Startsida / Inlägg

Tack för hjälpen Schumi

av Anna Andersson

Nico Rosberg är världsmästare.
Hans andraplats i Abu Dhabi räckte för att han skulle nå sin första VM-titel, en titel han kämpat för att nå under elva år i F1 och det finns tre personer han kan tacka för att han har lyckats.
Hans pappa Keke, Michael Schumacher och Lewis Hamilton.
Alla tre har bidragit till att han är det proffs han är i dag.
Mer om hans story läser du här.
– Michael Schumacher har en del i min titel, jag lärde mig väldigt mycket under de åren jag fick köra med världens bästa, säger Rosberg till Bild.
– Jag hoppas att han har förstått att jag vann titeln.

Mercedes Grand Prix driver Michael Schumacher of Germany, left, and teammate Nico Rosberg of Germany, right, pose for photographers before giving a news conference held at a Mercedes showroom in Manama, Bahrain, Thursday, March 11, 2010. The Bahrain Formula One Grand Prix will take place here on Sunday. (AP Photo/Gero Breloer)
Schumacher och Rosberg inför säsongen 2010. Foto: AP Photo/Gero Breloer

Och om varför Rosberg är en värdig mästare läser du här.
Han vann titeln efter tio år och 206 F1-lopp.
Även om Rosberg och Hamilton tog varandra i hand på prispallen efter loppet så är deras förhållande frostigt. Hamilton gjorde allt han kunde för att han skulle vinna både loppet och titeln, han körde i så långsamt han kunde utan att riskera segern för att Sebastian Vettel och Max Verstappen skulle ha en chans att köra om Rosberg.
– Jag var kanske naiv, men jag hade inte förväntat mig det, säger Rosberg.
Mercedes funderar nu på om Hamilton ska ha en bestraffning för sitt agerande.
– Allt är möjligt. Allt från att vi ändrar reglerna eftersom det inte fungerar i viktiga race till dess att vi ger dem ännu mer friheter när de kör mot varandra. Och vi kommer att diskutera den tuffare vägen eftersom vi har känslan av att de inte respekterar de regler som finns. Det handlar om 180 grader och jag är inte säker på var gradnålen landar just nu, sa teamchef Toto Wolff efter loppet.
Men han är tudelad:
– En del av mig säger att de 1500 medarbetarna vi har i teamet och de 300 000 vi har hos Daimler är väldigt viktiga och de måste vi respektera. Att underminera den strukturen offentligt, betyder att man sätter sina egna intressen före teamet och anarki fungerar inte någonstans, varken i ett företag eller i ett lag, fortsätter Wolff.
– Men den andra delen säger at detta var hans enda chans att vinna VM och kanske kan du inte förvänta dig av en racerförare, kanske den bästa av alla, att han ska kunna kontrollera sina instinkter i den situationen.

För övrigt var Hamilton inbjuden till Rosbergs VM-fest i Abu Dhabi. Han kom aldrig. För två år sedan var Rosberg på plats när Hamiltons firade sin första VM-titel med Mercedes på samma ställe.
Med på festen var däremot Felipe Massa, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Marcus Ericsson, Romain Grosjean, Jenson Button,  Carlos Sainz och Max Verstappen, även om Verstappen sägs vara den som lämnade festen först av alla.
I dag flyger Rosberg och teamchefen Toto Wolff vidare till Kuala Lumpur och huvudsponsorn Petronas.
Lewis Hamilton däremot måste testa däck. Den 29 november, i morgon, testar Red Bull, Ferrari och Mercedes Pirellis nya däck för 2017 och den som förlorade VM-titeln fick uppdraget hos Mercedes.
– På tisdag sitter han i bilen igen. Den dealen var klar innan. DÅ är det dags för tester, säger Mercedes Niki Lauda till RTL.

Har du inte sett denna filmsnutt ska du göra det. Snacka om hjärta.

•••

Marcus Ericssons Sauber förlorade duellen mot Manor i finalen – men vann tiondeplatsen i mästerskapet och runt 300 miljoner kronor.
En lång säsong är över och nu är det full fokus på nästa säsong – med helt nya regler.
Det kommer vi självklart att gå igenom här på Sportbladet.

Gilla oss på Facebook så får du våra nyheter, tips om atiklar och annat direkt i ditt flöde.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB