Startsida / Inlägg

Max Verstappen stannar hos Red Bull

av Anna Andersson

Mercedes har flirtat.
Red Bull har tjafsat emot, men nu är det klart.

Formula One - F1 - Malaysia Grand Prix - Sepang, Malaysia- 30/9/16 Red Bull's Max Verstappen of the Netherlands gets out of his car after second practice. REUTERS/Edgar Su
Max Verstappen stannar hos Red Bull (REUTERS)

Max Verstappen stannar hos Red Bull. Han har förlängt kontraktet till efter säsongen 2020.
– Red Bull har stöttat mig sedan jag började och jag ser fram emot att uppnå ännu mer tillsammans med teamet.
Verstappen har fyllt 20 år i år, teamet gav honom chansen i F1 redan när han var 17 år och den yngsta föraren i F1-historien. Han har vunnit två lopp tillsammans med Red Bull och
– Max är hungrig efter framgång och det är rätt. Vi ser också fram emot att fortsätta jakten på en gemensam VM-titel, säger stallchef Christian Horner.
Det blir spännande att se honom i USA i helgen, en bana där Lewis Hamilton har dominerat och vunnit fyra av de fem senaste loppen.

Träningen då?

Lewis Hamilton slog till med ett nytt varvrekord, 1:34.668, han var fyra tiondelar snabbare än Max Verstappen och sex tiondelar snabbare än Sebastian Vettel under den andra träningen. Vettel hade tekniska problem och missade de inledande 45 minuterna av träningen. Han hann inte köra några longruns alls.

När det gäller longrunsen såg Red Bull snabbast ut, deras bilar körde varvtider under 1,40 med samtliga tre gummiblandningar, framförallt såg deras bilar pigga ut under inledningen av stinterna när däcken fortfarande var fräscha. Mercedes var inte riktigt lika snabba, men Hamilton verkade hantera däcken bra och de tappade inte riktigt lika fort som hos Red Bull.

Ferrari?

Inga longruns hos Vettel och Räikkönen var lite för långsam för att ge en rättvis bild.

Marcus Ericsson var 19:e man på det andra passet och återigen slagen av Pascal Wehrlein som var 18:e man. Under det första slog han Charles Leclerc som hoppade inför Wehrlein.

Mer om fredagens träning läser du här.

Vill du ha guiden inför helgen? Fakta och statistik hittar du här.
•••
Vi kan konstatera att…
…Brendon Hartley inte bara debuterar. Han får ett motorstraff också och flyttas tillbaka 25 platser i starten. Stoffen Vandoorne flyttas tillbaka fem platser och Nico Hülkenberg 20 platser.
…Luca Baldisserri är tillbaka i F1. Han jobbade hos Ferrari från 2007 till 2015, men nu är han tillbaka som tävlingsinenjör för Williams. Lance Strolls tävlingsingenjör James Urwin  är pappaledig och Luca Baldisserri som de senaste åren jobbat som mentor åt Lance Stroll gör comeback i depån.
…Fernando Alonso har förlängt kontraktet med McLaren, men problemen fortsätter. Han drabbades av en läcka i hydrauliken under den första träningen.
…Felipe Massa hävdar att Williams problem baseras på två saker, hjulupphängningen och aerodynamiken.
…den schweiziska tidningen Blick hävdar att Williams nu har skrivit kontrakt med Robert Kubica.

…de ultramjuka däcken är rosa den här helgen.

Sedan rör vi oss utanför F1-boxen och kan notera att….
Joel Eriksson porträtl…Ferrari gjort klart med en ny juniorförare, britten Callum Illott som var fyra – och klart slagen av Joel Eriksson (bilden) i EM i formel 3. Britten arbetade tidigare tillsammans med Red Bull och deras juniorprogram. När det gäller Eriksson, som var tvåa i EM och sopade banan med flera av F1-teamens juniorförare, så har han ett kontrakt med BMW. Det går ut i december. BMW vill se honom i DTM framöver, svensken däremot vill hellre fortsätta mot Formel 2 för att ta sig till F1, men har inte riktigt den finansiella backning som krävs. Inte än i alla fall. Vi får hoppas att den dyker upp.
Joel Eriksson krossade samtliga teamkollegor i EM, körde i från förare som har betydligt bättre förutsättningar och enligt BMWs chefer är han troligen den största talangen som finns i Europa och han har bilkunskaper som få andra unga förare har. Han är värd ett betydligt bättre öde än DTM.
…Eurosport sänder Formula E i tre säsonger till. Inte F1, men väl flera förare med F1-meriter och en Felix Rosenqvist.
…Niki Lauda sågar säkerhetstänket inom F1. Han konstaterade att med dagens regler hade han haft ett öra till och mer pengar, men han vill ändå inte att sporten ska bli för säker. Mer läser du här.

•••
Kvalet startar i kväll kl 23.00
Så blir Lewis Hamilton världsmästare redan på söndag:
Han vinner i Austin – och Sebastian Vettel är sämre än femma.
Han slutar tvåa i Austin – och Sebastian Vettel är sämre än nia.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB