Startsida / Inlägg

Chisora spottade på mer än bara Klitsjko.

av Patrik Syk

Kampen mellan två människor, på lika villkor, må det vara brottning, boxning, MMA eller någon annan kampsport i full kontakt är bland det renaste, ärligaste och mest ursprungliga formerna av tävling. Något som bör vårdas och behandlas med respekt av såväl utövare som åskådare. Bilden av kampsportaren som en neandertalare med våldsfetisch är precis lika felaktig som den är skadlig för idrotten. I en tid då var och varannan diskussion om kampsport i full kontakt handlar om legitimitet och samhällspåverkan är det upp till alla inblandade att vårda det som är det finaste och mest grundläggande i kampsporten, ärligheten och respekten.

När Dereck Chisora spottar Wladimir Klitsjko i ansiktet i ringen förstör han så otroligt mycket mer än han verkar ana. Det är bara att beklaga, karlen är en idiot.

Samtidigt ska vi förstås ha med oss att publiciteten det för med sig är värd pengar. Såväl örfilen under invägningen som spottloskan igår är beräknande sätt att marknadsföra sitt eget tvivelaktiga varumärke på, det skedde alltså inte av en slump. Det hjälps dock inte. När Chisora utmålar sig själv som en respektlös snorunge färgar det av sig på alla som utövar hans sport, tyvärr. Det är en verklighet boxare och andra kampsportare, till skillnad från andra idrottsutövare, tvingas stå ut med. För när Leyton Hewitt skriker rasistiska saker till en domare sitter ingen och tänker att han gör det just för att han är tennisspelare. Hade han istället varit boxare hade det däremot setts som en delförklaring till beteendet.

Om vi istället koncentrerar oss på det sportsliga så får vi konstatera att Dereck Chisora klarade sig över förväntan mot Vitali Klitsjko som i vanlig ordning backade men träffade. Poängsegern var dock överlägsen och mästaren var aldrig riktigt hotad. Tråkigt nog kan vi bara konstatera att tungviktsdivisionen inte levererar sportsligt på en nivå som den kan. Att vinna på poäng med backen islagen är inte vad publiken vill se.

Det publiken däremot vill se är vad Erik Skoglund levererade i Köpenhamn. KO i fjärde ronden. Rutinerade spanjoren Juan Nelongo var som väntat chanslös och Erik visade att han är redo att ta sig an den absoluta världstoppen i den lätta tungvikten. Sakta med säkert börjar Sverige få upp ögonen för sin supertalang. Och hans resa har bara börjat. För fullständig rapport från galan, ge er ut och köp en tidning!

//Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB