Fixa förvaringen med trälådor

Trälådor är perfekta för att fixa förvaringen. En låda i obehandlat trä + färg = personlig förvaring som passar in perfekt därhemma.

av ,
Förvaring KNAGGLIG från IKEA - fixaodona.se

Dagens tips är trälådan KNAGGLIG som funkar till det mesta och som dessutom gör det möjligt att förvara på höjden. Men det allra bästa tycker jag faktiskt är att den är i obehandlad, massiv furu. För då är det lätt gjort att sätta färg på lådan och få den att passa perfekt därhemma. Måla med täckande färg, olja eller vaxa – välj det som passar dig bäst och beroende på vilket slitage lådan kommer att utsättas för.

Här kommer tre alternativ till på temat förvaringslådor i trä:

Trälådor från Jula och Clas Ohlson - fixaodona.se

Trälåda med lock från JULA | Trälåda med handtag från JULA | Naturfärgad trälåda från Clas Ohlson

Möblera ett rum – del 2

Möte, flöde, kreativt och flexibelt är viktiga begrepp att ha med sig när man planerar möbleringen av ett rum. Här kommer fyra inredningstips - ännu fler kan du lyssna till i avsnitt 61 av Kom In-podden.

av ,
Kom In-podden med Sara och Hildur

Jag får lite bannor för att jag är dålig på att uppdatera på Instagram och här på bloggen när vi släppt ett nytt avsnitt av Kom In-podden. Så det är väl bäst att jag informerar om att det nu finns ett nytt avsnitt ute – del två på temat möblering. (Del ett hittar du här) I det här avsnittet rundar vi av ämnet möblering som vi påbörjade i förra Kom In-podden. Nyckelord som ”flöde”, ”rum i rummet” och ”utnyttja kubikmeterna” är vanligt förekommande ord.

4 möbleringstips (till)

1. Tänk på mötet
Vad vill du mötas av när du kommer in i rummet? Vilken känsla vill du få? Svaren på dessa frågeställningar hjälper dig på vägen mot en funktionell och visuellt tilltalande inredning.

2. Tänk på flödet
Finns det givna förutsättningar såsom dörrar att ta hänsyn till? Placera möblerna så att du lätt kommer åt alla funktioner, slipper zickzacka mellan möblerna och känslan är luftig. Vad och hur ska rummet användas?

3. Tänk kreativt
Möblera inte utmed väggarna på ren rutin. Testa vad som händer om du flyttar in möblerna i rummet. Utnyttja rummet maximalt och möblera även uppåt väggarna. Pendla ner från tak eller förvara på höjden.

4. Tänk flexibelt
Välj möbler som fyller flera funktioner. Välj möbler som lätt går att flytta på när behoven förändras. Sätt hjul på bordet eller skåpet.

Dessutom pratar vi om saker som öppen eller sluten möblering och vad som är fördel respektive nackdel med dessa alternativ. Och så behandlar vi dynamik och att inreda på olika nivåer.

Hela avsnittet hittar du här:  61. Möblering – del 2

Här hittar du tipsen till del 1 av möbleringsavsnittet.

Elle Decoration + Rusta = tapet

En oväntad tapetlansering ute i augusti. Elle Decoration + Rusta = sant

av ,

Vissa tapetlanseringar blir man mer förvånad över än andra. En sådan är Elle Decorations samarbete med Rusta. Tapeterna är framtagna i ett samarbete mellan tidningen ELLEs franska designteam och den brittiske tapettillverkaren Graham & Brown. I augusti släpps kollektionen och kommer att säljas hos Rusta.

Fem tips – inred med speglar

Använd speglar som inredningsdetalj. Blanda gammalt med nytt och skapa din egen spegelvägg. Här är fem tips på vad du kan hitta på med speglar.

av ,

Häromdagen tipsade jag om speglar med synlig upphängning. Tänkte vi kör en fortsättning på temat inred med speglar. Här kommer några bilder från två objekt som är till salu just nu där man använt sig av speglar som inredningsdetalj. Snyggt och effektfullt! Här finns både inspiration och idéer att plocka med sig.

Stadshem Linnégatan 29 - fixaodona.se

Spegeltips 1
Ju större desto bättre. Satsa på en spegel som verkligen tar för sig. En skön krock mellan gammalt och nytt. Här blir spegeln ett riktigt blickfång – fokuspunkt i rummet.

Stadshem Linnégatan 29 - fixaodona.se

Spegeltips 2
Använd speglar för att reflektera ljus och lätta upp känslan. Över byrån hade jag hängt upp en större spegel för att skapa balans och för att reflektera ännu mer ljus.

Här hittar du fler bilder från lägenheten.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 3
Samla alla dina speglar på en och samma vägg. Istället för tavelvägg – en spegelvägg.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 4
Gör om en gammal tavelram till en dekorativ spegel. Hos glasmästaren köper du spegelglas i rätt storlek.
Gamla tavlor med dekorativa ramar går ofta att hitta till en hyfsat billig peng på loppisar och second hand.

Här hittar du fler bilder från lägenheten.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 5
Blanda gammalt med nytt. Leta speglar på loppisar och kombinera storlekar och former för att skapa din egen effektfulla spegelvägg. Ju fler desto bättre!

Foto 1 och 2 Stadshem Fastighetsmäkleri
Foto 3-5 Entrance Fastighetsmäkleri

Spegel, spegel på väggen där…

Inred med speglar och kombinera form och funktion. Här är nio tips på speglar med synlig upphängning.

av ,
Till salu hos Stadshem - fixaodona.se

Jag tycker speglar är underskattade. Eller kanske är det bara jag som är väldigt dålig på att till fullo utnyttja spegelns potential som inredningsdetalj? Förutom att de fyller sin givna funktion för att kontrollera att man ser anständig ut så är de värdefulla för att skapa levande blickfång, reflektera ljus och förändra rumsligheter.
Har spegeln dessutom en synlig upphängning blir den ännu mer en inredningsdetalj.

Foto Stadshem

Seeking Storage och fyra favoriter

Förvaringskampanjen Seeking Storage från H&M Home inspirerar till färgskalan. Fyra kulörer som skapar rätta känslan.

av ,
HM Home - fixaodona.se

Finfina bilder och massa bra förvaringslösningar från H&M Home. Men det var faktiskt färgsättningen och valet av kulörer som fick mitt hjärta att klappa lite snabbare. Galet fint med färgkodade miljöer. Jag gillar – inspirationen och idéerna finns överallt.

Fyra kulörer a´la Seeking Storage

Gillade du färgskalan i H&M Home:s förvaringskampanj? Här är fyra härliga kulörer som skapar rätta känslan. Storsjön, KärleksörtVårvinter och Oregano från Alcro.

Måla a´la H&M Homes förvaringskampanj - fixaodona.se

HM Home - fixaodona.se
HM Home - fixaodona.se

Pressbilder H&M Home Styling Lotta Agaton Foto Kristofer Johnsson

Dagens fynd

av ,
Stelton termos - fixaodona.se

Snart är det semesterdags för familjen. Jag hoppas hinna med ett antal koppar kaffe på uteplatsen eller utflykten under de kommande veckorna. Och då blir det onekligen lite trevligare med en fin termos till kaffet. Jag hade en svart Stelton-termos tidigare som jag gillade skarpt, men den råkade ut för en liten olycka och gick sönder. Sedan dess har det inte blivit något nyinköp. Därför funderade jag inte många sekunder tidigare idag när jag såg att MIO hade rea på Stelton-termosarna. Istället för 599 kr kostade den svarta och vita termosen 299 kr. Jag slog till på två. En hem och en till kontoret. Dagens fynd!

Möblera ett rum – fyra tips på vägen

Många tycker det är svårt att få till möbleringen i ett rum. Hur kan man tänka? Vart ska man börja? Här kommer fyra inredningstips - ännu fler kan du lyssna till i avsnitt 60 av Kom In-podden.

av ,
Kom In-podden med Sara och Hildur - fixaodona.se


Jag vet inte hur det är med dig. Men jag lyssnar på fler poddar än någonsin när det vankas ledighet. Det är perfekt att plugga in hörlurarna samtidigt som det ska fixas i trädgården, grejas här hemma eller blundas i solstolen. Har du någon favoritpodd? Dela gärna med dig av dina favoriter i kommentarsfältet.

Du som läst fixa&dona-bloggen redan innan jag flyttade in här hos My Home vet att jag och Sara har en egen inredningspodd – Kom In-podden. Möblering är något som vi vet att många tycker kan vara lite knepigt och gärna vill lära sig mer om. Därför kommer vi att ägna två avsnitt åt att behandla just detta. Del ett finns att lyssna till redan nu, hela avsnittet kan du lyssna till här.

4 möbleringstips

1. Kvadratmeter och kubikmeter
Tänk på att det inte bara är kvadratmeter som räknas. Utnyttja ytan maximalt och möblera uppåt väggarna.

2. Låt inredningen växa fram
Att inte göra allt på en gång är både ekonomiskt, snällare mot miljön och antalet felköp minskar.

3. Kill your darlings
Vilka föremål är nödvändiga för funktionen? Vilka saker har ett affektionsvärde? Vad kan jag klara mig utan?

4. Storlek och antal
Tänk på att välja möbler som har en storlek anpassad för rummet. Stora ytor – stora möbler. Små ytor – nättare möbler. Stor yta – fler möbler. Liten yta – färre möbler.

Dessutom delar vi med oss av ett gäng smarta tips kring hur du enklast flyttar runt möbler i rummet, viktiga mått att ta hänsyn till, roliga ritprogram och om du inte vill rita i datorn – hur du kan ”rita” direkt i rummet.

Hela avsnittet hittar du här:  60. Möblering – del 1

 

Så fixar du den trendiga torpstilen

Har du ett torp som ska inredas? Eller drömmer du kanske om ett eget torp? Här kommer fem tips på hur du fixar den trendiga torp-stilen.

av ,
Alice varmgrå Vedumkök - fixaodona.se
Mixa och matcha – hårt mot mjukt. Trä och metall. Foto: Vedumkök

Många drömmer om ett alldeles eget torp. Ja, jag skulle ljuga om jag säger att jag aldrig tänkt tanken. Från tanke till att säga det högt till maken är steget däremot rätt långt. Men skulle jag inreda ett torp skulle jag göra det med inspiration från fransk bistro och med en industriell touch. Och som stor inspirationskälla skulle jag ha Sara aka LittleMissFixIt som renoverat sitt lilla röda hus (klicka på länken så får du massa härlig torpinspiration) i den stil jag skulle vilja skapa i mitt eget lilla sommarhus. Oddsen är dock stora att jag skulle få kämpa hårt mot min lite lätt pedantiska ådra – jag gillar ju inte att ha saker framme. Men i ett torp är det ju liksom det som är en del av charmen, att ha sakerna nära till hands.

 5 tips på hur du fixar den trendiga torpstilen

1. Flera funktioner i ett
Torp och sommarhus brukar ofta innebära en begränsad yta att röra sig på (i alla fall inomhus). Maximera ytan genom att välja möbler som går att använda till flera saker. Kanske till och med att möblerna fungerar lika bra ute som inne. Fällbord, en säng som under dagtid används som soffa och pallar som passar perfekt när ni blir fler, samtidigt som de kan staplas på hög eller användas som småbord när gästerna gått hem.

2. Mixa och matcha
I ett sommarboende är en del av charmen att allt inte är helt perfekt. Det ska liksom vara ett charmigt hopplock av arvegods, nyinköp och loppisfynd för att det ska bli den där härliga torpkänslan. Med färg, lite tid och tålamod kan du göra stor skillnad. Köp ett gäng udda stolar och måla i olika kulörer så är du en bra bit på väg  för att få till rätta stilen.

Torpstilen a´la LittleMissFixIt Sara Zetterström - fixaodona.se
Glimtar från det finfina torpet hos Sara (littlemissfixit.blogg.se) Målat trägolv, förvaring på höjden, öppen förvaring och smarta DIY. Allt i en härlig mix hemma hos Sara och hennes familj.

3. Förvaring
Utnyttja alla ytor till förvaring – både på längden och höjden. Öppet och undangömt. Platsbygg säng eller soffa och skapa utrymme under för förvaring. Kroklister och stegar är både snygga och användbara till alltifrån kläder, väskor och köksredskap. En serveringsvagn är perfekt, både som arbetsyta och förvaring och hjälper dessutom till att skapa en industriell känsla.

4. Material
Träpanel på väggarna, gamla trägolv och takbjälkar är topp tre för att få till känslan av klassiskt sommartorp. För att få en luftig känsla målar du golv och tak i en ljus kulör. Metaller såsom koppar, mässing och zink, klassiskt vitt kakel i måtten 15×15 cm samt marmor är andra material som hjälper dig att fixa torpstilen inspirerad av fransk bistro med en industriell touch.

Smutsiga pasteller i torpet - fixaodona.se
Koppar, marmor, klassiskt vitt kakel, synliga glödlampor – beståndsdelar i den trendiga torpstilen.

5. Färgskalor
Klara färger såsom rött, blått och grönt mixat med vitt kommer alltid kännas rätt i ett sommartorp. Men vill du hellre anamma torpstilen som drar mer åt det industriella och fransk bistro är det smutsiga pasteller som skapar rätta känslan, i synnerhet smutsigt grågröna toner mixat med trä. Plocka in svarta detaljer i metall och trä för att skapa tyngd och undvika att det blir för gulligt.

Colours by Nordsjö - fixaodona.se

Foto 1. Vedum kök 2 och 3. Sara Zetterström/LittleMissFixIt 4. Ballingslöv 5 och 6. Sara LandstedtDay Fotografi
Kulörer från Nordsjö

Nio favoriter till sommarens häng

Hängmattor och hängstol - här finns nåt för alla stilar. Nio favoriter för sommarens häng!

av ,
Hängstol från Granit

Jag ser verkligen fram emot att ”hänga” och bara vara. Två veckor kvar med jobb upp över öronen, sen ska tempot ner några snäpp. Sålänge passar jag på att surfa hängmattor och hängstolar. Tänkte göra ett inköp – till barnens stora glädje. Här kommer några varianter jag hittade under min rekar-runda.

Foto Granit

Sida 1 av 177