Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton är tillbaka för att vinna

av Anna Andersson

Den som har tvivlat behöver inte göra det längre.
Lewis Hamilton ät tillbaka för att vinna. Han är bestämd. Han är målmedveten och han är bättre tränad än någonsin.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton leaves the pit during the second practice session of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 24, 2017. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Lewis Hamilton är tillbaka för att vinna. Foto: AFP

Han var också snabbast under den första och den andra träningen i Australien. Det var sol, uppehåll och kring 23 grader i luften när han pulveriserade allt motstånd.
Mer om det läser du här.
Valtteri Bottas var som väntat efter Hamilton, han var ungefär en halv sekund efter sin teamkollega under men sa också efteråt att han kände att det finns mer att ta på.
– Vi kan fortfarande förbättra balansen i bilen, men vi hann med allt vi skulle. Jag känner definitivt att jag kan ta ett steg framåt i morgon, säger Valtteri Bottas.
– När det gäller pacen så var detta bara träningar. Vi får se exakt hur vi ligger till i morgon.
Ferrari som inte visade någonting under den första tärningen då man hade vissa mindre problem, men jobbade med balansen under den andra och hittade bättre fart. Det verkar vara Ferrari som kan utmana Mercedes.
– VI hade lite problem, framförallt under förmiddagen. Småsaker som  kostade lite tid, säger Vettel och får medhåll av Kimi Räikkönen:
– Ingenting fungerade perfekt, så som vi hade hoppats på. Det finns saker att förbättra, säger finländaren.

Red Bull driver Daniel Ricciardo of Australia waits in his car during the second practice session for the Australian Grand Prix in Melbourne, Australia, Friday, March 24, 2017. (AP Photo/Rick Rycroft)
Ricciardo. Foto: AP Photo

Red Bull kröp sedan som väntat in som trea. Helmut Marko, den frispråkige motorsportkonsulenten, menar att Renaults motor är i kapp lagom till premiären i Europa. Det är Spaniens GP den 14 maj.
– Mercedes är snabba, men det ser ut som om det bara är Lewis som är det. Han är snabbare än Valtteri som är en grupp med os och Ferrari. Jag tror att vi kan hänga på där, säger Daniel Ricciardo.
– Det kan bli tufft att ta pole, men vi är med där bakom.
Max Verstappen körde av under dagens pass och där handlade det sig om ett fel inställningarna och att det understyrde.
– Jag skadade golvet på bilen och därför var det en kort träning för mig, konstaterade Verstappen som ändå var sexa.
De flesta tror på Hamilton i morgon. Tar han årets första pole?
Han gjorde det för ett år sedan också, men då vann han inte loppet. NI minns väl att det var Nico Rosberg som inledde säsongen med fyra segrar och statistiskt sett är det så att den förare som vinner de första loppen också vinner titeln….
•••

Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team. Albert Park Circuit.
Marcus Ericsson kämpar med bilen

För Sauber och Marcus Ericsson var det som väntat. En dag långt ner i fältet. Marcus Ericsson kämpar med bilen och Sauber som hade problem med balansen i bilen under testerna och  har inte hittat  farten där.

Vi var inte helt nöjda med balansen i bilen under testerna, men när vi nu har analyserat datan så har vi tagit ett steg framåt och jag trivs i bilen här i Melbourne, säger Ericsson.

Teamet måste hoppas på att någon annan gör bort sig och i dag kraschade Jolyon Palmer sin Renault efter 8 varv och han var väldigt överraskad efteråt.
– Jag vet inte exakt vad som hände där, vi måste kolla in datan, säger han.
– Vi hade ett litet tekniskt problem under den första träningen och sedan körde jag av på den andra. Till skillnad från det första passet behövde vi byta mer än en del under träningen och jag tycker synd om mekanikerna som har mycket jobb framför sig.
Även McLaren hade fortsatta problem Stoffel Vandoorne var efter Ericsson och Wehrlein, men Fernando Alonso klart förre, samma förhållanden var det hos Williams där erfarne Felipe Massa trots problem med växellådan fick ut mer av bilen än nykomlingen Lance Stroll.
– Det var inte riktigt den dagen som vi hade förväntat oss, säger Massa.
– Jag gick till neutral och kunde inte byta växel vilket gjorde att jag inte hann testa de ultramjuka däcken och inte heller hann göra några longruns. Det är en sådan otur, vi körde hundratals med varv i Barcelona utan problem och sedan händer en sådan sak här.
•••
Sebastian Vettels kontrakt med Ferrari går ut efter säsongen, men än så länge har man inte börjat diskutera en fortsättning. Enligt Ferrari så tappar man fokus vid en kontraktsförhandling.
•••

Force India's Mexican driver Sergio Perez powers through a corner during the first practice session for the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 24, 2017. / AFP PHOTO / Paul Crock / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Rosa bil i topp? Foto: AFP PHOTO

De nya ägarna vill förändra F1. Framförallt vill man att fältet ska bli jämnare och fler bilar ska kunna vinna lopp. Ross Brawn mötte media och förklarade allt ganska enkelt:
– Målet är att så många team som möjligt kan vara med och konkurrera, säger den förre teamchefen.
– En bra dag ska även Force India kunna vinna ett lopp.
Någonting som han just nu anser vara rätt omöjligt och han påpekar också att om de nya reglerna inte gör att racingen blir bättre så ska alla gemensamt sätta sig ner och hitta en lösning som passar, team, fans och ägare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB