i olivolja, salt, peppar och vitlök. Stek i panna på hög värme för fin yta. Lägg sen oxfilén i en ugnssäker form och in i ugnen i cirka 40 minuter. Linda filén i aluminiumfolie och låt vila i 10-15 minuter innan servering. Skär potatisen i skivor och lägg på en plåt. Häll över olivolja och krydda med salt, peppar och örtkrydda. In i ugnen med potatisen i cirka 30 minuter.
Ta fram smöret så det är rumsvarmt. Hacka persilja och vitlök smått. Blanda ihop med smöret.
Vi drack: ”Somezin chardonnay”, artnr 73921, 89 kronor.
Efterrätt: Ananaspaj
Pajskal
Du behöver:
125 g smör
1.5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning
Du behöver:
2 st ägg
0.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl crème fraîche
1.5 dl krossad ananas
Gör så här:
Pajskal
Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ner med smöret och blanda ihop till en ganska smulig deg. Tryck ut degen i en pajform.
Fyllning
Ugnen sätter du på 225 grader. Vispa ihop allt utom ananasen. Den rör du ner nu. Och så ner med den goda smeten i pajskalet. In med pajen i ugnen och låt den stå där inne i en kvart. Stäng av ugnen och låt pajen stå kvar i eftervärmen minst en halvtimme så att puddingen sätter sig.
recept: Hannah Widell & Amanda Schulman