Startsida / Inlägg

Vem ersätter Rosberg?

av Anna Andersson

I fredags meddelade Nico Rosberg att han lägger av.
Ett dygn efter sin första VM-titel bestämde han sig för att han hade gjort sitt och någonstans förstår jag varför han tog det beslutet. Han har ägnat mer än 25 år av sitt liv med att kämpa för att nå VM-titeln. Två år i rad förlorade han den till sin teamkollega och 2015 lovade han sig att ge allt för att lyckas nästa år. Han har gjort allt, lämnat över allt ansvar för allt annat än idrotten till sin hustru. Han har varit en pappa som kommit på besök emellanåt. En sådan pappa som han inte vill vara – men för att nå målet var han tvungen.

Mercedes driver Nico Rosberg of Germany is carried aloft by his team mechanics after winning the 2016 world championship during the Emirates Formula One Grand Prix at the Yas Marina racetrack in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday, Nov. 27, 2016. (AP Photo/Luca Bruno)
Foto AP.

Uppoffringen var så större än vad hans hjärta har klarat av och när han väl nått målet kände han antagligen att han inte skulle kunna toppa det. Han har slagit Michael Schumacher när de kört med samma material, han har slagit Lewis Hamilton när de kört med samma material och nu väntar en regeländring.
En  förändring som ingen vet vad den egentligen betyder, det kan mycket väl vara så att Mercedes dominans är över. Rosberg har antagligen insett att han inte kommer att nå den VM-titeln igen och om han ska försöka kostar det mer än vad han är villig att betala.
Men mer om detta läser du här i en  av alla artiklar jag skrev till tidningen efter Rosbergs beslut.
Nu är det i alla fall måndag och dags för Mercedes chefer Toto Wolff och Niki Lauda och ta tag i vem som ska bli teamet förare intill Lewis Hamilton 2017.
– Han fick oss verkligen ur balans där, han hade lunnat varna oss, säger Niki Lauda till Bild.
Lauda som fick reda på Rosbergs besked på toaletten på flygplatsen i Stuttgart. Toto Wolff hade precis fått ett telefonsamtal från Rosberg och släpade med Lauda dit eftersom han inte ville att någon annan skulle höra det han just skulle berätta.
Vad kräver Mercedes av en förare?
– Våra förare måste ha ett öppet förhållande och de måste kunna arbeta med varandra, säger Toto Wolff till Bild.
– Vår profil är snabba, felfria och teamplayer. samtidig behöver vi två förare som är på samma nivå och som kan pressa varandra, det driver utvecklingen framåt och gör bilen snabbare.

Vilka alternativ finns?

Pascal Wehrlein (GER) Manor Racing on the drivers parade. 13.11.2016. Formula 1 World Championship, Rd 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Race Day. Photo credit should read: XPB/Press Association Images.
Foto: TT

Pascal Wehrlein, 22, Tyskland
Vann den prestigefyllda tyska serien DTM åt med Mercedes för ett år sedan, därefter placerades han hos Manor, samtidigt som han har varit Mercedes reservförare. I år har han testat med Mercedes tre gånger, i Barcelona, på Silverstone och i Abu Dhabi tidigare denna vecka. Är det en tillfällighet att han ersatte Hamilton efter ett par varv i tisdags, dagen efter Rosberg meddelat Mercedes sitt beslut om att lägga av? Wehrlein har ännu ingen förarplats 2017.
– Men Pascal och Lewis ör en väldig explosiv blandning, säger Toto Wolff till Motorsportmagazin.
– Jag vill absolut undvika att vi får ett sådan scenario som med Alonso och Hamilton 2007. Det är en väg jag absolut inte vill gå.
Då var Alonso etablerade mästare och Hamilton nykomlingen som ville bevisa vad han gick för. Det slutade i ett stallkrig hos McLaren/Mercedes vilket ledde till att Ferrari och Kimi Räikkönen vann VM-titeln.

Esteban Ocon, 20, Frankrike
Han inledde säsongen med Mercedes i DTM, fick ta över en F1-plats hos Manor efter sommaren och har imponerat. Till nästa år har han en plats hos Force India, men eftersom det teamet köper motorer av Merecdes är det inget problem att lösa honom – om man vill. Ocon har också testat för Mercedes

Valtteri Bottas, 27, Finland
Den snabbe finländaren kör F1 för Williams och har Mercedes stallchef Toto Wolff som manager. Bottas kom till teamet när Wolff både var delägare där, men när Wolff flyttade till Mercedes 2013 stannade han kvar. Bottas har kontrakt med Williams, men vill Mercedes kan de säkerligen lösa det. Williams köper motorer från Mercedes, och som tidigare delägare har Wolff goda kontakter i teamet där hans hustru tidigare var utvecklingsförare.

Spectators are reflected on sunglasses of McLaren driver Fernando Alonso of Spain upon his arrival for a fan meeting at the Suzuka Circuit in Suzuka, central Japan, Thursday, Oct. 6, 2016, ahead of Sunday's Japanese Formula One Grand Prix. (AP Photo/Toru Takahashi)
Foto: TT

Fernando Alonso, 35, McLaren
Han vann sin senaste VM-titel för tio år sedan, men är en av de bästa förarna i fältet. Han är inte nöjd med McLaren-Honda där han kör i dag och han ska tydligen ha en klausul som gör att han kan bryta sitt kontrakt till nästa säsong.
Med honom får Lewis Hamilton en värdig motståndare, men kan behålla respekten för varandra på banan? De båda drev varandra till vansinne redan när de var teamkollegor hos McLaren 2007.
– Fernando har en historia, den har mycket med McLaren att göra, men även mycket med Mercedes och det var inget bra slut på den, säger Toto Wolff till Bild.
– Samtidigt handlar det m att vi vill vinna lopp och försvara titeln som konstruktörsmästare. Därför vill jag inte utesluta någon.

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany jumps on the podium as he celebrates after winning the Malaysian Formula One Grand Prix at Sepang International Circuit in Sepang, Malaysia, Sunday, March 29, 2015. (AP Photo/Andy Wong)
Foto: TT

Sebastian Vettel, 29, Ferrari
Han är Tysklands mest framgångsrika F1-förare efter Michael Schumacher, men han har ett kontrakt med Ferrari.  Även om det är en PR-vinst för Mercedes att köpa loss Vettel är det näst intill omöjligt.

 

 

 

 

Max Verstappen, 19, Red Bull
Har ett flerårigt kontrakt med Red Bull. Teamet lär aldrig släppa sin diamant.

Nico Hülkenberg, 29, Force India
Hade varit en given kandidat om han inte precis lämnat Force India för Renaults fabriksteam…

Sedan finns naturligtvis den svenska önskedrömmen, Felix Rosenqvist, 24.
Han är en av de förare som är framgångsrik oavsett bil. Har vunnit allt inom F3, har i år tävlat i USA, med GT-bilar, i DTM och kör nu i Formula E. Har länge kört för Mercedes, men saknar F1-erfarenheter. Därför är han ett osannolikt val.

Frågan är om man väljer en kotrsiktig lösning eller vill bygga på en förare som ska hålla i många år.

Vem vill du se som Lewis Hamiltons teamkollega 2017?

 

•••

För övrigt är Frankrikes GP tillbaka i VM-kalendern 2018. Tävlingen avgörs på Circuit Paul Ricard i Le Castellet. Senast Frankrikes GP avgjordes var 2008, då tävlade man på Magny Cours.

 

An aerial view shows the Paul Ricard circuit at Le Castellet near Marseille, France, in this picture taken on February 17, 2016. The French Formula One Grand Prix will return in 2018 after a 10-year absence it was announced December 5, 2016.      Picture taken February 17, 2016.    REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo
Bilden på den nyrevoverade racerbanan togs 2016. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Frankrikes GP avgjordes mellan 1950 och 1954, samt 1956 och 2008. Det har avgjorts på följande banor: Magny Cours (18), Le Castellet (14), Reims (11), Dijon (5), Rouen (5), Clermont-Ferrand (4), Le Mans (1)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB