Startsida / Inlägg

Här är ersättaren till vår störste

av Patrik Brenning

Vi som följer det svenska landslaget har länge burit på en oro. Vi vet alla att en era snart kan vara över. Att en epok kan gå i graven. Det är ofrånkomligt så att allt vackert inte kan vara för evigt. Till sist måste den störste profilen av dem alla lägga av och då gäller det att vi inte står handfallna utan nya alternativ.

Men vem ska axla manteln? Vem ska ta över rollen att bära svensk fotboll i de erkänt tuffa bortamatcherna? Vi måste ta tag i den för svensk fotboll avgörande frågan nu. Frågan om vem som ska ersätta Glenn Hysén.

glenn
Glenn under Sverige-Italien i Toulouse. (Foto: Pontus Orre)

Jag har följt det svenska landslaget slaviskt i fyra år. I EM, i VM-kvalet och i EM-kvalet. I Astana, Wien, Zilina, Dublin, Zagreb, Köpenhamn, Torshamn… På många märkliga platser men aldrig ensam.

För var Sverige än åker följer de trogna supportrarna med. Ofta ledda av en och samma man. Glenn Hysén. Klackledare, maskot och garanti för god stämning.

Glenn är en så trogen landslagsupporter att min matchdagsbevakning ett tag gick ut på att gå upp, rapportera om startelvan och sen åka till Fan Zone för att leta reda på världens mest levnadsglade människa. En gång med stor lycka i Wien där Glenn passade på att döpa om Alexander Kacanilic till ”Kackerlackan”. En annan gång med mindre lycka i Dublin där Glenn duckade min annars så välkalibrerade Ha d gött-radar.

Men vi vet också att Glenn Hysén hunnit bli 56 år. Vi vet att det kommer en tid när göteborgaren kanske inte orkar resa lika flitigt över Europa för att skåla i mjöd och skråla Tobbe-sånger längre. Vi har också, på fullaste allvar, bland kollegorna diskuterat vem som ska kunna ersätta Glenn.

– Jag fattar inte varför inte fler är här. Det här är ju världens goaste plats. Så goa gubbar överallt, har Glenn själv sagt om saknaden efter fler landslagspolare i Fan Zone.

– Jag förstår inte hur han orkar, har ALLA andra resonerat kring Glenns närvaro.

För om vi ska måla en bild av hur Glenn Hysén har det i fan zone (där precis alla vill ta bild, ha en autograf eller lägga upp en Snap med legendaren):

Skärmavbild 2016-06-15 kl. 15.42.56

Vem ska orka? Vem ska palla att vara så förbannat glad hela tiden? Finns det någon?

Men så, under Sveriges möte med Italien dök han upp. Från pressläktaren skådade jag det bekanta hårsvallet och namnet som bekräftades av tröjan. Hur han gled fram och hälsade lika ledigt på förbundsledningen som på de (många gånger överförfriskade) fansen. Hur han tog bilder, kramades, garvade och tjötade på det där Glenn-lediga sättet.

soran

Hej, Soran Ismail! Är du den nye Glenn Hysén?

– Jag tror inte det, men jag vet inte. Glenn är ju gammal stjärna själv, jag är mest ett fan som alla andra. Jag är bara ett fan.

Men du är ganska påpassad du med?

– Visst, man får sällis det får man. Och man blir dement och glömmer vad man han heter så finns det alltid någon som påminner en. Men det ingår väl, det fattar man ju. Men vi är alla här och supportar samma sak. Vi har alla en väldigt stark gemensam grund i det att alla här tagit oss hit för att supporta samma lag. Så det är bara glädje. Faktiskt.

Soran är också, precis som Glenn, på ett betalt jobb. Hysén är anlitad av ett resebolag för att åka med på landslagsmatcherna som en slags maskot och Ismail avlönad av Svenska fotbollförbundet för att göra en EM-podd inifrån Camp Sweden. Särskilt glamouröst är det dock inte.

För att komma ner till Frankrike lyckades Soran få skjuts till Oslo av en främling på Twitter efter att flyget från Arlanda ställts in. Väl på plats bor komikern på Camp Sweden och åkte till exempel 16 timmar i buss med fansen till matchen i Toulouse.

– Jag hade varit här även om det inte varit ett jobb. Jag älskar det här. Att gå på fotboll.

Är du med på festtåget också?

– Jo, men det är jag absolut. Det är fest. Vissa dagar är lugnare än andra dagar men jag kan absolut vara med och festa. Jag lever livet som ett fan men går inte på kröken lika hårt. Vissa här är ju proffs, de står ju knappt på benen, men det är kalas och skoj. Det sjungs om Lagerbäck, Zlatan Albin och Guidetti väldigt mycket. Det är go stämning.

Go stämning? Nu låter du ju som Glenn!

– Ja, jag hörde det. Jag hörde det. Det är inte meningen. Det bara blev så. Han har en tendens att smitta av sig.

Snart har du kanske förvandlats till Glenn.

– Fy fan, det vore stökigt. Glenn är Glenn. Alla kanske heter Glenn i Göteborg men det finns ändå bara en Glenn från Göteborg. Det man älskar med Glenn är att han är jävligt ren, helt avskalad. Men jag tror att han är ganska ensam om att axla den här rollen. Precis som det kommer bli ett stort tomrum när Zlatan slutar kommer det också bli en baksmälla när Glenn Hysén är borta. Men det kommer ändå fortsatt göras mål och fortsatt sjungas sånger, men jag vet inte vem som ska axla rollen och som kan göra det lika bra som Glenn.

Men du är beredd att göra din del i alla fall?

– Det är inte meningen, jag är här som supporter bara. Jag är här för att skrika och dra igång det. Det är vackert. Folk kan tycka olika om en men här är alla först och främst svenska fans. Det står över allt annat. Det är jävligt vackert, fansen är glada att se en och kan jag vara med och bidra till god stämning är ingen gladare än jag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB