Svenska backar och målrika tredjeperioder

av Robert Pettersson

Det vore synd att säga att det har varit fullt pådrag i den europeiska hockeyn under söndagen. Men lite grann har hänt under dagen och höjdarna – åtminstone ur svensk- och lockoutsynpunkt, tänkte jag dra för er här och nu.

I tyska DEL sköt två svenska backar som inte direkt gjort sig kända som vassa målskyttar under säsongen mål.
Det handlade dels om Viktor Ekbom i München, som sköt säsongens första kasse när laget föll med 1-2 hemma mot Ingolstadt. Ekbom är långt ifrån en van målskytt. Under elitseriekarriären blev det inga mål på 110 matcher för Linköping och ifjol sköt han ett mål på 44 matcher i finska ligan.

”Gjorde mål idag och efter matchen fick jag en allergisk chock! Undrar om det har ngt samband”, twittrade den förre JVM-backen självironiskt efter matchen.

Den andre svenske backen som gjorde mål i Tyskland vad Daniel Tjärnqvist som sköt svensklaget – och suveräna serieledarna – Kölns 4-2-mål i 5-4-segern mot namnsponsrade Nürnberglaget Thomas Sabo Ice Tigers. Målet var hans andra för säsongen.
Andreas Falk hade två assist för Köln,  Andreas Holmqvist var poänglös för en gångs skull. Holmqvist har ju annars rivstartat säsongen och är, trots sin backplats, fyra i DEL:s poängliga.

* * *

Söndagen gav också ett prov på att bara för att en match inte fått speciellt många mål efter de två inledande perioderna, så betyder det inte nödvändigtvis att det är kört att få ett målkalas.

Det visades dels i KHL-mötet mellan Spartak Moskva och Traktor Tjeljabinsk där matchen stod 1-1 inför tredje perioden och Spartak gick upp till 4-1 i tredje innan Traktor hämtade upp till 4-4 och senare vann efter straffläggning.

Men framförallt visades det i DEL-mötet mellan Eisbären Berlin och Iserlohn, där matchen var mållös efter två perioder. När matchen var slut hade Eisbären – som spelar i Luleå på tisdag i European Trophy – vunnit med 7-1.

Claude Giroux och Daniel Briere, som öst in poäng inledningsvis, producerade oväntat få poäng av de sju målen. Giroux gjorde det första och spelade fram till det tredje och Briere assisterade till det sista.

* * *

I den tjeckiska hockeyn saknades skadade Jaromir Jagr för Kladno. Då klev istället lagets lockoutbackar Marek Zidlicky och Tomas Kaberle fram och sköt sina respektive första mål för säsongen.
Zidlicky gav laget ledningen med 1-0 borta mot Liberec och Kaberle ökade på till 2-0. Båda målen kom i första perioden.

En annan lockoutspelare som gick bra i Tjeckien under söndagskvällen var Ales Hemsky som sköt Pardubices två första mål i 5-4-segern mot Trinec. Hemsky har svarat för sex mål och lika många assist på elva matcher totalt.

* * *

I Österrike fick Thomas Vanek äntligen utdelning på allvar i Graz. Buffalostjärnan, som sköt har två 40-målssäsonger i NHL-karriären, hade bara gjort ett mål (och fyra assist) på sina fem första matcher i EBEL.

När laget mötte Dornbirn hemma fick han – åtminstone i första perioden – visa vilken maskin han är. Han spelade fram Greg Day till 2-1, sköt själv 3-1 och hann med att göra 4-1 innan perioden var slut.
Matchen vann man med 6-2.

* * *

I Polen spelade Wojtek Wolski sin andra match för Sanok och är fortfarande poänglös i ligan. De överlägsna ligaledarna åkte på sin andra nollpoängare på 19 matcher, dessutom. Man föll med 2-4 borta mot Unia.

Janne Karlsson är inte namnet för månaden

Janne Karlsson är inget gångbart tränarnamn i hockeyvärlden just nu. För exakt en vecka sedan, förra söndagen kablades det ut att Växjös Janne Karlsson fick sparken.

Denna söndag var det Atlants Janne Karlsson som fick gå. Den som följt bloggen under veckan ser det nog närmast som en självklarhet efter de förluster man åkt på och vilken ordning de varit i mängden. 0-1 mot Jekaterinburg, 1-3 mot Magnitogorsk och 1-4 mot Dinamo Moskva. Förlusten igår innebar åttonde förlusten på de nio senaste matcherna. Laget har bara gjort tolv mål på åtta matcher under oktober månad.

Det är snart ett år sedan Janne Karlsson tog över som huvudtränare i Atlant. 3 november förra året fick Bengt-Åke Gustafsson sparken och Karlsson, som då var assisterande tränare, tog över.

Då hade laget under Bengt-Åke Gustafssons ledning tagit 24 poäng på 17 matcher och vunnit fem matcher på ordinarie tid och låg precis under slutspelsstrecket i den västra konferensen. Ett inte direkt godkänt facit i en klubb med ambitioner, som säsongen innan hade tagit sig hela vägen till final i  slutspelet Gagarin Cup under ledning av tjecken Milos Riha, som försvann till Sankt Petersburg efter framgången.

För Janne Karlsson har hösten sett ungefär likadan ut. Klubben har 24 poäng, ligger strax under slutspelsstrecket och har bara vunnit fem matcher på ordinarie tid. Skillnaden mot för Gustafsson ifjol är att man spelat 19 matcher nu istället för 17.

Precis som ifjol är det dessutom den assisterande tränaren som – i alla fall tillfälligt – tar över. Det handlar den här gången om Aleksandr Smirnov, som startade sin tränarkarriär i norska Storhamar där han spelade åtskilliga säsonger som spelare. Sedan 2009 har han varit verksam i KHL-hockeyn som tränare för Tjerepovets och Nizjnekamsk innan han hamnade i Atlant.

När Janne Karlsson tog över huvudansvaret efter Bengt-Åke Gustafsson ifjol räddade han upp läget på ett bra sätt. Laget slutade på fjärde plats i den västra konferensen, tog 15 fullpoängare på de 37 återstående ligamatcherna och tog sig också förbi första slutspelsrundan innan man föll mot Sankt Petersburg i sex matcher i kvartsfinalen.

Karlsson är den andra tränaren i KHL som fått gå under säsongen. Förra veckan blev finländaren Kari Heikkilä i Dinamo Minsk den första.

Kategorier KHL

Förre storbacken sköt sitt första mål i Frankrike

Wayne Simmonds och Chris Stewart valde överraskande lockoutspel i den tyska andraligan. Båda skrev på för en månad med Crimmitschau och igår stod det klart att båda nu lämnar klubben och går vidare och lämnar Tyskland på måndag.

Enligt klubbens hemsida kommer duon att fortsätta lockoutspela i Europa, men göra det i Tjeckien. Någon specifik klubbadress är inte angiven.

Duon har spelat åtta matcher för klubben och noterat tio poäng vardera. Simmonds 3+7 och Stewart 4+6.

* * *

Och när vi ändå är inne på hockey vi normalt aldrig riktigt hör talas om. Minns ni Johan Åkerman?
Han spelar numera för franska storklubben Rouen. Efter fem assist på de fem första matcherna sköt han sitt första ligamål för klubben igår när laget gästade Villard de Lans och vann med 5-2.

Målet kom tretton minuter in på andra perioden och kom bara fem minuter efter att han spelat fram David Fredriksson till 1-1-kvitteringen i numerärt överläge, ett mål som i sin tur var Fredrikssons första ligamål i Frankrike.

Rouen har vunnit både ligan och det franska mästerskapet de tre senaste åren, men har startat upp årets säsong knackigt och ligger bara åtta av 14 lag. Man har vunnit tre matcher och förlorat tre.

Tim Crowder, som ifjol avslutade säsongen med division 1-hockey i Olofström, toppar poängligan i Frankrike. Han har skjutit 10+5 på sex matcher för Dijon.
Janos Vas, som spelat i flera svenska klubbar, är trea med 4+10. Även han spelar i Dijon.
Bästa svensk är Johan Skinnars, som också spelar i Dijon, på tionde plats, han har levererat två mål och nio assist.

TV: Zäta-dominansen fortsätter

Henrik Zetterberg fortsätter att imponera och dominera för sin nya klubb Zug. Efter 2+1 i debutmatchen i European Trophy i tisdags svarade han upp med 2+1 i ligadebuten igår kväll.
Då gav han bort sin chans till hattrick för att låta kedjepolaren Linus Omark göra 5-3.

Ett dygn senare klev han in i bortamatchen mot jumbon Ambri och dominerade igen. Den här gången fick han med sig sitt hattrick, dessutom.
De obligatoriska 2+1 hade han fått in redan sex minuter in på andra perioden. Hattricket fullbordade han i ett numerärt överläge fem minuter in på tredje.

Linus Omark noterade poäng för tolfte matchen i följd och spelade fram Zäta till två av målen och delade passningspoäng med Zetterberg till Patrick Fischers 3-1-mål. Omark har gjort 6+15 på 14 matcher totalt och är tvåa i poängligan bakom Omark/Zätas tredjelänk Damien Brunner, som svarat för 7+15 på tolv matcher efter att ha noterat två passningspoäng mot Ambri.

Zug klättrade i och med segern upp från nionde till den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Här har ni det hela i videoform, om ni så önskar.

* * *

När Lugano mötte Biel var det mycket fokus på de två Bostonstjärnorna i respektive lag Patrice Bergeron i Lugano och Tyler Segiun i Biel.
Internmötet slutade med att Bergeron sköt ett mål för Lugano och Seguin hade 1+2 för Biel.
Men matchen som sådan vann Lugano med klara 6-3

Bergeron har gjort tio poäng (6+4) på fem matcher i Lugano. Seguin har gjort tio (3+7) på nio matcher för Biel.

I Lugano hade Ilkka Heikkinen, dominanten på Växjös blålinje ifjol, ett mål och två assist. Han är poängbästa back i ligan och femma i den totala poängligan med 6+10 på 15 matcher.

* * *

Stjärnpoäng blev det även i Bern när hemmalaget föll med 2-3 mot ännu inte lockoutförstärkta Zürich med 2-3.
John Tavares sköt tidigt 1-0 för Bern med sitt fjärde mål på sju matcher för klubben.

Nicklas Danielsson var poänglös i Bern.

* * *

När Davos bortaslog Rapperswil med 3-2 var det nästan uteslutande tack vare nykomponerade kedjan med Joe Thornton, Rick Nash och Petr Sykora.
Den senare, som alltså inte är den Petr Sykora, gjorde comeback igår efter en månads skadefrånvaro och sköt omgående två mål.

Han gjorde detsamma mot Rapperswil. Han sköt både 1-0 och 2-0 i första perioden, båda gångerna framspelad av Thornton. 3-0-målet sköt Rick Nash, framspelad av Sykora.

* * *

Kvällens stora knall stod Langnau för, nästjumbon hemmaslog överlägsna ligaledarna Geneve hemma med 3-2 och orsakade Geneves blott tredje förlust, inklusive OT/straffar, på 15 matcher.

Segern var Langnaus blott andra fullpoängare för säsongen. Minnesotabacken Jared Spurgeon noterade en assist för Langnau och har samlat ihop tre sådana på sju matcher i klubben.

Kategorier NLA

Svenskens första nolla – och en Ovetjkin-påse

Den tidigare elitseriemålvakten Johan Backlund spelar sedan ifjol i Finland för Kärpät. Han skickades dit när han inte längre hade något att hämta i Philadelphias organisation efter två säsonger och lite till där.

Första året gav bra spel överlag, men inga hållna nollor på de 18 matcher han spelade i ligaspelet. På lördagen kom istället karriärens första nolla när han i den nya säsongens nionde match, hemma mot Blues, stoppade 19 puckar för att hålla nollan.

Kärpät vann matchen med 4-0 och det mest notabla från matchen var egentligen inte Backlunds nolla, utan att Juha-Pekka Haataja för första gången under säsongen tvingades lämna isen poänglös.
Haataja hade gjort poäng i samtliga 14 matcher under hösten, men gick nu bet i poängplockandet. Han toppar fortfarande skytte- och poängligan med 12+9.

Kärpät har dessutom rest sig bra i tabellen den senaste tiden. Dagens seger var lagets sjätte på sju senaste och man ligger numera tvåa i ligan bakom suveräna JYP som leder med sju poängs marginal.

Petteri Nummelins comeback i TPS, hans första match med klubben sedan 1995, slutade med hemmaseger 3-1 mot Tappara och 26 minuters istid. Han var poänglös och var -1.

I lördagens sena match i finska ligan sköt Joakim Eriksson två mål och hade en assist när HIFK slog Pelicans med 2-1. Eriksson har svarat för 6+5 på 16 matcher för sin nya finska klubb.

* * *

I KHL-hockeyn satt Nicklas Bäckström på läktaren i Moskvaförorten Mytisjtji när hans nya klubb Dinamo Moskva spelade mot Atlant.
Där fick han se Aleksandr Ovetjkin, med sitt femte mål och tolfte poäng på tolv matcher, ge Dinamo ledningen med 1-0 tidigt i matchen.

Ovetjkins mål kom till direkt efter tekning.

Dinamo vann till slut med 4-1 och orsakade Atlant (med svenske tränaren Janne Karlsson) dess åttonde förlust på de nio senaste matcherna. Jonas Andersson sköt, med sitt femte mål för säsongen, Atlants tröstmål. Precis som han gjorde i senaste matchen.

Dinamo gick upp i ledning i den totala KHL-tabellen i och med segern.

Richard Gynge gjorde comeback för Dinamo dagen till ära. Gynge har varit skadad och sjuk och inte spelat på två och en halv vecka, då han dessutom bara spelade två matcher efter ett uppehåll på en och en halv vecka dessförinnan.

Gynge spelade i tredjekedjan med Aleksej Tsvetkov och Denis Kokarev.

Jag återkommer med mer godis senare. Det är schweizisk hockey ikväll igen.

Kategorier FM-ligan, KHL

Philadelphia-duons mäktiga tyska inledning

Philadelphia-duon Daniel Briere och Claude Giroux firar stora triumfer i sin lockoutklubb Eisbären Berlin.
Briere noterade tre assist och Giroux 1+1 när laget slog Augsburg med 5-1 hemma på fredagskvällen.

Briere, som gjorde tre assist i debuten och 3+1 i sin andra match, har svarat för 3+7 och Giroux 2+5 på deras inledande tre matcher i ligan.

På söndag spelar Eisbären mot Iserlohn på hemmaplan och två dagar senare reser klubben till Luleå för att spela sin sista match i European Trophys gruppspel.

Backen Andreas Holmqvist noterade en passningspoäng när serieledande Köln vann med 3-1 i seriefinalen mot Mannheim. Man toppar ligan med sex poängs marginal.

Holmqvist är med sina 3+10 på tolv matcher överraskande nog trea i DEL:s poängliga. Toppar gör förre Södertäljespelaren Yanick Lehoux, Mannheim, med 2+15 på tolv matcher.

Calle Ridderwall, som spelade AHL-hockey i Bostons farmarlag Providence ifjol, är på elfte plats i poängligan. Han har svarat för fyra mål och sex assist på sina fyra första matcher i Düsseldorf.

* * *

I EBEL, den multinationella ligan med mestadels österrikiska lag, debuterade Sam Gagner för Klagenfurt igår kväll. Han noterade en assist när laget föll med 3-4 efter straffar mot ungerska Szekefehervar på bortaplan. Buffalobacken Tyler Myers debuterade även han, men lämnade isen utan poäng.

En som gjorde desto fler poäng var Chicagoanfallaren Bryan Bickell, som spelar för tjeckiska Znojmo. Han spelade fram till fyra av målen när man slog Villach hemma med 8-4.
Bickell har noterat sex assist på tre matcher i ligan.

* * *

I Polen gjorde Wojtek Wolski sin första match för Sanok. Han var poänglös när man slog Cracovia med 2-0. Sanok toppar polska ligan med 13 poängs marginal ner till Tychy, en klubb mest – och kanske även enbart – känd för att vara Mariusz Czerkawskis moderklubb.

Kategorier DEL, EBEL, Polska ligan

TV: Zetterbergs succédebut i bilder

Här ska ni få ett videospecial från Henrik Zetterbergs debutmatch i schweiziska ligan igår. Matchen mellan Zug och Langnau där Zettterberg svarade för två mål och en assist.

Här ser ni det första målet, när Damien Brunner skjuter och Zetterberg petar in returen redan 49 sekunder in i matchen:

Här är 4-1-målet som kommer 17 sekunder in på tredje perioden. Ett hårt och välplacerat handledsskott:

Här kommer 5-3-målet som gjorde att Linus Omark höll liv i sin poängsvit, som nu är elva matcher lång. Zetterberg lägger fram pucken till Omark som får öppen kasse och därefter frågar Zäta rakt ut om han inte vill göra hattrick innan han själv blir beordrad att lägga in den i mål:

Matchens märkligaste mål var annars Langnaus första i matchen, reduceringen till 1-2 från Simon Lüthi, där målvakten Michael Flückinger – som lånades in från Lugano för just den här matchen när man hade både Jussi Markkanen och Sandro Zurkirchen skadade – bara står och såsar i kassen:

Zetterberg succéstartade i Schweiz

Henrik Zetterberg sköt två mål och hade en assist när han gjorde sin debut för sin schweiziska lockoutklubb Zug i tisdags. När han ligadebuterade mot Langnau på fredagskvällen stod han återigen som tvåmålsskytt, hade en assist och fick en allmänt bra start även i ligaspelet.

Det var i inledningen av perioderna som Zetterberg var som hetast. Framförallt i första och tredje perioden. I första tog det 49 sekunder innan nyblivne Detroitpolaren Damien Brunner slog en puck på mål som Zetterberg kunde raka in returen in till 1-0. I tredje perioden tog det bara 17 sekunder innan Detroitstjärnan hade överlistat tjecken Jaroslav Hübl och skjutit 4-1.

Langnau gjorde två snabba mål fem minuter in på tredje perioden och skapade match in i det sista. När man tog ut målvakten såg Linus Omark till att göra 5-3 (framspelad av Brunner och Zetterberg, där Zäta helt enkelt gav bort en given chans till hattrick för att ge Omark målet) och höll med det målet liv i den poängsvit han byggt upp efter de två inledande poänglösa matcherna av ligaspelet.

Med målet har han gjort poäng i elva raka matcher för totalt 6+11 på 13 matcher, vilket gör honom till poängligatrea bakom Damien Brunner (0+3 för Zug idag) och Glen Metropolit.

* * *

Det var en del lockout-actions om hände i Schweiz på fredagskvällen. Bostonstjärnan Tyler Seguin, som spelmässigt har varit bra i Biel men haft det svårt med poängplockandet (hade bara 1+4 på sina sju första matcher) sköt mål och assist inom loppet av 45 sekunder i slutet av andra perioden när man vände underläge mot storlaget Bern hemma från 0-2 till 3-2-seger.
John Tavares hade en passningspoäng för Bern.

I Davos hade Rick Nash och Joe Thornton assist till var sina mål som Petr Sykora (inte DEN Petr Sykora) när denne sköt två PP-mål i sin comeback mot Kloten. Sykora har varit ur spel i en månad på grund av skada och sköt 2-0 efter 24 sekunders PP-spel tidigt i matchen och 3-1 efter åtta sekunder i slutet av andra perioden.
Davos vann matchen med 4-1.

Patrice Bergeron gjorde poäng i fjärde matchen av fyra möjliga för Lugano när han sköt 1-1-kvitteringen borta mot Zürich. Där blev det ändå förlust med 2-3 efter förlängning till slut.
Bergeron har gjort fem mål och fyra assist på fyra matcher i Lugano.

Serieledande Geneve vann mot jumbo Ambri programenligt med 3-0. Det var åttonde matchen av 14 som målvakten Tobias Stephan släppte in ett eller färre mål den här säsongen.

Jason Spezza gjorde sitt fjärde mål och tionde poäng på nio matcher för Rapperswil när han sköt 1-0 borta mot Fribourg. Resten av matchen blev inte lika kul. Fribourg vann med 7-1 till slut.

* * *

I andraligan hade Patric Hörnqvist en minst sagt lyckad kväll med Red Ice borta mot Sierre. Han sköt 1-0 redan efter 15 sekunder och noterade därefter fyra assist.
Det innebar fördubblad poängskörd mot vad han hade gjort under sina fem första matcher, på vilka han hade 2+3 poäng.

Peter Regin debuterade för Langenthal, men blev poänglös.

* * *

Aleksandr Siomin debuterade i KHL på fredagen. Efter att ha spelat för moderklubben Sokol Krasnojarsk i andraligan VHL i fyra matcher skrev han på för Torpedo Nizjnij Novgorod för en tid sedan.
Han missade de första matcherna på grund av sjukdom och gick i debuten in i förstakedjan med Martin Thörnberg och Dmitrij Makarov – den så glödheta superduon i klubben.

Debuten slutade med seger med 5-3 borta mot Jekaterinburg. Men det blev inga mål eller poäng för den nya toppkedjan. Istället stod Michail Varnakov för två mål (3-3 och 5-3) och Robert Nilsson, nedpetad till tredjekedjan, spelade fram till Aleksej Vasiljevs 4-3-mål och har noterat nio poäng på tretton matcher.

Samtidigt som Dmitrij Makarov hölls poänglös passade Aleksandr Radulov på att gå upp som ny etta i poängligan efter att ha levererat två assist i CSKA:s 3-0-seger mot tjeckiska Lev på hemmaplan. Med de två poängen har Radulov 8+14 på 18 matcher. Pavel Datsiuk sköt ett mål och Michail Grabovskij hade, liksom Radulov, två passningspoäng.

Datsiuk, ja. hans mål till 3-0 var en intressant historia där han leker med Zdeno Charas backkollega Nathan Oystrick.

I mål höll slovaken Rastislav Stana nollan för tredje gången på sina sex senaste matcher och ger tränarstaben ett lyxproblem på målvaktssidan. Lagets andra målvakt är Ilja Bryzgalov och har förlorat tre av de fyra matcher han har spelat.

Niklas Persson var fortfarande inte tillbaka i spel för CSKA efter sitt näsbrott.

* * *

I finska ligan sköt Erik Karlsson sitt tredje mål för säsongen när Jokerit bortaslog TPS med 4-2. Hans mål kom i tom kasse med tolv sekunder kvar och han har totalt svarat för sju poäng på nio matcher.
Men matchen innebar också att han via sina +2 gick upp som hela FM-ligans bästa spelare i plus/minus-ligan med +10.

Jokerits andra lockoutspelare, Detroits Valtteri Filppula, sköt 1+1 i matchen och bröt en två matcher lång svit utan poäng.

I Lukko fortsatte Phoenixanfallaren Mikkel Bödker notera mål. Han sköt sitt sjunde för säsongen när man slog IFK Helsingfors hemma med 4-1 och har bara lämnat isen mållös i en av de åtta matcher han spelat sedan han anslöt.
Frans Nielsen noterade återigen en passningspoäng och har 0+8 på sina åtta matcher i klubben.

* * *

Färjestads back Johan Larsson släpptes av klubben idag och blev klar för finska HPK. Han blir den nionde svensken i klubben genom åren och snedfördelningen backar kontra anfallare är anmärkningsvärd i och med att sex av de nio svenskarna har varit backar.

Med Larsson i finska ligan finns det numera tretton svenskar i ligan. Även där med en notabel fördelning till backarnas fördel. Åtta av tretton är backar och bara tre är anfallare.

Kategorier FM-ligan, KHL, NLA

Vad Bäckström kan förvänta sig i Moskva

Nicklas Bäckström kommer lockoutspela för Dinamo Moskva i KHL. Ett lag där letten Olegs Znaroks basar som tränare, en tränare som gjort sig känd för en tämligen defensivt inriktad hockey under sin tid i KHL.

Han gjorde MVD till ett topplag under säsongen 09/10, mot alla odds. Han tog dessutom doldisgänget till final utan att man egentligen hade några spelare alls som med varken ryska eller svenska ögon var att betrakta som stjärnspelare och utan att speciellt många enskilda spelare fick varken överdrivet mycket speltid eller öste in poäng. Brett ansvar, inte helt olikt Luleås sätt att matcha lagen under Jonas Rönnqvists ledning.

Två år senare, det vill säga i våras, förde han Dinamo Moskva (som slog sig samman med MVD under sommaren 2010 när båda lagen led ekonomiskt) till guld.

Bäckström behöver inte nödvändigtvis räkna med någon specialbehandling och den istid han är van vid från NHL. Det har inte minst polaren Aleksandr Ovetjkin fått erfara under flera matcher.
Storstjärnan spelade visserligen 21 minuter i senaste matchen, men lirade innan dess runt 16 minuter per match över en sträcka av 6-7 matcher. I NHL är han van vid 20-talet minuter per match.

Znaroks coachar oftast sina kedjor så att istiden blir relativt jämnt fördelad. Det är inte ovanligt att se hälften av anfallarna ligga runt 16 minuter och hälften runt 13.
Något som också syns i att man den här säsongen haft ett målsnitt på runt 0,5 fler mål per match än man hade under fjolårets guldsäsong, men att lagets poängbästa spelare ändå bara har elva poäng efter 17 spelade matcher.

Istället imponerar man på bredden och har redan 26 spelare som noterats för poäng (Elitseriens bästa lag ur den aspekten har 21).

Ovetjkins 18 minuter i snitt per match (som han ligger på tack vare att han matchades stenhårt ett par matcher i början när han kom) kan jämföras med andra anfallsstjärnor i ligan:

Aleksandr Radulov, CSKA: 24
Jevgenij Malkin, Magnitogorsk: 22
Pavel Datsiuk, CSKA: 21

Den största frågan i KHL-hockeyn den kommande tiden kommer handla om Dinamo Moskva om Znaroks kommer ändra på den strategi han jobbat efter i flera år, nu när han för egentligen första gången som klubblagstränare kommer att ha två spelare som är så mycket större och bättre än övriga anfallsbesättningen. Två spelare som är stjärnor i NHL.

Min gissning är att han med största säkerhet (70-30) kommer fortsätta gnugga på som vanligt. Väl medveten om hur eventuell snedbalans och för stort förtroende på en enskild kedja skulle kunna påverka laget den dagen lockouten är över.