Startsida / Inlägg

Skrämmande sanningen om Hamréns reklamfilm

av Patrik Brenning

Ny landslagsdag och äntligen börjar det hetta till lite med bara ett dygn kvar innan den första träningsmatchen mot Slovenien. Tvvärr blir det alltså utan Zlatan Ibrahimovic.

Svenska fotbollförbundet har fortfarande inte bekräftat Dagens Nyheters uppgifter att Zlatan ska sluta i landslaget efter EM och just i dag får det nog betecknas som ett smart val. De hade annars varit väldigt knepigt för dem att först bekräfta att matchen i Malmö blir Zlatans sista med landslaget i sin hemstad och sedan ställa över 34-åringen helt.

Men om Zlatan behöver vila är det självklart rätt att låta honom göra det med tanke på EM.

Dagens överraskning var annars att min gamle kollega Erik Löfgren, numera på TT, red ut med frågan till Hamrén som alla genuint måste ha funderat på. Den kring vad det egentligen är som pågår här:

Jag har själv haft en brinnande teori om att någon cementerat fast Hamréns ben i betongen (kolla bara vad märkliga de ser ut. Som om knäskålarna växt ihop på vår förbundskapten) och tvingat Erik att skrika till fansen om att köpa blågula tröjor i sportaffären. Ett rent kidnappningsdrama alltså. Men sanningen var till och med mer skrämmande än så.

För Erik Hamrén påstår sig ha producerat detta minst sagt tveksamma kulturella arv helt frivilligt.

– Jag tyckte det var en bra grej att ställa upp på eftersom det var riktat mot fansen som jag har stor respekt för och som jag haft enorm glädje av under där här åren. Det var för att bjussa tillbaka lite, med glimten i ögat på det också. Jag har själv inte sett det på tv men sett det i utskicket. Man får bjussa på sig själv, sa Hamrén.

Så rätt av Hamrén att ställa upp – men hur tänkte manusförfattarna bakom den här skapelsen egentligen?

Ge mig namnet på den pr-byrå som suttit med sitt dyra flaskvatten, märkesprydda regnponchos, slappt hängande kepsskärmar och sönderslitna longboards på Söder i Stockholm och efter åtta spånmöten tyckt att det här var det bästa de kunde komma på! Avgå alla, för att använda en svensk fotbollsterm. Skämmes tamejfan åtminstone.

Men vis av historien vet vi ju att det kan bli både väldigt rätt och väldigt fel när svenska förbundskaptener ska sälja prylar i tv.

Rätt blev det när Lagerbäck och Söderberg teamade ihop med Oddset i den här parodin på Nikes minst lika galanta filmer:

Men lika smärtsamt fel när Lars ”Russell Crowe” Lagerbäck besteg en häst och red ut i krig. Alla mina av fotbollsgalorna så nedgråtna skämskuddar räcker inte till men för de som vill blå påminda om detta övergrepp på allt hedervärt så har ni även den här:

Nu måste jag gå och duscha.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB