Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton är ett med bilen – och vinner igen.

av Anna Andersson

Lewis Hamilton vann Spaniens GP i Formel 1 2018. Om sanningen ska fram var det ett rätt tråkigt lopp. Det blir lätt det på en bana där det är näst intill omöjligt att köra om och när dessutom Hamilton har hittat sin plats. Han sa efteråt att han äntligen kände att han var ett med bilen och det syntes.

Mercedes' British driver and first place winner Lewis Hamilton celebrates on the podium after the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on May 13, 2018. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Lewis Hamilton vann Spaniens GP i Formel 1 / AFP PHOTO /

När han har en så bra bil och är i den psykiska form som han var i dag så är han nästintill oslagbar. Han fick precis det lopp han ville ha och han kunde kontrollera det från start till mål.

Ett par ljusglimtar kan vi glädjas åt:

•Max Verstappen tog revansch för missen i Baku och slutade på en pallplats.

• Kevin Magnussens sjätteplats med Haas.

•Sergio Perez visade vilken racer han är och tog poäng igen.

•Charles Leclerc tog poäng i andra loppet i rad. Plats tio imponerar.  

Resultat Spaniens GP i Formel 1 2018

1) L. Hamilton, Mercedes, 2) V. Bottas, Mercedes

3) M. Verstappen, Red Bull

4) S. Vettel, Ferrari

5) D. Ricciardo, Red Bull

6) K. Magnussen, Haas

7) C. Sainz, Renault

8) F. Alonso, McLaren

9) S. Perez, Force India

10) C. Leclerc, Sauber

11) L. Stroll, Williams

12) B. Hartley, Toro Rosso

13) M. Ericsson, Sauber 14) S. Sirotkin, Williams,

Förarna som bröt: S. Vandoorne, McLaren, E. Ocon, Force India, K. Räikkönen, Ferrari, N. Hülkenberg, Renault, P. Gasly, Toro Rosso, R. Grosjean, Haas

 Hamilton leder nu VM med sina 95 poäng, Vettel är tvåa med 78, Bottas trea med 58.

Hamiltons form oroar mig

Men det finns en sak som är oroande. Ferrari hade greppet om inledningen av säsongen, men när Sebastian Vettel gjorde den där missbedömningen i samband med omkörningen av Valtteri Bottas i Baku tappade han många VM-poäng och gav Hamilton övertaget. Britten kom till Barcelona som ledare i VM och efter den här helgen så känns det som om han har hittat sig själv. Han är mycket svårslagen när han har den positionen.

 

– Det handlar mycket om däcken och vi kan lika gärna vara så att vi har problem med däcken nästa gång. Men jag tycker att vi har en mycket bättre förståelse för hur däcken reagerar och fungerar nu jämfört med inledningen av säsongen, säger Hamilton.

 

– Jag är medveten om att det är mycket jobb kvar, det är väldigt tidigt på säsongen och mycket kan hända. Men jag tycker att vi är en bra position. När han säger så efter en dubbelseger så betyder det att de andra teamen måste jobba som bara den. Annars vinner Mercedes den här säsongen – också.

Ericssons kval förstörde racet

Marcus Ericsson (SWE) Alfa Romeo Sauber C37 at Formula One World Championship, Rd5, Spanish Grand Prix, Practice, Barcelona, Spain, Friday 11 May 2018.
Marcus Ericsson (Sauber)

Marcus Ericsson körde i mål på plats 13. Han förstörde sin helg med ett dåligt kval i går och han var besviken efter den insatsen. I dag hade han hämtat sig och han gjorde ett bra race. Han fajtades länge med Carlos Sainz i slutet av den första stinten och han hängde på bra, men så snart han fick på de mjuka däcken så fick han problem. Han har svårt att hitta rätt på de mjukare gummiblandningarna och det problemet måste han lösa.

Nu tog Charles Leclerc en poäng för Sauber igen och även om det är positivt för teamet så är det viktigt för Marcus att han inte får stryk av sin teamkollega. Jag vet att jag tjatar om det, men den enda du kan jämföras med i F1 är din teamkollega och den fajten måste du vinna för att överleva i F1.

Leclerc anses vara en av de största talangerna som kommit till F1 de senaste tio åren och han drömmer om att köra för Ferrari en dag. Forsätter han så här så lär han göra det också, om det inte är 2019 så blir det 2020.

Jag träffade hinom inför säsongen, en sympatisk kille. Den artikeln hittar du här.

Ferraris hot mot F1

Formula One F1 - Australian Grand Prix - Melbourne Grand Prix Circuit, Melbourne, Australia - March 25, 2018  Mercedes' Lewis Hamilton leads FerrariÕs Kimi Raikkonen at the start of the race  REUTERS/Brandon Malone
F1 utan Ferrari?  REUTERS

Ferrari har hotat att lämna F1 efter 2020 om reglerna inte passar teamet. Nu uttalar sig FIA:s president Jean Todt, själ före detta teamchef hos Ferrari:

 

– Jag är säker på att vi kan ta fram ett bra förslag och att många kommer att vara intresserade, men man får inte göra så att det fungerar bra för ett team. Det måste  fungera bra för tio team. Det är för stor skillnad mellan toppen och botten i dag. Det måste vi ta tag i och det är svårt, säger han i samband med Spaniens GP.

– Jag tycker att det är pinsamt att se att över hälften av teamen i motorsportens kungaklass har problem, det är inte bra. FIA föreslår en budgetgräns efter 2021, men det gillar inte de tre stora teamen, Ferrari, Mercedes och Red Bull – som också är de enda tre teamen som vunnit lopp sedan Australiens GP 2013 ( då vann Kimi Räikkönen i en Lotus).

Snabba nyheter

Vi kan konstatera att…

….det är dags att gratulera F1. I dag är det exakt 68 år sedan det första F1-loppet avgjordes. Den 13 maj 1950 var det premiär på Silverstone – med drottning Elisabeth på plats.

…Felipe Massa räknar med att köra Formula E 2018/2019.

… Lewis Hamilton och Sebastian Vettel är överens. DE sågar de nya reglerna för 2019. Mer om förändringarna och mästarnas argument läser du här.

Marcus Ericsson och Force India tycker däremot att de är riktigt bra eftersom de skulle göra F1 jämnare.

…den trefaldige världsmästaren Niki Lauda varnar Max Verstappen i dagens Bild Am Sonntag:

– Om han vill blivärldsmästare måste han passa sig lite. Det han har levererat räcker inte, så blir man inte världsmästare. Lauda syftar naturlugtvis på alla kollisioner i år.

…Lauda påtalar också att kontraktet med Lewis Hamilton kommer att förlängas.

 

Nästa deltävling avgörs i Monaco om två veckor. Då väntar helt andra förutsättningar – och förhoppningsvis varmare väder. Burr!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB