Startsida / Inlägg

En hyllning till finländska förare

av Anna Andersson

Pascal Wehrlein eller Valtteri Bottas?
Mercedes valde den senare och placerade Wehrlein intill Marcus Ericsson i Sauber.
Nu förklarar teamet varför:
– Vi vill inte bränna ut Pascal. Vi har en tid för utbildning och utveckling och en förare behöver mellan två och tre år i F1 för att vi ska kunna göra en rättvis bedömning, säger stallchef Toto Wolff till Auto, motor und sport.
Wehrlein har kört ett år i F1, med Manor, och behöver enligt Mercedes minst ett år till innan han kan vara redo för ett toppteam, kanske två. Det vore 2019.
– Vi ville inte avvika från den vägen, trots att den här situationen uppstod. Vi behöver en erfaren förare vid sidan Lewis, han ska vara snabb och han ska göra så få misstag som möjligt. Dessutom ska han ha en bra dynamik tillsammans med Lewis så att vi inte saknar den där faktorn som Nico gav oss. Just nu tror vi att Valtteri kan ge oss det på ett bättre sätt än vad Pascal kan, säger Wolff.

Valtteri Bottas ; Valtteri Bottas;
Valtteri Bottas, ersätter mästare Rosberg. Foto: Mercedes

Niki Lauda, styrelseordförande hos Mercedes, ser det på samma sätt.
– Eftersom Pascal har mindre erfarenhet är det en större risk att välja honom, säger den trefaldige världsmästaren till Sport Bild.
– Att vi är tveksamma till Wehrlein har bara med hans erfarenhet att göra. Han är oerfaren, det är inget konstigt med det. När unga förare är stressade kan de göra misstag, som Verstappen i Monte Carlo. Det är ingen kritik utan helt normalt när en förare är ung. Därför valde vi Bottas. Han är lika snabb som Wehrlein, men han är erfaren. På den punkten kunde Wehrlein inte konkurrera.
Det finns ytterligare en sak som Mercedes chefer gillar med Bottas:
– Racerförare från Finland är lugna, avslappnade och sysslar inte med skitsnack och då kan de också trycka gasen i botten. Kimi Räikkönen är det absolut bästa exemplet. Den finländska mentaliteten är en mycket bra förutsättning för att bli en bra F1-förare. Bottas pratar inte heller så mycket, men han jobbar hårt. Det fungerar utmärkt, säger Lauda.
– Jag har ingen aning om han kan utmana Hamilton, men nu har han chansen att köra den F1-bil som har varit bäst i flera säsonger. Det ger en racerförare en extra skjuts och det kommer också att få honom att prestera ännu bättre. Jag är övertygad om att Bottas är lika bra som Rosberg, men det finns en skillnad. Han är en iskall finländare som är helt fokuserad på sitt jobb och sin körning. Han är dessutom väldigt motiverad. Ni får vi avvakta ett par lopp och se hur han klarar sig mot Hamilton när de har samma material. Efter tre lopp så vet vi mer.

Så nu får Pascal Wehrlein ett år på sig att köra för Sauber och presterar han bra där ligger vägen till Mercedes öppen.

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB