Startsida / Inlägg

Fernando Alonso ställer nya krav på McLaren

av Anna Andersson

Har Fernando Alonso fått nog?
Han är i all fall tydlig.
– Jag fattar mitt beslut i september, vinner vi innan dess stannar jag.

McLaren driver Fernando Alonso of Spain gives a a news conference ahead the Bahrain Formula One Grand Prix at the Formula One Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrain, Thursday, April 13, 2017. The Bahrain Formula One Grand Prix will take place on Sunday. (AP Photo/Hassan Ammar)
Fernando Alonso ställer nya krav på McLaren  (Foto Hassan Ammar)

Fernando Alonso ställer nya krav på McLaren och det är en rejäl utmaning för McLaren/Honda som efter sex VM-deltävlingar ligger sist i VM med noll poäng. Till och med Ericssons Sauber ligger före i tabellen…. Men även hos McLaren börjar tålamodet med Honda att tryta. I går påpekade VD Zak Brown att McLaren kan tänka sig att bryta med sin motorleverantör.
– Men det spelar mig igen roll vilken motor vi kör med, säger Alonso.
– Samtidigt kan man förvänta sig att Zak skulle säga så. Han vill vinna, han vill att McLaren ska kunna vinna VM och efter tre år är vi inte i närheten av det. Jag klev in i detta projekt eftersom jag ville vinna VM och när man inte dit så kanske man förändrar sitt projekt.

Ord och inga visor från en frustrerad Fernando Alonso som under Indy 500 bevisade vilka kvaliteter han har. Han är en toppförare som säkerligen kan nå resultat i många olika mästerskap, bara han har material som tillåter honom att visa vad han kan.

Därför  kan vi konstatera:

Fernando Alonso ställer nya krav på McLaren

Frågan är om teamet kan uppnå dem.

•••

Undrar vad Sauber tänker? McLaren vill lämna Honda och Sauber har skrvit kontrakt med Honda som motorleverantör till 2018….

– Vi tror att de kommer att lösa sina problem, säger Saubers teamchef Monisha Kaltenborn.

– De har allt man behöver för att klara av det.

Så låter det inte hos McLaren som nu jobbat med Honda i tre år…..

•••
Efter Monacos GP och den stora diskussionen om stallorder gick nu frågan till Kimi Räikkönen själv.
Var det teamorder?
– Sådana saker finns inte hos oss, bara när den ena förare har chansen på titeln och den andra inte har det, säger finländaren i Montreal.
– Vi försöker att besegra varandra varje lopp. En av oss är före och den gången så slutade loppet på ett sådant sätt.
Räikkönen tycker att man har diskuterat Monacos GP för mycket och vill nu koncentrera sig på tävlingen i Kanada
••••

Formula One - Singapore Grand Prix - Marina Bay, Singapore - 17/9/16 Red Bull's driver Daniel Ricciardo of Australia in the garage during third practice. REUTERS/Edgar Su
Ricciardo hoppas på framgång. Foto: REUTERS/Edgar Su

Red Bull har varit en besvikelse i år, men även om det ryktas om att teamet redan nu flyttat över resurser till nästa års bil så kommer det uppdateringar till helgens lopp.
För tredje loppet i rad har österrikarna med sig nyheter till bilen, även om motortillverkaren Renault inte har några nyheter till motorn.
– Jag tror inte att vi kommer att vara så bra som i Monaco, men vi ligger nu i fas med förra året, säger Daniel Ricciardo.
– Långsamt tar vi steg framåt och våran utveckling ligger i fas med de banor som kommer. Jag tror att vi ligger på ungefär samma plats, vi ska i alla fall inte tappa på våra konkurrenter. Vi ska i alla fall vara tredje team och jag tror inte att vi är en sekund efter i kvalet

För övrigt kan vi notera att…
…det är Kevin Magnussen som får lämna sin plats hos Haas till Antonio Giovanazzi under sex av de sju fredags träningarna. Anledningen är att Romain Grosjean, som fick lämna över flera fredagsträningar när han körde i Lotus 2015, har säkrat upp sig mot en liknande situation i sitt kontrakt.
Nico Hülkenberg gärna ser Fernando Alonso som teamkollega hos Renault. Jolyon Palmer har underpresterat och de senaste veckorna har det snackats om ifall britten kanske måste lämna sin plats redan under årets säsong.
….Carlos Sainz ryktas bli Sebastian Vettels teamkollega hos Ferrari 2018, men det kan också hända att han stannar hos Toro Rosso. Spanjoren lär inte ha någon chans hos Red Bull som har kontrakt med Max Verstappen och Daniel Ricciardo.
Valtteri Bottas tror på Mercedes i Kanada. Han menar att teamet har hittat det problem man hade i Monaco och åtgärdat det.
..det inte ska gå att gena på Ciruit Gilles Villeneuve. Man har satt in ett hinder för att förarna ska tappa tid om de försöker gena i den sista chikanen. Kör man frivilligt ut så måste man köra om det hindret, anser man att man blivit avtryckt måste man inte – men om domarna gör bedömningen att så inte är fallet väntar ett straff…

I chikanen mellan kurva 8 och 9 har man lagt in högre, orange kantstenar för att förhindra att förarna genar.

Vill du ha mer fakta inför helgens race? Kolla här:
Vi får vänta lite till på att det ska hända något på banan idag.

Träning 1 startar kl 16.00, träning 2 kl 20.00

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB