Startsida / Inlägg

Barsk humor i deppigt Helsingfors i Ljus i natten

av Jens Peterson
17ljus Rate

Ljus i natten

Regi Aki Kaurismäki, med Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Ville Virtanen, Kati Outanen.

DRAMA. Wikström är handelsresande i skjortor, men affärerna runt Finland går allt sämre. Han säljer sitt lager och köper en restaurang för pengarna. På köpet får han de tre i personalen, och en hyfsad omsättning som mest bygger på ölförsäljning. Wikströms bil och liv ser ut som tagna från 1950-talet.
Men det är nutid i Helsingfors. Växelvis följer filmen Khaled, en flykting från Syrien som anländer illegalt på en kolbåt. Han söker asyl hos polisen och hamnar på ett flyktingboende. Försöker ta reda på vad som hänt systern som han flydde genom Europa med.
Snart korsas deras vägar, och Khaled får jobb hos Wikström. Krogen provar några ansiktslyftningar. Ärrade manliga musikanter dyker upp i bakgrunden. Det är ofta deppigt och sammanbitet, men berättat med Kaurismäkis kärva humor bakom stenansiktet.

Alicia Vikander Arnold Schwarzenegger Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan J J Abrams Johnny Depp Kurt Russell Michael Fassbender Quentin Tarantino Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Tom Cruise Tom Hanks Vin Diesel
 • Tjänstgörande redaktör: Joakim Magné
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB