Startsida / Inlägg

En artikel som aldrig såg dagens ljus – del 2

av Petter Öhrling

Här är en intervju med Alexander Gustafsson som gjordes inför helgens gala. Tre dagar senare snubblade han under ett träningspass och hela MMA-världen började prata om en lyftkran från Rosengård.

Hur trivs du i nya gymmet?
– Skitbra, det är lätt det bästa gymmet jag har tränat på. Vi har ett team på världsnivå, coacher på världsnivå och all utrustning du kan tänka dig. Jag trivs oerhört bra.
Jag har förstått att ni använder en hel del teknologi.
– För att bli bättre krävs det att man har väldigt bra utrustning. Till exempel har vi en stor bur med kameror som filmar allt vi gör. På så sätt kan vi gå tillbaka och se vad som saknas.
Vad har det betytt för din träning?
– Allt verkligen. Det här är ju mitt jobb, att trivas på jobbet är A och O. Jag känner mig lyckligt lottad.
Gegard Mousasi är väldigt rutinerad. Vad ser du som hans styrkor?
– Dels att han är väldigt lugn och sansad, dels hans hjärta. Han har en bra fajtingmentalitet. Sedan är han ung och hungrig. Det här blir hans första match i UFC och han vill ju göra karriär i den här organisationen. Han är hungrig och vill det här.
Han sa till Sportbladet att han är bättre än dig på allt…
– Nej, jag skulle säga att vi båda har våra styrkor och svagheter. Den 6 april får vi visa våra främsta sidor och ge fansen en match.
Vad tycker du om att det blir fem ronder?
– Det blir ett bra test för mig. Jag har alltid tränat för fem ronder men aldrig gått det. Det är någonting jag behöver i min karriär.
Hur gärna avslutar du det här tidigare? Dina senaste två matcher har gått till domslut.
– Jag kommer att gå in för att avsluta. Jag känner att jag behöver ett avslut. Sedan kan jag inte garantera någonting, det viktigaste är trots allt att vinna.
Du är en seger ifrån en titelmatch. Hur tänker du kring det?
– Inte alls. Det finns inte plats för sånt tänkande just nu. Det är bara Mousasi som gäller.
Men var du besviken att du inte fick titelchansen redan efter matchen mot Shogun?
– Ja, det är klart. Man gör ju det här för att få en titelmatch, det är det som driver mig varje dag. Samtidigt: jag får tävla på hemmaplan, jag möter en tuff kille. Det blir inte mycket bättre än så.
Om du vinner nu, tar du micken och utmanar Jon Jones då?
– Definitivt.
Du har kallats den bäste utmanaren från Europa på tio år. Hur tänker du när du hör det?
– För tre år sedan hade jag aldrig kunnat tänka mig själv i den här sitsen. Allt kan gå otroligt snabbt, men jag försöker hålla mig jordnära. Så länge jag tycker att det är kul och älskar det jag gör kommer jag att fortsätta. Allt som följer är bara positivt.
Det var en UFC-gala i Globen för ett år sedan. Hur har ditt liv förändrats sedan dess?
– Det har blivit mycket mer media. Och det händer väl att fans kommer fram på stan, men jag går fortfarande ostört in på ICA och handlar. Sånt är liksom inga problem. Jag är ju ingen hockeyspelare eller fotbollsspelare direkt.
Du känner dig inte som någon stjärna?
– Nej, det kommer fram fans ibland och önskar mig lycka till. Sånt får mig att träna hårdare. Det är oerhört motiverande och får mig att vilja ge fansen en show.
Hur trivs du med att det har blivit mer media?
– Som alla andra har jag bra dagar och dåliga dagar men jag trivs med det. Ibland kan det vara tufft men det hör till jobbet. Jag njuter av varje sekund i rampljuset.
Jag uppfattade dig som mer tillbakadragen i början av karriären men det verkar ha släppt nu. Håller du med om det?
– Det har släppt en del, det har det. Men jag är fortfarande mig själv, jag kan inte vara någon annan. Jag har aldrig varit någon linslus som gillar att showa för media, däremot gör jag jättegärna intervjuer. Det hör till jobbet och är bara att acceptera.
Det gör dig inget att du är posterboy för svensk MMA?
– Nej, jag älskar ju det jag gör. Det är skitkul att få representera Sverige.
Dana White kallade publiken på förra Globen-galan för en av de bästa och mest högljudda. Vad säger du om stödet du fick?
– Det var helt otroligt, lätt det bästa jag har gjort i mitt liv. Jag hörde knappt Andreas (Michael, huvudtränare) i hörnan.
Hörde du att de sjöng ”slå han på käften” eller var du inne i din bubbla?
– Jodå, det hörde jag. Även om jag var väldigt fokuserad kunde jag inte låta bli att höra det. Det gick igenom bubblan, igenom fokuset, igenom allting. Nej, det var helt otroligt.
Något du vill säga till fansen den här gången?
– Det är bara att skrika på, höja era röster och heja på. Det är oerhört motiverande och får mig att pusha ännu hårdare.

Jag snackade också med Alex huvudtränare Andreas Michael. Han sa såhär:

Hur går det med träningen?
– Det går jättebra. Vi kör full fart nu, sista veckan med hård träning. I slutet av den här veckan börjar vi trappa ned.
Vilken form är han i?
– Han är i sitt livs bästa form. På alla fystester gör han sina bästa resultat någonsin. Han har sparrat mer än hundra ronder, han har kört mittsar hundra ronder, vi har haft VM-grapplers i tungvikt här, vi har haft VM-brottare här… vi har matat på ordentligt.
Hur tror du att matchen kommer att se ut?
– Mousasi är jätteduktig. Han har 33-3 i record så det blir ingen lek, men jag tror att Alex avslutar honom i den tredje eller fjärde ronden.
Vad ser ni för svagheter hos Mousasi?
– Alex är för stor, för stark och för snabb. Han är på väg uppåt och slaktar alla han möter. Det kommer inte att bli någon skillnad den här gången.
Mousasi sa till Sportbladet att han är bättre på allt…
– Vi får se den 6 april. Det såg i alla fall inte ut så i Mousasis senaste match. Han är en rutinerad fajter, klart att han har självförtroende. Vad ska han säga? Att hans motståndare är bättre? Självklart säger han så, men sanningen är en annan. Vi lever i verkligheten, inte i Mousasiland.
– Jag uppskattar alla motståndare, det är ingen disrespect, men vi har självförtroende i det vi gör. Han är säkert en jättebra person och så, men vi kommer att vinna över honom för att sedan ta Jon Jones. Men jag ser inte förbi Mousasi. Han är en svår motståndare, ett berg som vi måste klättra.
Han står i vägen för ert mål?
– Precis. Och han är allt som vi fokuserar på just nu. Ingenting annat. Jag önskar honom lycka till efter den här matchen som han kommer att förlora. 

/Petter Öhrling

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB