Startsida / Inlägg

Kör Sebastian Vettel snart en Mercedes?

av Anna Andersson

Premiären är över Sebastian Vettel vann i Ferrari och han hann knappt vakna efter sin första natt som VM-ledare innan har skapats ett nytt rykte:

Kör Sebastian Vettel snart en Mercedes?

Att han när hans kontrakt går ut efter säsongen ersätter Valtteri Bottas.
Grunden till detta är ett uttalande som teamchef Toto Wolff gjorde i Stuttgarter Nachrichten:

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany sprays champagne as confetti falls around him after winning the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Australia, Sunday, March 26, 2017. At right is Mercedes driver Valtteri Bottas who finished third. (AP Photo/Andy Brownbill)
Kör Sebastian Vettel snart en Mercedes? Foto:AP Photo/Andy Brownbill)

– Det vore tjänstefel att inte ha Sebastian på listan över eventuella kandidater, säger Wolff.
– Han skulle passa bra in i teamet.
Lewis Hamilton har också uttalat sig positivt om Vettel:
– Jag har en stor respekt för Sebastian och det som han har uppnått under sin karriär. Det är ett privilegium att få köra F1 samtidigt som han gör det och nu kan vi också tävla på lika villkor.
Sebastian Vettel kör sin tredje säsong för Ferrari och kontraktet går ut efter säsongen. Ferraris teamchef Maurizio Arrivabene har ännu inte velat prata om tyskens framtid, men eftersom Mercedes nyförvärv Valtteri Bottas har ett kontrakt över ett år så är det lätt att lägga ihop ett och ett. Sedan kan ju alltid resultatet variera…
•••
Andra snabba nyheter från helgen. Vi kan konstatera att…
…Red Bull saknar både fart och fäste. En halv sekund vill teamet hitta så snart det bara går.

McLaren's Spanish driver Fernando Alonso poses for a photo in Melbourne on March 23, 2017, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. / AFP PHOTO / Saeed KHAN / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Inte alltid lika glad. Foto: TT

…att det senaste ryktet nu handlar om Sauber, Honda och McLaren. McLaren har ett kontrakt med Honda till 2024, men det pratas om att teamet letar efter en väg att ta sig ur det avtalet snarast möjligt. Det sägs att teamchef Eric Boullier är beredd att betala ett skadestånd till Honda och se till att Honda tar över Sauber. Ericssons team kör med en Ferrarimotor från 2016 som inte kommer att kunna utvecklas under säsongen och dessutom måste de betala för att köpa den motorn – medan ett samarbete med Honda kunde ge nya miljoner.
För McLarens del så skulle man då kunna lämna samarbetet med Honda och återvända till Mercedes….
Men notera att detta är rykten. Det surras och snackas och när det gäller Honda, tja teamet var inte direkt framgångsrikt i F1 förra gången man var där heller. Under V8-tiden  vann Jenson Button bara ett lopp med Honda.
Bilen blev framgångsrik först när Ross Brawn köpte den och utrustade den med en motor från Mercedes.
…det bara var fem omkörningar under Australiens GP. FEM!  5!  Ifjol var det 37.
…Mark Webber tror att Fernando Alonso är på väg att ge upp. Att hans gamla kompis har tröttnat på McLaren och Honda.
– Kanske kör han inte ens klart säsongen, säger Webber till nyhetsbyrån ’Sporza.
– Han är enormt frustrerad.
••••

Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team. Circuit de Catalunya.
Foto:Sauber

Även om Antinio Giovanazzi körde bra i sin Sauber under premiären så blev Marcus Ericssons team utan poäng och Ericsson som själv krockade i kurva 3 har varit tydlig med att teamet behöver ta poäng.
Gärna under inledningen av säsongen eftersom man kör med en motor från förra året och den kommer att stå stilla i utvecklingen samtidigt som konkurrenterna går framåt. Nu är också teknikchefen Jörg Zander tydlig med att det krävs förbättringar på bilen. Han berättar bland annat att man tog bort en T-vinge på bilen eftersom hajfenan fortfarande är för svag.
– När man kör bakom en bil blir luften turbulent och den delen rör sig då extremt mycket och då går den sönder, säger Zander till motorsporttotal.
Han erkänner att bakvingen också måste förändras, det måste göras så snabbt som möjligt utan att bilen blir tyngre. Han påpekar att teamet började något sent med utveckligen av årets bil eftersom man under förra året hade problem med ekonomin, men nu finns det en tro på framtiden och man arbetar med uppdateringar.
– Vi har väldigt begränsade resurser, vi bärjade sen t och jag har förståelse för det. Först måste vi koncentrera oss på helheten innan vi går in på detaljer, säger han.
Nästa deltävling avgörs i Kina den 7-9 april, förhoppningsvis har Marcus Ericsson bättre förutsättningar inför det loppet och kommer längre är tre kurvor. Enligt planen ska Pascal Wehrlein köra intill honom i Kina.
– När Pascal är frisk sitter han i bilen. Punkt, det är inget snack om den saken, säger Mercedes stallchef Toto Wolff som har Wehrlein i sitt förarprogram.
•••

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB