Hammarby tog chansen

av Anders Nilsson

Hammarby vann måstematchen mot Mallbacken och förbättrade chanserna att spela damallsvensk fotboll även nästa år. Inför sista omgången skiljer ett enda mål de två lagen åt i kampen om nytt kontrakt.

För några veckor sedan såg Hammarby ut att vara på väg tillbaka till Elitettan. Mallbacken hade tagit sig upp över nedflyttningsstrecket och skaffat sig fyra poängs marginal ner till Stockholmslaget närmast under.

Det var då det.

Nu är läget ett helt annat. Hammarby vann måstematchen mot argaste konkurrenten, Mallbacken, och hämtade därmed in de tre poäng som skiljde lagen åt.

Segern, som var lagets tredje och i särklass viktigaste under säsongen, innebär att damallsvenskans sista omgång blir högdramatisk. Ett enda mål skiljer de två lagen åt inför slutrundan. Jämnare, tätare och mer dramatisk än så blir inte en streckstrid.

Men vägen till vinst var långtifrån spikrak, trots att Hammarby fick en drömstart med ledningsmål redan efter tre minuters spel. Hemmalaget kvitterade mitt i den första halvleken och tog ledningen precis i början av andra.

I samma stund som Maruschka Waldus tryckte in 2–1 till Mallbacken blev Djurgården helt klart för spel i damallsvenskan nästa säsong i och med seger mot Östersund.

Där och då såg Stockholmslagen ut byta serietillhörighet med varandra. Men Hammarby ville annat och vägrade ge upp. Lagkaptenen Olga Ekblom kvitterade till 2–2, hennes andra mål i matchen och inhopparen Clara Markstedt tryckte därefter in avgörande 3–2.

Marksteds inhopp blev kortvarigt, men betydelsefullt. Bara fem minuter efter att hon gjort entré, tre efter sitt så viktiga mål, tvingades anfallaren kliva av på grund av en smäll mot huvudet.

Segern innebar alltså att Hammarby hämtade upp de tre poäng som skiljde upp till tabelltian Mallbacken. Trots det är det fördel Mallbacken inför avslutningen nästa helg.

Värmlandslaget möter nämligen ett skadedrabbat Umeå – utan både Lina Hurtig och Hanna Glas – på bortaplan i sin sista match medan Hammarby ställs mot tabellfyran Piteå – som kan spela om medalj – på hemmaplast.

Men det är nästa helg det. I dag är Hammarby vinnare, Mallbacken stora förlorare.