Startsida / Inlägg

New kids on the block

av Patrik Syk

Att det pågår ett generationsskifte inom UFC går knappast att ta miste på. Gamla hjältar som Tito Ortiz, Mirko Cro Cop, Wanderlei Silva och BJ Penn har antingen aviserat sin pension eller är långt från sina glansdagar.

Vad har då framtiden att erbjuda? Vem är nästa generations Shamrock eller Couture?

För att dra igång något av en diskussion så tänkte jag slänga upp en sammanställning över de, i mitt tycke, bästa utövarna under 26 inom UFC.

Bantamvikt:
Först och främst titelhållaren Dominick Cruz, 26. Har all potential i världen att bli en framtida ”Hall of famer”. Men bakom finns många fantastiska fighters i en av de mest expansiva viktklasserna. Demetrious ”Mighty mouse” Johnson, 25, är en av de främsta utmanarna om titeln. I viktklassen finns också jättatalangen Michael McDonald, 20, som med tre raka segrar ser ut att ha en lång och framgångsrik karriär framför sig.

Fjädervikt:
Även här har vi en titelhållare som egentligen bara är i början av sin karriär. José Aldo är enligt de flesta en av de bästa mma-sporten har över huvud taget. 25 år gammal med svart bälte i bjj men vinner minst lika mycket (om inte mer) på sin stående fighting. Men det finns gott om talang bakom. Erik Koch, 23, har fyra raka segrar och ses som ett jättelöfte. Dustin Poirier, 22, och Chad Mendes, 26, bör också nämnas här.

Lättvikt:
Före detta WEC-mästaren Anthony Pettis, 24, gick visserligen på pumpen mot Clay Guida men har visat att han kommer vara med länge och slåss med de bästa. Har framtiden för sig. Terry Etim, 25, från Liverpool bjöd på en av de mest imponerande comebackerna (19 månader borta med skada) i UFC:s historia när han utklassade Edward Faaloloto på 17 sekunder. Har allt som krävs.

Weltervikt:
Rory McDonald, 22, ses alltmänt som en av de största talangerna inom organisationen. Möter Ebersole i UFC 140 och bidar sin tid inför en framtid i toppen av rankingen (KORRIGERING! Han skulle ha mött Ebersole men missar pga skada). Jake Ellenberger, 26, och John Hathaway, 25, är ytterligare två som finns med i diskussionen.

Mellanvikt:
När vi kommer upp lite i vikt så märks det att här är det svårare för de yngre att slå sig fram. Ingen under 26 bland de tio bästa. Närmast ligger väl Court McGee som efter segern i TUF 11 tagit två hyffsat meriterande segrar. McGee fyller dock 27 om bara ett par veckor och är nära att inte få vara med alls här.

Lätt tungvikt:
Jon Jones, 24, är förstås självskriven etta. En av de största talangerna mma-sporten någonsin sett har titeln och fotsätter utvecklas till varje match. Bakom honom jagar dock vår egen Alexander Gustavsson, 24. I en lista på de åtta bästa pound for pound under 25 år som UFC själva satte ihop tidigare i år hamnade ”the Mauler” på en fin femte plats. Vi är så stolta så. Möter veteranen och snyggingen  Vladimir ”the Janitor” Matyushenko i UFC 141.

Tungvikt:
Ingen undom som direkt sticker ut här. Helt naturligt förstås då det tar sin tid att bygga en tungvikskropp. En intressant fighter är dock holländaren Stefan Struve. Med sin 210 cm hoppas han älga sig fram till en position som UFC:s alldeles egen Semmy Schildt. Bara 108 kilo dock, lite för lite för en så reslig herre.

 

//Patrik Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB