Startsida / Inlägg

Bottas – lika snabb som Rosberg

av Anna Andersson

I går färdigställdes årets F1-pussel.

-
Pascal Wehrlein, mästare i DTM 2015. Foto: Mercedes.

De tre sista bitarna lades på plats i rask takt efter varandra och även om det inte var några större överraskningar så känns det spännande när det nu är klart.

Pascal Wehrlein blir alltså Marcus Ericssons teamkollega.
Det betyder att Ericsson nu ställs mot en förare som har mycket starkt stöd hos Mercedes, han vann DTM med teamet 2015 och han har dessutom kört mängder av tester före teamet de senaste åren och i Tyskland anses han vara den nye stjärnan. Mercedes väljer alternativet Sauber för att ge 22-årige Wehrlein mer tid att växa in i F1 och se om han är mogen att ta över en av silverpilarna framöver.
– Vi tror att detta är rätt väg för honom, säger Mercedes stallchef Toto Wolff som är nöjd med att ha placerat teamets båda testförare Wehrlein och Esteban Ocon i F1
– Vi kommer att följa varje steg de tar och jag är övertygad om att det blir en spännande säsong.
I F1 har Wehrlein inte visat så mycket än, men han har å andra sidan kört för Manor och där tog han teamets enda poäng förra året. Det är en mycket duktig förare som har rykte om sig att vara lite knepig att samarbeta med vilket gör Ericssons situation allt annat än enkel. Under sina två år hos Sauber har han, sett till poängen, fått stryk av sin teamkollega, i år har han återigen fått en tuff motståndare.

• Felipe Massa kommer tillbaka innan han ens missat ett enda lopp. Han lade av efter finalen i Abu Dhabi förra året, men är Williams blev av med Valtteri Bottas valde han att komma tillbaka. Det sägs att han fått runt 90 miljoner för att köra en säsong till i F1.
Mer om det läser du här.
•Valtteri Bottas heter alltså Lewis Hamiltons nya teamkollega. Det blir en tuff utmaning för finländaren, han ställs mot en vann som vunnit tre VM-titlar, tvingat bort Fernando Alonso bort från McLaren, fått Heikki Kovalainen att se ut som en nybörjare och kört ett tufft psykkrig mot Nico Rosberg – så tufft att Rosberg valde att lägga av när han uppnått sitt stora mål.
Vad kan Bottas göra?
Finländaren har nio pallplatser under sina fyra säsonger i F1, han anses ha ett starkt psyke och vara en rak i sin kommunikation. Jag kan garantera att Mercedes ingenjörer analyserat varje millimeter han kört på banan och varje siffra han lämnat efter sig i datorn och den det är just det som gett honom platsen hos Mercedes. Siffrorna ser bra ut och de är säkra på att han inte kommer att luras in i något psykkrig med Lewis Hamilton.
– Bottas är riktigt bra, han kommer att kunna köra på samma nivå som Rosberg gjorde direkt och om han inte bara ställer sig sist i kön utan har lite tur och använder sin fingertoppskänsla kommer han också köra på samma nivå som Hamilton, säger

Valtteri Bottas ; Valtteri Bottas;
Bottas  kör en silverpil. Foto: Mercedes.

F1-expertern Christian Danner till motorsportmagazin.
Enligt uppgifter till Sportbladet handlar det om ett kontrakt över ett år, men med möjlighet till förlängning om båda parter är nöjda.
När det gäller vem som är förste- respektive andreförare i teamet går Mercedes redan nu ut med information om att man håller fast vid sin linje. Det blir inga stallorder 2017 heller – därmed får Bottas och Hamilton göra upp på banan.
– Vi kör på samma sätt som vanligt, båda förarna kan trycka gasen i botten och har fri fart. De har inte förändrats och hos Mercedes kommer det inte heller att förändras, säger Niki Lauda till RTL.
– Vi har självklart pratat med Lewis och förklarat för honom att han och Bottas kör tillsammans. Han har inga problem med det och det har inte Valtteri heller.
Lauda förklarar att teamet letade efter en toppförare som kan konkurrera med Hamilton om segrar och VM-titeln.
– Vi har letat efter en förare som passar ini vårt team, vi har alltid haft två toppförare som kämpat sida vid sida. Nico och Lewis var det bästa exemplet, ena gången var den ena först och nästa gång var det den andra. De senaste tre åren har de två vunnit allt, säger Lauda.
– Jag är väldigt glad att vi kunde få loss Bottas. Det var naturligtvis svårt att lösa situationen, men han är den bäste föraren vi kunde få. Jag tror att han kommer att vara ungefär lika snabb som Nico.

Så vad tror du om 2017?
Vem vinner slaget hos Sauber?
Kan Bottas utmana Hamilton?
•••
 Här har du nu alla förare och team 2017:

Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Red Bull: Daniel Ricciardo, Max Verstappen
Ferrari: Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen
Force India: Sergio Perez, Esteban Ocon
Williams: Felipe Massa, Lance Stroll
McLaren: Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne
Toro Rosso: Carlos Sainz, Daniil Kvyat
Haas: Romain Grosjean, Kevin Magnussen
Renault: Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer
Sauber: Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein
Manor har inte anmält några förare än eftersom konkursförvaltaren letar efter en köpare till teamet. Det finns ett bud och Manor kan ha nya ägare redan innan veckan är över.

Än så länge finns det inga bilar att kolla på – men här är datumen när de presenteras:

Renault         21 februari     orten okänd
Force India     22  februari    Silverstone
Mercedes     23  februari    Silverstone
Ferrari         24 februari    Fiorano
McLaren         24 februari    orten okänd

Här är datumen när du får se bilarna på banan:
Barcelona 27 februari till 2 mars
Barcelona 7 mars till 10 mars

•••
2016 var Renault tillbaka som fabriksteam, men de hade ont om tid på sig och nådde inte de resultat man ville. Nu kommer ett nytt reglemente och Renault satsar hårt – framförallt på motorn. Det blir en ny ICE och ny ERS till årets säsong vilket även kommer att glädja Red Bull.
– Vi bygger motorn på ett helt nytt sätt, säger VD:n Cyril Abiteboul enligt motorsportmagazin.
– Ifjol gick allt så snabbt, även om Infiniti var förberedda så överförde vi bara en del saker från den tiden Renault Sport och Red Bull arbetade tillsammans.
Renault levererar motorer till det tidigare mästarteamet Red Bull, som satsar på att utmana Mercedes, till det egna fabriksteamet och till Toro Rosso.
•••
Silverstone har varit på väg bort från F1-kalendern många gånger nu, men ägaren garanterar nu att banan finns med i kalendern till och med 2019 och hoppas att man kan uppfylla kontraktet ända till 2026.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB