DIY: Book Art – dekorera med böcker

Book Art - ett pysseltips som inte fyller någon som helst funktion. Men vad gör väl det. Ibland kan det helt enkelt räcka med att något är fint.

av ,

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

Jag fortsätter på temat böcker som jag påbörjade igår och som kommer att bli en tema-special på bloggen den närmsta tiden. (Här hittar du inlägget ”Så stylar du hyllan”) Men det dyker givetvis upp en hel del andra inlägg också, om det nu råkar vara så att just böcker i inredningen inte intresserar dig.

Något som var väldigt populärt för ett tag sedan är papperskonst vikt av gamla böcker, eller så kallad ”Book Art”.  Den uppmärksamme såg att det syntes ett gäng sådana på bilderna i gårdagens inlägg. De passar perfekt in i bokhyllan eller i ditt stilleben. Du har säkert, liksom jag, ett gäng pocketböcker som går att avvara. Vill du inte ge dig på dina egna böcker så kan du så klart köpa några för en billig penning på loppis eller second hand. 

Här är tips på två varianter du kan vika. Det tar lite tid, men är väldigt enkelt att göra. Om du får mersmak av papperskonst och vill ge dig på något svårare så kan du hitta en mängd kreativa varianter av vikta boksidor på You Tube eller om du googlar.

 

Triangelform

Riv bort omslaget på boken. Börja sedan från mitten av boken och jobba dig utåt. Ta två sidor åt gången och vik in sidorna mot mitten för att skapa triangelformen. Försök hålla en jämn mittlinje. Fortsätt tills du vikt alla sidorna.

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

 

Halvcirkelform

Riv bort omslaget. Vik långsidan mot mitten av boken. Var noga med att vika så långt som möjligt in mot bokens rygg. Börja från mitten av boken och jobba dig utåt. Ta en sida åt gången. Fortsätt tills du vikt alla sidorna. 

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

DIY: Dekorera med böcker - fixaodona.se

 Ha det så kul med vikandet!

 

Foto: Hildur Blad

Så stylar du hyllan

Bokhyllor kan lätt kännas röriga. Men det finns några knep att ta till för att skapa struktur i det som lätt kan bli ett kaos.

av ,
Ensemble Architecture - fixaodona.se
En bokhylla som täcker hela väggen – Ensemble Arcitecture Elizabeth Roberts

Att styla en öppen bokhylla kan ibland vara lättare sagt än gjort. Själv blir jag superstressad av en bokhylla i oordning med massa olika färgintryck. Jag misstänker att det är två läger här – du som älskar böcker och som tycker att det är bland det dummaste du hört att försöka gömma undan böckerna och att i första hand se dom som en inredningsdetalj efter genomläsning. Att dessutom ställa iordning bokhyllan på ett sätt som gör det betydligt svårare att hitta boken du letar efter är ju ännu galnare. Sen är det de som är mer som jag – som efter en läsning inte planerar att läsa den skönlitterära boken igen och därför gärna försöker hitta en mer visuellt tilltalande lösning för bokförvaringen. Mina inredningsböcker och faktaböcker skulle jag däremot aldrig gömma undan – de vill jag ha lättillgängliga när lusten att läsa faller på.

 

By Jo with Love - styla bokhylla
Foto: Johanna Gilan BYJOWITHLOVE.COM
1. Färgkoordinera böckerna (rainbow shelving)

Att ställa böckerna i färgordning är ett enkelt sätt att skapa visuell ordning i bokhyllan. Stylisten och inredaren Johanna (byjowithlove.com) målade om en gammal hylla och färgkoordinerade böckerna. Här hittar du fler bilder.

 

String Pocket - fixaodona.se
Pressbild: String Furniture
2. Enhetlig färgskala i bokhyllan

Ryggar på böcker, i synnerhet pocketböcker är ofta väldigt färgglada. Känns det jobbigt? Vänd ryggen inåt så får du en enhetlig färgskala på böckerna. Inte så praktiskt – men snyggt.

 

String Pocket i ask/vitt - fixaodona.se
Pressbild: String Furniture
3. Slå in böckerna

Vill du inte vända på böckerna kan du istället slå in dom i papper. Antingen väljer du ett tunnare papper där texten på bokryggen syns igenom eller så skriver du på bokryggen alternativt märker upp ryggarna med DYMO-remsa. Det tar givetvis en hel del tid att göra – men ibland och på rätt ställe och kanske bara på några av böckerna kan det vara värt det.

 

Bokhylla hos Lotta Agaton Foto: Petra Bindel
Styling: Lotta Agaton Foto: Petra Bindel
4. Skapa en personlig bokhylla

Bokhyllan är en perfekt plats för de personliga föremålen. Blanda gammalt och nytt. Ta i – låt bokhyllan täcka hela väggen – från golv till tak. Ofta blir det bäst att gå ”all in” och samla all förvaring och alla intryck på en plats istället för att sprida ut sakerna över rummet.

Tant Johannas bokhylla - lovelylife.se/tant-johanna
Tant Johannas bokhylla – lovelylife.se/tant-johanna
5. Belysning

Glöm inte att addera belysning – det lyfter hyllan ytterligare en nivå. Tant Johanna har satt dit en klämspot på hyllplanet. Men även en lampa som passar in mellan hyllplanen gör susen.

 

Gyllene snittet - fixaodona.se
6. Gyllne snittet

Tycker du det är svårt att veta hur du ska placera föremålen i hyllan kan du använda dig av det gyllene snittet. Tänk på att skapa diagonaler, både i hyllan som helhet och i de små grupperna.

 

 

Fler stylingtips för bokhyllan

Gruppera föremålen och böckerna – glöm inte att lämna luft emellan.
Dölj det du inte vill se i lådor eller boxar.
Variera mellan liggande och stående böcker.
Addera gröna växter, det skapar en levande känsla.
Balans bör försöka uppnås för att det inte ska kännas som hyllan tippar. Tunga saker, både bokstavligen och visuellt (mörka föremål med större volym) bör ställas längst ner. Det är precis samma sak som med ett hus där man väljer en mörkare färg på sockeln än fasaden för att inte huset ska se ut att sväva.

 

 

Picknick – mat i det fria

Packa picknickkorgen och ge dig ut i naturen.

av ,
Picknick på klipporna - fixaodona.se

Det finns inte mycket som slår en picknick med underbar utsikt, härliga vänner och något gott i picknick-korgen. Och om man dessutom har ett snyggt och funktionellt picknick-kit tycker i alla fall jag att det blir ännu härligare.
Jag hade gärna brett ut filten på dessa klippor på Öckerö där familjen tillbringat veckan när äldsta sonen varit på hockeyläger. Tyvärr var inte picknick-korgen med (bilen var full av hockeyutrustning) men gott sällskap led vi inte brist på i alla fall eftersom ett gäng härliga föräldrar från klubben var här samtidigt.

Visste du att vi i Sverige använt oss av ordet picknick sedan 1800-talet? Ursprungligen kommer ordet från det franska ordet pique-nique och härrör från 1600-talet. Piguer betyder ungefär ”plocka” och nique betyder ”något av mindre betydelse”. 

Picknick-favoriter - fixaodona.se

Tips! Små brickor är perfekta att ha när underlaget är ojämnt och kökshanddukar fungerar fint istället för servetter.

Picknick på klipporna - fixaodona.se

 

Foto: Hildur Blad

 

Artilleriet The Kitchen

Det är detaljerna som gör det. På Artilleriet The Kitchen hittar du detaljerna för livet i köket och vid matbordet

av ,
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se

Mina Göteborgs-besök innehåller allt som oftast ett besök på Artilleriets senaste tillskott – Artilleriet The Kitchen som ligger alldeles runt hörnet på den andra butiken.
Här hittar du detaljerna för livet i köket och vid matbordet.

Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad

Så målar du tonade väggar

Att måla tonade väggar eller att skapa en ombre-effekt kräver lite tid och noggrannhet, men resultatet blir något utöver det vanliga.

av ,
Tonade väggar och tak med Caparol - fixaodona.se

Just nu är det mer populärt än någonsin med målade effekter på väggarna för att skapa en levande yta.
Kalkfärg är ett alternativ. Men vill du hellre jobba med en traditionell väggfärg så går det att skapa levande effekter även med denna. Ombre-effekt eller tonade väggar blir riktigt effektfullt. Det kräver lite tid och noggrannhet, men resultatet blir något helt annat än de traditionellt målade väggarna. Här finns egentligen inga rätt eller fel, utan det är ditt eget tycke och smak som styr.

Sugen på att måla tonade väggar? Börja med en vägg och testa dig fram.
Här hittar du en detaljerad beskrivning på hur man gått tillväga för att skapa den tonade effekten du ser på bilden ovan. Vill du även se en film på hur man kan göra? Här hittar du en instruktionsfilm på hur du målar tonade väggar eller ombre-effekt som det även kallas.

Foto: Caparol

 

Två Göteborgs-favoriter

En snabb vända till Göteborg för påfyllning i inspirationsdepåerna. Här är två av mina Göteborgs-favoriter - riktiga Göteborgs-måsten.

av ,
Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Några av mina Göteborgs-måsten fick idag ett besök. Da Matteo för kaffet och alldeles bredvid Artilleriet för stämningen och inredningen. Det blev en snabb vända, men inte desto mindre uppskattad.

Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Stolarna och borden från Fermob står högt upp på nästa års vill ha-lista till uteplatsen. Fast, egentligen är väl det nu möblerna bör inhandlas, när priserna är lite mer förmånliga i slutet av säsongen. (Hemska tanke – tycker inte jag sett skymten av nån sommar…)

Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Murrigt och mysigt på Artilleriet. Dagens besök fick bidra med inspiration och något lägre puls. Inköpen var lika med 0. Att gå in på Artilleriet är som att hamna i en annan, mer rofylld värld.

Da Matteo Göteborg - fixaodona.se

På Da Matteo gällde det att hålla uppsikt på fikat, de till synes små oskyldiga fåglarna ville väldigt gärna smaka på de goda surdegsbullarna…

Da Matteo Göteborg - fixaodona.se
Da Matteo Göteborg - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad/fixaodona

Trend: Naturlig enkelhet

Med inspiration från naturen både i form av färger och material har lägenheten som just nu är till salu på Värmlandsgatan 24 D inretts. Jag gillar!

av ,
Inred med naturen som inspiration - Stadshem Fastighetsmäkleri - fixaodona.se

Höstens inredningstrender hämtar mycket av sin inspiration från naturen. Både i form av färgskalor, material och mönsterbilder. Det handlar om att skapa en helhet där allt hänger ihop och där detaljerna är viktiga.
Just nu finns en lägenhet till salu hos Stadshem, snyggt stylad av Emma Fischer (fler lägenheter stylade av Emma hittar du här) som jag tycker bockar av många av de inredningstrender som råder nu och framöver.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Tänk på flödet när du inreder ditt hem. Vad ser du samtidigt? Dessa upplevelser bakas ihop och bör ha en eller flera gemensamma nämnare för att en behaglig helhet ska uppstå. Här sätter enkla former och en naturlig färgskala stilen så snart du stiger innanför dörren.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Grått – den nya baskulören. En matta i jute eller sisal ramar in matplatsen och skapar rätta känslan. Lampan som pendlas ner över bordet hjälper tillsammans med mattan till att skapa ett rum i rummet. I denna lägenhet hittar du rotting och vävda material här och där, i form av korgar, krukor, mattor och möbler.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Mixa strukturer för ett levande intryck, trots den nedtonade färgskalan. Stickat, virkat och skrynkligt linne mjukar upp den strama soffan i gråskala.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Den grågröna fondväggen ramar in soffgruppen och skapar en ombonad känsla i vardagsrums-delen.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Från köket kan du se in i det ena sovrummet. Här har man målat en del av väggen i grönt, vilket skapar ett djup och en gemensam nämnare med de gröna detaljerna i resten av lägenheten.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Även sovrum två har en naturlig färgskala med grönt som accentfärg. Ekgolvet mjukas även här upp med en grövre matta vilket skapar en ombonad känsla.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Alla bilder från lägenheten på Värmlandsgatan 24 D hittar du här.

Bilder: Stadshem Fastighetsmäkleri | Foto: Anders Bergstedt | Styling Emma Fischer

Feelin´blue

Den blåa färgskalan är här för att stanna. Blåvitt porslin och blåa inredningsdetaljer är mer populärt än på länge. Här är mina blåvita favoriter.

av ,
String Pocket från String Furniture - fixaodona.se

 

Den blåa färgskalan har kommit smygande och är nu här för att stanna. I ett år eller två har fler och fler produkter och miljöbilder i blått dykt upp och tagit allt större plats i inredningen. Nu är det blåa här på allvar och butikerna fylls av blåa prylar. Jag fick en överdos av blått i slutet av 90-talet, början av 2000 och sedan dess har jag inte velat titta åt blått igen, allra minst ha det i mitt eget hem. Men, som med mycket annat… när man utsatts för intryck ett tag vänjer man sig och när man minst anar kommer man på sig själv med att fundera över om man inte skulle införa lite blått där hemma. Och sen nått halvår tillbaka har vi minsann lite blåa inslag där hemma. En liten hall målad i blått och inredningsdetaljer i både kök och sovrum i olika blåa toner.

Har du nån färg som du sagt att du absolut aldrig skulle inreda med (igen) och sedan ändrat dig?

 

Här är i alla fall några av mina blåvita favoriter just nu:

 

Tallrikar i blått - fixaodona.se

Färger som flyter ut och oskarpa konturer är en av de stora trenderna när det gäller mönsterbilder på t ex porslin, tapeter och textilier. Tallrik Inblue från Rörstrand, Oiva från Marimekko och ytterligare ett mönster ur serien Inblue är tydliga exempel på hur trenden kan se ut när den hamnar på tallriken.

 

Muggar i blått - fixaodona.se

Olika stilar på muggarna – men alla i härligt blått. Sääpäiväkirja kaffekopp från Marimekko, Blue Italian från Spode, 24h Tuokio från Arabia, Mon Amie från Rörstrand och kaffemugg med träfat från Höganäs. Perfekta till morgonkaffet.

Inredningstips! Jag har fått en riktig hangup på blåvitt porslin och blandar friskt mellan loppisfyndat porslin och enstyck av blåvita muggar och tallrikar i nyproduktion. Dessa blandar jag upp med vanligt vitt basporslin. Det finns ju så många fina mönster och modeller - varför välja samma till allt?

 

Ljusstakar i blått - fixaodona.se

Som pricken över i till det blåvita porslinet blir ljusstakarna i blått. Cosmos från Superliving, ljusstake från Ferm Living, Nocto från Normann Copenhagen, POV från Menu och Half från Ferm Living.

Inredningstips! Så länge som du håller dig till samma färgfamilj kan du mixa former och storlekar på ljusstakarna och ljuslyktorna utan att intrycket känns rörigt. Variera höjden och skapa en liten grupp av ljusstakar för ett fint och mysigt blickfång på bordet. Ojämnt antal brukar bli bäst.

 

 

Textilier i blått - fixaodona.se

 

Det är inte så ofta jag faller pladask för ett textilt mönster. Men så är det faktiskt med mönstret Luovi från Marimekko. Galet fint med olika toner av blått och oskarpa konturer. Finns både som tyg på metervara och som färdigsydda kuddar.
My Home-redaktionen har valt ut sina blåa favoriter – här hittar du dom.

 

 

Foto: String Furniture

Så inreder du med marin inspiration

Inred med marin inspiration - färgskalor, material och mönsterbilder. Här kommer några tips på vägen.

av ,
Marstrand från Boråstapeter

Den marina inredningsstilen – hur ser den egentligen ut. Är det enbart vita väggar och blåa och röda detaljer som gäller eller kan den marina stilen se ut på olika sätt? Hur skulle du beskriva den? För mig är den marina stilen att inreda med inspiration från sjö och hav. Här kommer några tips på vägen om du är sugen på att inreda med marin inspiration.

Båtar på tapeten - ur kollektionen Marstrand från Boråstapeter

 

Så inreder du med marin inspiration

 

Material
Träpanel, brädväggar (med fördel lite ruffa och vindpinade), rep, stickat och virkat, emalj och rotting, smutsiga metaller i grått och svart.

Inredningsdetaljer
Strandfynd såsom stenar och snäckor, sjökort, vykort och posters med sjömotiv.

Färgskala och mönster
Färgskala: Marinblått, rött, vitt, och en uppsjö av beiga och bruna toner.
Mönster: Tapeter med textil struktur (främst i beige), randigt och mönsterbilder med marina referenser.

Tapetkollektioner med marin känsla
Marstrand från Boråstapeter, Hav och Land från Midbec och Cape Cod från Carma bjuder på flera tapetalternativ till väggarna om du vill skapa en marin känsla.

Golvet
Vill du att även golvet ska bidra till den marina känslan? Satsa på ett skeppsgolv med en tydlig fasning på långsidorna.

Boktips
Inred med marin inspiration – så fixar du strandnära stilen av Anna Örnberg. Här hittar du en massa DIY-tips och inspiration på temat marint.

Ett uppslag ur boken Inred med marin inspiration av Anna Örnberg
Ett uppslag ur boken ”Inred med marin inspiration” av Anna Örnberg via Bokus.

 

 

Vill du ha ännu fler tips på inredningsdetaljer som fixar den marina stilen? My Home-redaktionen har plockat ut sina 25 favoriter. Här hittar du dom.

Pressbilder: Boråstapeter

Frossa i färger

Frossa i färgpaletter med inspiration från naturen.

av ,
Design seeds - for all who love colour

Häromdagen bloggade jag om hur jag ofta låter naturen inspirera till färgskalan i mina olika inredningsuppdrag. Vill du också hitta inspiration eller kanske bara frossa en stund i härliga kulörkombinationer? Besök  design-seeds.com och bläddra bland färgpaletterna. Superinspirerande!

Paletter från Design Seeds – for all who love colour| 1 Night Tones | 2 Sterling tones | 3 Mental Vacation

Sida 1 av 180