Picknick – mat i det fria

Packa picknickkorgen och ge dig ut i naturen.

av ,
Picknick på klipporna - fixaodona.se

Det finns inte mycket som slår en picknick med underbar utsikt, härliga vänner och något gott i picknick-korgen. Och om man dessutom har ett snyggt och funktionellt picknick-kit tycker i alla fall jag att det blir ännu härligare.
Jag hade gärna brett ut filten på dessa klippor på Öckerö där familjen tillbringat veckan när äldsta sonen varit på hockeyläger. Tyvärr var inte picknick-korgen med (bilen var full av hockeyutrustning) men gott sällskap led vi inte brist på i alla fall eftersom ett gäng härliga föräldrar från klubben var här samtidigt.

Visste du att vi i Sverige använt oss av ordet picknick sedan 1800-talet? Ursprungligen kommer ordet från det franska ordet pique-nique och härrör från 1600-talet. Piguer betyder ungefär ”plocka” och nique betyder ”något av mindre betydelse”. 

Picknick-favoriter - fixaodona.se

Tips! Små brickor är perfekta att ha när underlaget är ojämnt och kökshanddukar fungerar fint istället för servetter.

Picknick på klipporna - fixaodona.se

 

Foto: Hildur Blad

 

Artilleriet The Kitchen

Det är detaljerna som gör det. På Artilleriet The Kitchen hittar du detaljerna för livet i köket och vid matbordet

av ,
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se

Mina Göteborgs-besök innehåller allt som oftast ett besök på Artilleriets senaste tillskott – Artilleriet The Kitchen som ligger alldeles runt hörnet på den andra butiken.
Här hittar du detaljerna för livet i köket och vid matbordet.

Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se
Artilleriet The Kitchen - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad

Så målar du tonade väggar

Att måla tonade väggar eller att skapa en ombre-effekt kräver lite tid och noggrannhet, men resultatet blir något utöver det vanliga.

av ,
Tonade väggar och tak med Caparol - fixaodona.se

Just nu är det mer populärt än någonsin med målade effekter på väggarna för att skapa en levande yta.
Kalkfärg är ett alternativ. Men vill du hellre jobba med en traditionell väggfärg så går det att skapa levande effekter även med denna. Ombre-effekt eller tonade väggar blir riktigt effektfullt. Det kräver lite tid och noggrannhet, men resultatet blir något helt annat än de traditionellt målade väggarna. Här finns egentligen inga rätt eller fel, utan det är ditt eget tycke och smak som styr.

Sugen på att måla tonade väggar? Börja med en vägg och testa dig fram.
Här hittar du en detaljerad beskrivning på hur man gått tillväga för att skapa den tonade effekten du ser på bilden ovan. Vill du även se en film på hur man kan göra? Här hittar du en instruktionsfilm på hur du målar tonade väggar eller ombre-effekt som det även kallas.

Foto: Caparol

 

Två Göteborgs-favoriter

En snabb vända till Göteborg för påfyllning i inspirationsdepåerna. Här är två av mina Göteborgs-favoriter - riktiga Göteborgs-måsten.

av ,
Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Några av mina Göteborgs-måsten fick idag ett besök. Da Matteo för kaffet och alldeles bredvid Artilleriet för stämningen och inredningen. Det blev en snabb vända, men inte desto mindre uppskattad.

Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Stolarna och borden från Fermob står högt upp på nästa års vill ha-lista till uteplatsen. Fast, egentligen är väl det nu möblerna bör inhandlas, när priserna är lite mer förmånliga i slutet av säsongen. (Hemska tanke – tycker inte jag sett skymten av nån sommar…)

Artilleriet Göteborg - fixaodona.se

Murrigt och mysigt på Artilleriet. Dagens besök fick bidra med inspiration och något lägre puls. Inköpen var lika med 0. Att gå in på Artilleriet är som att hamna i en annan, mer rofylld värld.

Da Matteo Göteborg - fixaodona.se

På Da Matteo gällde det att hålla uppsikt på fikat, de till synes små oskyldiga fåglarna ville väldigt gärna smaka på de goda surdegsbullarna…

Da Matteo Göteborg - fixaodona.se
Da Matteo Göteborg - fixaodona.se

Foto: Hildur Blad/fixaodona

Trend: Naturlig enkelhet

Med inspiration från naturen både i form av färger och material har lägenheten som just nu är till salu på Värmlandsgatan 24 D inretts. Jag gillar!

av ,
Inred med naturen som inspiration - Stadshem Fastighetsmäkleri - fixaodona.se

Höstens inredningstrender hämtar mycket av sin inspiration från naturen. Både i form av färgskalor, material och mönsterbilder. Det handlar om att skapa en helhet där allt hänger ihop och där detaljerna är viktiga.
Just nu finns en lägenhet till salu hos Stadshem, snyggt stylad av Emma Fischer (fler lägenheter stylade av Emma hittar du här) som jag tycker bockar av många av de inredningstrender som råder nu och framöver.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Tänk på flödet när du inreder ditt hem. Vad ser du samtidigt? Dessa upplevelser bakas ihop och bör ha en eller flera gemensamma nämnare för att en behaglig helhet ska uppstå. Här sätter enkla former och en naturlig färgskala stilen så snart du stiger innanför dörren.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Grått – den nya baskulören. En matta i jute eller sisal ramar in matplatsen och skapar rätta känslan. Lampan som pendlas ner över bordet hjälper tillsammans med mattan till att skapa ett rum i rummet. I denna lägenhet hittar du rotting och vävda material här och där, i form av korgar, krukor, mattor och möbler.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Mixa strukturer för ett levande intryck, trots den nedtonade färgskalan. Stickat, virkat och skrynkligt linne mjukar upp den strama soffan i gråskala.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Den grågröna fondväggen ramar in soffgruppen och skapar en ombonad känsla i vardagsrums-delen.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Från köket kan du se in i det ena sovrummet. Här har man målat en del av väggen i grönt, vilket skapar ett djup och en gemensam nämnare med de gröna detaljerna i resten av lägenheten.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Även sovrum två har en naturlig färgskala med grönt som accentfärg. Ekgolvet mjukas även här upp med en grövre matta vilket skapar en ombonad känsla.

Stadshem Fastighetsmäkleri, Värmlandsgatan 24 D - fixaodona.se

Alla bilder från lägenheten på Värmlandsgatan 24 D hittar du här.

Bilder: Stadshem Fastighetsmäkleri | Foto: Anders Bergstedt | Styling Emma Fischer

Feelin´blue

Den blåa färgskalan är här för att stanna. Blåvitt porslin och blåa inredningsdetaljer är mer populärt än på länge. Här är mina blåvita favoriter.

av ,
String Pocket från String Furniture - fixaodona.se

 

Den blåa färgskalan har kommit smygande och är nu här för att stanna. I ett år eller två har fler och fler produkter och miljöbilder i blått dykt upp och tagit allt större plats i inredningen. Nu är det blåa här på allvar och butikerna fylls av blåa prylar. Jag fick en överdos av blått i slutet av 90-talet, början av 2000 och sedan dess har jag inte velat titta åt blått igen, allra minst ha det i mitt eget hem. Men, som med mycket annat… när man utsatts för intryck ett tag vänjer man sig och när man minst anar kommer man på sig själv med att fundera över om man inte skulle införa lite blått där hemma. Och sen nått halvår tillbaka har vi minsann lite blåa inslag där hemma. En liten hall målad i blått och inredningsdetaljer i både kök och sovrum i olika blåa toner.

Har du nån färg som du sagt att du absolut aldrig skulle inreda med (igen) och sedan ändrat dig?

 

Här är i alla fall några av mina blåvita favoriter just nu:

 

Tallrikar i blått - fixaodona.se

Färger som flyter ut och oskarpa konturer är en av de stora trenderna när det gäller mönsterbilder på t ex porslin, tapeter och textilier. Tallrik Inblue från Rörstrand, Oiva från Marimekko och ytterligare ett mönster ur serien Inblue är tydliga exempel på hur trenden kan se ut när den hamnar på tallriken.

 

Muggar i blått - fixaodona.se

Olika stilar på muggarna – men alla i härligt blått. Sääpäiväkirja kaffekopp från Marimekko, Blue Italian från Spode, 24h Tuokio från Arabia, Mon Amie från Rörstrand och kaffemugg med träfat från Höganäs. Perfekta till morgonkaffet.

Inredningstips! Jag har fått en riktig hangup på blåvitt porslin och blandar friskt mellan loppisfyndat porslin och enstyck av blåvita muggar och tallrikar i nyproduktion. Dessa blandar jag upp med vanligt vitt basporslin. Det finns ju så många fina mönster och modeller - varför välja samma till allt?

 

Ljusstakar i blått - fixaodona.se

Som pricken över i till det blåvita porslinet blir ljusstakarna i blått. Cosmos från Superliving, ljusstake från Ferm Living, Nocto från Normann Copenhagen, POV från Menu och Half från Ferm Living.

Inredningstips! Så länge som du håller dig till samma färgfamilj kan du mixa former och storlekar på ljusstakarna och ljuslyktorna utan att intrycket känns rörigt. Variera höjden och skapa en liten grupp av ljusstakar för ett fint och mysigt blickfång på bordet. Ojämnt antal brukar bli bäst.

 

 

Textilier i blått - fixaodona.se

 

Det är inte så ofta jag faller pladask för ett textilt mönster. Men så är det faktiskt med mönstret Luovi från Marimekko. Galet fint med olika toner av blått och oskarpa konturer. Finns både som tyg på metervara och som färdigsydda kuddar.
My Home-redaktionen har valt ut sina blåa favoriter – här hittar du dom.

 

 

Foto: String Furniture

Så inreder du med marin inspiration

Inred med marin inspiration - färgskalor, material och mönsterbilder. Här kommer några tips på vägen.

av ,
Marstrand från Boråstapeter

Den marina inredningsstilen – hur ser den egentligen ut. Är det enbart vita väggar och blåa och röda detaljer som gäller eller kan den marina stilen se ut på olika sätt? Hur skulle du beskriva den? För mig är den marina stilen att inreda med inspiration från sjö och hav. Här kommer några tips på vägen om du är sugen på att inreda med marin inspiration.

Båtar på tapeten - ur kollektionen Marstrand från Boråstapeter

 

Så inreder du med marin inspiration

 

Material
Träpanel, brädväggar (med fördel lite ruffa och vindpinade), rep, stickat och virkat, emalj och rotting, smutsiga metaller i grått och svart.

Inredningsdetaljer
Strandfynd såsom stenar och snäckor, sjökort, vykort och posters med sjömotiv.

Färgskala och mönster
Färgskala: Marinblått, rött, vitt, och en uppsjö av beiga och bruna toner.
Mönster: Tapeter med textil struktur (främst i beige), randigt och mönsterbilder med marina referenser.

Tapetkollektioner med marin känsla
Marstrand från Boråstapeter, Hav och Land från Midbec och Cape Cod från Carma bjuder på flera tapetalternativ till väggarna om du vill skapa en marin känsla.

Golvet
Vill du att även golvet ska bidra till den marina känslan? Satsa på ett skeppsgolv med en tydlig fasning på långsidorna.

Boktips
Inred med marin inspiration – så fixar du strandnära stilen av Anna Örnberg. Här hittar du en massa DIY-tips och inspiration på temat marint.

Ett uppslag ur boken Inred med marin inspiration av Anna Örnberg
Ett uppslag ur boken ”Inred med marin inspiration” av Anna Örnberg via Bokus.

 

 

Vill du ha ännu fler tips på inredningsdetaljer som fixar den marina stilen? My Home-redaktionen har plockat ut sina 25 favoriter. Här hittar du dom.

Pressbilder: Boråstapeter

Frossa i färger

Frossa i färgpaletter med inspiration från naturen.

av ,
Design seeds - for all who love colour

Häromdagen bloggade jag om hur jag ofta låter naturen inspirera till färgskalan i mina olika inredningsuppdrag. Vill du också hitta inspiration eller kanske bara frossa en stund i härliga kulörkombinationer? Besök  design-seeds.com och bläddra bland färgpaletterna. Superinspirerande!

Paletter från Design Seeds – for all who love colour| 1 Night Tones | 2 Sterling tones | 3 Mental Vacation

Scandinavian simplicity

Skandinavisk enkelhet, okomplicerat och utan krusiduller. Precis som jag gillar det.

av ,
Sparsmakat i funkishuset - fixaodona.se

Medan det regnar ute ägnar jag mig åt att rensa garderober och ”tjuvjobba” lite mellan varven trots att jag egentligen är mitt uppe i semestern. Men, men så är det väl när man driver eget företag och dessutom tycker att det är liiite för roligt att jobba. Skriver artiklar, funderar över inredningsprojekt till vårt funkishus och färdigställer ritningsunderlag till en restaurang. Imorgon är det möte med hantverkare och uppdragsgivare och då ska allt vara klart.

I min yrkesroll använder jag mig ofta av mycket färg och kulörer. Men privat är jag betydligt mer sparsmakad. Vill helst bara ha gråskala, ljusa smutsiga kulörer som inte tar över ett rum (med undantag för små inredningsdetaljer), grafiska mönster, trärena ytor, raka okomplicerade former och få inredningsdetaljer. Här är en glimt från vårt sovrum.
Galet nöjd med kulören på väggarna – Misty Le Havre från Nordsjö. En kulör som ser grå ut på färgprovet, men som uppmålad på en större yta och i eftermiddagens- och kvällens varmare ljus drar iväg och plötsligt framträder den gröna tonen. Misty Le Havre gör sig dessutom väldigt bra tillsammans med ek – perfect match till mina Dots och fiskbensparketten i ek.

Inred med kartor

Det är någonting med kartor som sätter igång fantasin. Här kommer några tips på inredningsdetaljer på temat resor och världen.

av ,
DIY: karta med retrokänsla IKEA - fixaodona.se

Det är nånting med kartor, resväskor och jordglober som får min fantasi att kicka igång. På mina väldigt sporadiska loppisturer brukar jag alltid spana efter gamla resväskor och väskor i kartong. Jag fick faktiskt med mig en liten väska hem senast idag, på sommarens andra loppisrunda.

Tips 1
DIY
– Du kan lätt skapa dig en egen variant av en gammal skolplansch över världen (om du inte orkar jaga efter äkta vara) med hjälp av en plansch, halv rundstav, bets och snöre. Hos IKEA Livet Hemma hittar du instruktioner till hur du gör.

Tips 2
Letar du kanske efter en jordglob? Hos jordglob.se hittar du säkert vad du söker.

Förvaringsboxar FJÄLLA och KVARNVIK från IKEA - fixaodona.se

Tips 3
DIY – Är du på jakt efter boxar med lite gammaldags känsla eller en hattask? IKEA har just nu flera alternativ i sitt sortiment, till exempel serien KVARNVIK som innehåller runda askar. Komplettera den runda asken med ett läderbälte så har du skapat dig en egen variant av den klassiska hattasken.
Den nya serien FJÄLLA i brunt eller offwhite passar också perfekt in i resetemat.

Som den tapetnörd jag är kan jag inte låta bli att tipsa om några fototapeter på temat kartor. Det finns ett enormt utbud och troligtvis något för alla smaker och inredningsstilar. Här är några alternativ.

World Map Mr Perswall - fixaodona.se

World Map från MrPerswall (fler kartor hittar du här)

The Wharf från Rebel Walls - fixaodona.se

The Wharf från Rebel Walls (ännu fler kartor hittar du här)

Gamla Uppsala från Sandbergs - fixaodona.se

Gamla Uppsala från Sandbergs

Ovansjö Socken från Sandbergs - fixaodona.se

Ovansjö Socken från Sandbergs

World Map Detailed från Photowall - fixaodona.se

World Map Detailed från Photowall (fler kartor hittar du här)

Bilder: IKEA Livet Hemma | Foto: Ragnar Ómarsson

Sida 1 av 180