Startsida / Inlägg

Nya ägarna vill utöka Formel 1

av Anna Andersson

Teamen har varit tydliga.
21 F1-race på en säsong är max vad medarbetarna klarar av.
Fernando Alonso har också varit tydlig.
Fler race och han lämnar F1.
Men de nya ägarna vill någonting annat.

De nya ägarna vill utöka Formel 1

Ferrari's German driver Sebastian Vettel drives during the second practice session at the Monaco street circuit on May 25, 2017 in Monaco, three days ahead of the Monaco Formula 1 Grand Prix. / AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
Ägarna vill utöka Formel 1 redan 2019/ AFP PHOTO

Liberty Media vill ha fler än 21 lopp redan 2019, men så få race som möjligt helgerna efter varandra och sommarpausen då även fabrikerna måste stängas ska ligga kvar.
Det verkar rätt tufft. Hur ska det gå till?
Nästa år återkommer Tysklands GP och även Frankrikes GP gör comeback i mästerskapet, samtidigt som Malaysia lämnar serien. Det ger 21 lopp nästa år, i år är det 20.
– Vi ser gärna att vi har fler än 21 lopp, säger de nya ägarna, men för att lyckas med det måste man först komma överens med teamen.
Liberty Media vill att man i framtiden ska tävla i Europa under en del av året, i Asien under en och i USA och Sydamerika under en del. De amerikanska ägarna vill dessutom se fler än ett lopp i USA.
Även den nye sportslige chefen Ross Brawn har tidigare pratat om att samla loppen på olika kontinenter och även kröna en mästare i Europa, en i Asien och en i USA och Sydamerika.
Men det blir ett gissel att få ihop kalendern, man vill inte krocka med motoGP, inte heller med andra stora racingevent som exempelvis Formula E eller LeMans eller med andra stora idrottsevenemang.
– Vi måste arbeta tätt tillsammans med våra partners och se efter var gränsen går Vi är verkligen intersserade av vad som är det bästa för fansen. Exempelvis är det en söndag nästa år som det är final i Wimbledon och VM-final i fotboll. Det vore dumt att köra Storbritanniens GP just den dagen, säger marknadschefen Sean Bratches.

Det kan man bara hålla med om. En sådan helg skulle det vara extremt svårt att få in någon text  om F1 i tidningen  inför tävlingen och det skulle knappast finnas plats för något annat än resultatet dagen efter heller. På webben skulle F1 hamna så långt ner att du inte ens orkade scrolla dit….
Jag förstår att ägarna vill utöka Formel 1. De vill synas på fler marknader, öka intresset för sporten och tjäna mer pengar.

Men frågan är om det är rätt väg att gå. Om det är rätt att öka antalet lopp, om fler lopp ökar intresset?

Jag tror inte det.

Jag som jobbar med F1 tycker att 21 lopp är fullt tillräckligt. Säsongen från mars till första helgen i advent är tillräckligt tajt och någon gång måste teamen få tid att utveckla bilarna för nästa säsong och förarna för att återhämta sig. De gör ett otroligt jobb och det är i F1 vi vill se de bästa och blir det för tufft både fysiskt och psykiskt kommer vi få se fler som gör som Nico Rosberg.
De lägger av när titeln är hemma.
När det gäller teamen och bilarnas utveckling är det också viktigt att det finns tid. Vintern är egentligen den enda tiden teamen har att utveckla bilarna och redan nu ställer de festa in sin utveckling någonstans innan sommarlovet för att fokusera på kommande år och i mina ögon är det bättre att ha en fajt på banan än team som struntar i årets säsong redan i juni för att man ligger för långt efter och vill satsa på nästa. Lägg där till att en längre säsong gör det tuffare för teamen med små resurser, Ferrari, Mercedes och Red Bull kan kanske ha två team som jobbar parallellt, ett gäng som arbetar med året bil och ett som arbetar med nästa års bil – men Force India, Sauber och Williams har inte de ekonomiska möjligheterna. Det skulle öka klyftan mellan teamen ännu mer.
Sedan får man inte glömma bort glädjen i att längta.

Jag vill inte ha ett F1-race till jul. Det är det härligt att få längta lite, snacka igång nästa säsong och känna att det blir spännande. Ojämna säsonger har vi haft tillräckligt många och av egen erfarenhet vet jag att idrotter som sätter pengarna långt före allt annat tappar publikens intresse. Fansen tröttnar, de orkar inte se alla ligor, mästerskapen flyter in i varandra och de väljer någonting annat istället. Har man svårt att se ett helt lopp på 90 minuter lär det inte vara så att man väljer att se 30 under en säsong.

Då kan till och med 21 vara för många.
Men det är bara min åsikt. Den är egentligen inte av någon större betydelse.

Så vad tycker du?

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB