Startsida / Inlägg

Ecclestone lämnar F1 – Brawn är tillbaka

av Anna Andersson

En era är över.
Bernie Ecclestone lämnar F1.
Han har helt enkelt blivit avsatt, så säger han själv.
Nya ägare, nya personer i ledande funktioner och den mannen gjort F1 till vad det är i dag får kliva åt sidan och har nu bara hedersuppdrag. Med tanke på att han är 86 år har han

FILE PHOTO - Formula One Chief Executive Bernie Ecclestone closes his eyes as he arrives back in the courtroom after an ajournment, at the regional court in Munich August 5, 2014. REUTERS/Michael Dalder/File photo FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters

gjort sig förtjänt av det och F1 behöver precis som alla andra mästerskap andra människors åsikter och andra värderingar för att kunna växa och leva vidare tillsammans med den värld vi lever i. Han har gjort ett fantastiskt jobb under flera decenier, men nu är det dags att lämna vidare.  Han är redo för pension och han har varit det ett tag.
Ecclestone är ingen vän av sociala medier, vill låsa in sporten i dyra betalkanaler och har till och med tvingat förarna att lägga undan mobilerna eftersom han inte vill att någon annan än de som äger rättigheterna ska kunna filma inifrån F1. Världsmästaren Nico Rosberg har rätt när han twittrar

Samtidigt kommer det bli tufft att täppa igen det hål som Bernie Ecclestone lämnar efter sig. Han har styrt det mesta i över 40 år och det lär krävas en hel del av den person som tar över efter honom, eller de personerna som ska göra det jobb han gjort. Han har varit en mästare i det politiska spel som finns inom F1. Han har klarat av att dansa balett på en extremt tunn lina mellan team, bilsportförbund, arrangörer och TV-kanaler. Han gjort bedrövliga uttalanden och han har varit inblandad i rättsprocesser – men oavsett vad har hans Formel 1 stått starkt.
Visst sviker publiken när biljettpriserna är för höga, visst gnäller folk över att mästerskapet är för tråkigt, men trots det är F1 kungaklassen inom bilsporten. Ingen annan serie kan jämföras med F1 och det är Bernie Ecclestones förtjänst.
Vem ska då ta över?
Chase Carey blir ny VD och president, men det sportsliga ansvaret hamnar hos en mycket välkänd F1-profil. Ross Brawn som vunnit VM-titeln tillsammans med Benetton, Ferrari och Brawn GP och som också arbetade med Mercedes när teamet gjorde comeback tar över den biten.

Ferrari driver Michael Schumacher, left, of Germany is congratulated by Ferrari team technical director Ross Brawn during the award ceremony of Japanese F-1 Grand Prix at the Suzuka circuit in Suzuka, central Japan, Sunday, Oct. 10, 2004. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Code: 436
Foto: AP Photo

Ross Brawn har ett enormt tekniskt kunnande var mannen bakom Benettons båda VM-titlar, bakom de fem som Michael Schumacher vann med Ferrari och smart nog att köpa loss Hondas Team för en symbolisk summa när han visste att man hittat en lösning ingen kunde konkurrera med. Det gav hans eget team Brawn GP och Jenson Button VM-titeln 2009. Han är också mannen som övertalade Michael Schumacher till en comeback hos Mercedes, en combeack som inte gav några resultat direkt men som hjälpte teamet att vinna tre VM-titlarna de tre senaste åren. Han är en respekterad man, men tar sig an en tuff uppgift. Är han en lika smidig lindansös?

– Det är fantastiskt att komma tillbaka till F1-världen, säger Brawn enligt motorsportmagazin.

– Nu har vi en näst intill obegränsad möjlighet att göra F1 bättre, att arbeta tillsammans med teamen, promotorn och framförallt tillsammans med fansen.

Det är bara 62 dagar till säsongsstarten i Melbourne…

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB