Startsida / Inlägg

Tuff lottning för båda svensklagen

av Anders Nilsson

Svenska mästarlaget Rosengård ställs mot ryska Ryazan i första omgången av Champions League medan Linköping möter Liverpool. Långt ifrån någon drömlottning, men klart möjliga och överkomliga uppgifter för svensklagen.

Rosengård och Linköping slapp ställas mot svåra Stabaek och duktiga Brescia, men fick för den skull inga önskemotståndare i sina respektive sextondelsfinaler. Malmölaget inleder alltså Champions League-äventyret mot ryska ligatvåan Ryazan medan Linköping öppnar mot regerande engelska mästarlaget Liverpool. Svåra matcher för Damallsvenskans två bidrag således, men jag tror att både Rosengård och Linköping tar sig vidare.

Skånegänget har värvat bra under sommaren, vilket kommer betala sig i Champions League-spelet. Marta har tillfört ytterligare offensiv spetskompetens till laget medan rekryteringen av danskan Line Röddik Hansen har inneburit att försvaret stärkts ett snäpp till.

Precis som regerande mästarlaget från Malmö har Linköping vässat truppen för Champions League-turneringen. Portugisiska mittfältaren Claudia Neto har redan hunnit visa att hon är en central mittfältare av riktigt hög klass och att danska landslagsbacken Janni Arndt är en klassback vet de som följt internationell damfotboll de senaste åren.

Om allt går blågul väg väntar vinnaren i mötet mellan portugisiska Clube Atlético Ouriense och danska Fortuna Hjørring på Malmö i åttondelsfinalen medan Linköping får möta vinnaren mellan isländska Stjärnan och ryska WFC Zvezda.

Det blir en intressant höst i Champions League.

***

Women´s Champions League blir bättre för varje år som går. Nu vill Elitfotboll Dam att UEFA satsar ännu hårdare på turneringen genom att skjuta till mer pengar och genom att bygga ett bra mediakoncept kring matcherna.

Som det varit tidigare år har kostnaderna överstigit intäkterna för de damallsvenska lag som deltagit i Champions League, vilket varken gynnar turneringen eller utvecklingen av europeisk damfotboll.

Jag ser väldigt positivt på att EFD adresserat UEFA och tryckt på för att få till en ökad ekonomisk satsning på Champions League. Det är på tiden att federationen visar att man faktiskt bryr sig om och är beredd att satsa för att ytterligare höja statusen och kvaliteten på turneringen såväl som på de deltagande lagen.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB