Startsida / Inlägg

Rapport från den första dagen inför Spaniens GP

av Anna Andersson

Regnet har öst ner under den här första dagen inför Barcelonas GP och jag saknade jackan jag lämnade i bilen i Hamburg…
Enligt väderprognosen ska det dock bara bli bättre och nu vi kan förvänta oss ett torrt kval på lördag och ett race utan regn på söndag – förhoppningsvis.

Inom F1 betyder torsdagen mediaträffar och presskonferenser och det har varit ett stramt schema för att hinna med så mycket som möjligt, en del av materialet hittar du här i bloggen, annat på sportbladet.se eller i tidningen under helgen.

Nu kommer en rapport från den första dagen inför Spaniens GP

anna1(1)
Foto: Peter Wixström

Dagens stora snackis handlar mycket om Nico Rosberg. Killen som lade av efter VM-titeln förr året.
Han har nämligen erkänt att Lewis Hamilton är en större talang än vad han själv är och det är antagligen en av anledningarna till att han lade av. Han fick ge så mycket av sig själv, offra så mycket att han insåg att han inte skulle kunna göra om det igen.
VM-titeln kostade för mycket.
– Det finns F1-förare som har större talang än vad jag hade, kanske också min teamkollega, säger Rosberg i samband med ett föredrag för DeitgeistMinds och en film med det uttalandet hamnade sedan på youtube.
Nu har den dock raderats.
– Han är en av de bästa förarna som någonsin kört F1 och han är en helt otroligt svår motståndare. Jag var tvungen att jobba väldigt hårt, jag fick fokusera enbart på den fajten och inte göra några kompromisser. Det var den enda möjligheten för mig att besegra honom.
Då ska vi också komma ihåg att Hamilton vann fler race än Rosberg förra året och också hade vunnit VM-titeln om han inte hade brutit i Malaysia sedan motorn gått sönder när han var i en mycket klar ledning.
•••
För övrigt berättade Lewis Hamilton under presskonferensen att han stött på Nico en gång i år. I London, vilket kan tyckas lite märkligt eftersom de nästan bor grannar i Monaco.
– Jag sprang på en helt vanlig gata, plötsligt ser jag hur någon bakom mig börjar springa och jag vänder mig om. Då ser jag hur Nico rusar upp mot mig. De var riktigt märkligt – och ja vi snackade en stund.
Hamilton har också med sig sin hund till helgens race. Den var även med under presskonferensen och sov en stund på golvet.
•••
Barcelonas GP är säsongens femte VM-deltävling. Inför säsongen sa Marcus Ericsson att han hoppades att teamet skulle kunna ha en bra buffert med poäng efter de första fem, möjligen tio loppen för så att de skulle kunna leva på den när de andra teamen får bättre motorer, medan Sauber står kvar med Ferraris motor från 2016.
Än så länge har Sauber tagit noll poäng.
Till Barcelona kommer teamet med uppdateringar, ny aerodynamik, en ny bakvinge, lite småsaker till golvet och till framvingen. Det är en rejäl uppdatering, men den är inte så stor som man hade tänkt sig från början. Anledningen är att ingenjörerna ville ha lite mer tid att jobba med vissa saker.
– Men hellre än uppdatering som vi vet fungerar och som är bra än att man har med sig saker som är halvfärdiga, säger teamkollegan Pascal Wehrlein.
– Detta är en uppdatering som vi vet fungerar och jag ser verkligen fram emot Monaco om två veckor.

Marcus Ericsson (SWE), Sauber F1 Team. Sochi Autodrom Tv interviews.
Foto: Sauber.

Det är en bana där man inte behöver ha en stark motor för att lyckas ta poäng och det är poäng som Sauber behöver. Teamet står på noll efter fyra lopp, man har haft problem med kylningen av motorn, elektroniken fungerar inte riktigt, det är inte tillräckligt mycket downforce och förarna hars vårt att få däcken att jobba i rätt temperatur.
– Det har inte gått riktigt som vi hade hoppats, erkänner Marcus Ericsson.
– Jag trodde verkligen på oss när jag sa det till dig inför säsongen, det var ingenting jag bara slängde ur mig. Det var en stor regeländring och jag trodde verkligen på det. Nu måste vi jobba vidare, ännu hårdare, med det material vi har.

Det är dags att starta i morgon. Den första träningen drar igång klockan 10.00.

Annars kan vi notera att….
…Sebastian Vettel fick frågan om vilken förare han helst skulle vilja kämpa med om segern i den sista kurvan på söndag.
– Mig, svarade Fernando Alonso som satt intill.
– Då kan du köra om på rakan, utan problem.
..Fernando Alonso kan tänka sig att stanna kvar hos McLaren när hans kontrakt går ut. OM teamet ger honom en bil som kan vinna.
..det nu har gått ett år sedan Max Verstappen vann sitt första lopp med Red Bull. Han gjorde det här i Barcelona.

…Sebastian Vettel inte är intresserad av något psykkrig med Lewis Hamilton.
– Han är bättre på det än vad jag är.  Det är möjligt att det varit situationer som kan tolkas som det, men jag har inte sett dem. Det är hans grej, jag är inte tillräckligt smart
Man vill ju alltid bli bättre och förhoppningsvis ligger vi lite närmare toppen nu, vi har också nyheter på vår bil.
Här är för övrigt några bilder på Mercedes nyheter:

 

Och hos Red Bull.

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB