Startsida / Inlägg

När pingviner knackar på dörren

av danielohlsson

antarktis_1462Efter herrans många år blev äntligen min dröm om Antarktis sann.

Jag vet inte riktigt när min dröm om Antarktis först kom. Troligen ungefär fem minuter efter det jag hörde talas om det första gången. Jag kommer ihåg att jag satt och snurrade på pappas gamla jordglob hemma och fantiserade om hur det såg ut längst därborta vid Sydpolen.
I februari för tre år sedan blev drömmen sann. Då stod jag på den antarktiska kontinenten för första gången. Och det var precis allt jag drömt om.
Vi stod där i mitten av en enorm koloni av adéliepingvin och jag blev nästan gråtmild när jag fattade var jag var.

Några nätter senare reste vi vårt tält i kvällningen. På ett isflak en liten bit ut från stranden låg en leopardsäl och iakttog oss. Pingvinerna ropade i bakgrunden. Så snart jag och min holländske journalistkompis Matthijs fått upp tältet knatade vi i väg i mörkret upp för det lilla berget. Några hundra meter upp satte vi oss på en isklump och tittade ut över natten. Allt vi kunde se var konturer av det dramatiska landskapet. I viken nedanför simmade tre vikvalar och sjöng för varandra.
Trots mörkret var det så vackert och storslaget. Och jag kunde inte sluta tänka på vilken fantastiskt vacker värld vi lever i. Punkt.
På morgonen blev jag väckt av en pingvin som nästintill knackade på tältet. Och den antarktiska morgonen visade upp sin fantastiska isvärld igen.
Min dröm hade blivit sann.

antarktis_1202_1Pingviner som väckarklocka slår det mesta – inte en snooze så långt ögat kan nå.

77_antarkis_feb2013_hasse_0074Antarktis. Det är bara för vackert för att vara sant.

Antarktisk är med råge den vackraste och mest storslagna plats jag varit på. Men världen är full av andra helt sjukt vackra länder (även om Antarktis nu inte riktigt är ett land). Här kommer mina fyra favoriter förutom Antarktis – och alla börjar faktisk på N.

Norge
Jag har cyklat, vandrat, paddlat, seglat, klättrat, skidat och åkt hundspann kors och tvärs genom detta land otaliga gånger och det blir ta mig katten bara vackrare och vackrare för varje gång – det är inte svårt att förstå att norrmännen älskar att gå på tur.

Namibia
Sanddyner högre än någon annanstans, en vidsträckthet som är svår att hitta i något annat land och så en otrolig fauna på det. Så otroligt bra helt enkelt.

Nepal
Jag har fastnat uppe på berg och dessutom varit rejält bubblig i magen större delen av min tid i landet men så här är det – landet som kallas ”Världens tak” har inte fått just det namnet för inte – det är så vackert att inte ens en magsjuka håller mig borta.

Nya Zeeland
Kanske lite uttjatat men NZ är så otroligt vackert. Under den månad jag var där sprang vi omkring som galna för att hinna med så många vandringsleder och toppar som möjligt – att jag sedan i samma veva hamnade på sjukhus med en honungsmelonsstor blödning i ryggen bara för vi åkte kana nerför en vulkan är ju en helt annan historia.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB