Make it work

Höst = nystart. Fixa fint och praktiskt på arbetsplatsen - så går jobbet som en dans.

av ,
Så skapar du din arbetsplats Elle Decoration - fixaodona.se

Jag tycker hösten känns som en nystart, som att ett nytt år precis tagit sin början. I augusti har jag så långt tillbaka jag kan komma ihåg varit sjukt pepp på att köpa nya block och pennor och att börja fylla den nya almanackan med allt det där som man vill och måste komma ihåg. I år är inget undantag. Den här hösten är jag snarare lite extra pepp eftersom jag inte längre är ensam på kontoret - framöver är vi tre!!! Och jag är numera både arbetsgivare och chef. Wiee. Så nu gäller det att skapa extra bra ordning och rutiner för att jobbet ska gå som en dans.

Elle Decoration bjuder just nu på inspiration till arbetsplatsen. Vill du se fler bilder och få mer info om produkterna så hittar du det här.

Så skapar du din arbetsplats Elle Decoration - fixaodona.se

 

Tips! Utnyttja väggarna maximalt och förvara på höjden. För ett lugnt intryck begränsa dig till en eller två färger och göm allt i skåp, tidskriftssamlare och boxar. Precis såhär ska jag göra på kontoret – fylla en stor vägg med hyllor och inhandla ett gäng likadana boxar och tidskriftssamlare som sedan märks upp så att vi lätt hittar vad vi letar efter.

 

Bilder Elle Deocration | Filippa Egnell | Foto Magnus Anesund

Sätt färg på taket

Glöm inte taket när du gör om där hemma. Förändra upplevelsen - välj en annan kulör än vitt.

av ,
Gröna Drömmar ad.16 - fixaodona.se

Taket är för många av oss en glömd yta att färgsätta. Oavsett om du har ett traditionellt, slätt tak med enkla lister eller stuckaturer och vackra detaljer så blir det riktigt effektfullt att välja någon annan kulör än vitt. En mörk kulör gör att takhöjden känns lägre – något du kan använda dig av om du vill skapa en mysig, ombonad stämning.

Trend: Miami Déco - Alcro - fixaodona.se

Att måla randigt kanske inte är något som vem som helst ger sig på. Men med rändernas hjälp gör du så att rummet upplevs bredare. Effekten hade blivit densamma om du hade målat eller tapetserat liggande ränder på väggen. Men har man som här, en vägg täckt av fönster så kan ju ränder i taket vara ett alternativ för att uppnå samma resultat.

Grevgatsbacken - wrede.se
Grevgatsbacken - wrede.se

Välj en neutral kulör till väggarna och låt olikfärgade tak skapa pricken över i. Vill du skapa en lugn bas i rummet målar du väggar och tak i samma kulör. Detta blir extra effektfullt vid val av ljusa och milda kulörer. Vill du gå ännu längre så målar du även foder och lister i samma kulör.

Nordisk Pastell ad.16 - fixaodona.se

Foto 1,2, 5 Alcro | 3-4 Wrede

Formex AW15: Färger, former och material

Höstens Formex hade naturen i fokus. Men det bjöds även på några spirande trender som vi kommer få se mer av längre fram. Här kommer några glimtar!

av ,
Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Entrétorgsutställningen The House Cat

Det är dags för en färg, form och mönster-spaning från Formex. Vad är det för något vi kommer att hitta ute i butikerna framöver? Och – det som jag tycker är allra roligast – vad kommer sen? Den här gången hade Formex trendtemat Nordic Essence vilket också var en fortsättning på vårens trendtema Nordic Neat där den nordiska naturen var den dominerande inspirationskällan. (Här hittar du min trendrapport från vårens Formex) Det mesta var sig likt från i våras förutom att färgskalan var mörkare och smutsigare än tidigare och det som vi såg spira då nu var självklarheter.

Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Entrétorgsutställningen The House Cat

Färgskala: Naturen är den dominerande inspirationskällan till färgskalan. Alltifrån neutraler i grått och brunt till gröna och blåa toner. Men även röda nyanser – alltifrån vinrött till plommon och orange till gult syntes också om än inte lika mycket som blått och grönt. Men, det lär vi definitivt se mer av framöver.

Vill du läsa mer om kulörtrenderna har jag gjort en sammanställning här.

 

Material: Det är inte bara färgskalan som hämtar sin inspiration från naturen, även materialen kom därifrån. Ju naturligare desto bättre. Trärena ytor, näver, kork, läder, skinn och linne. De varma metallerna lever kvar och även marmorn, men nu är det den gröna som syns allra mest.

Former: Även former och mönster hämtade mycket av sin inspiration från naturen. Det var dock de grafiska mönstren som dominerade – även de blommiga mönstren upplevdes väldigt grafiska i sin utformning.

Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Från entrétorgsutställningen The House Cat
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
pb home Formex AW15 - fixaodona.se
pb home
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
Cozy Living Copenhagen Formex AW15 - fixaodona.se
Cozy Living Copenhagen
Vad kommer sen – vad händer framöver?

Men, det som jag tycker är allra roligast och mest intressant är att titta på vad som händer ännu längre fram, efter att hösten och vintern passerat. På Formex kunde vi skönja två uppstickare i form av 70-tal och Art Déco. Det är två stilar och tidsepoker som jag såg mycket av på Möbelmässan i Milano tidigare i år och som då kändes lite nytt och spännande att se. I Milano var rött baskulören och senapsgult accentfärg nummer ett. En rejäl kontrast mot de smutsiga pastellerna som vi sett mycket av den senaste tiden.

 

Vad kännetecknar inredningsstilarna 70-tal och Art Déco?

  

70-tal

Glaserad keramik
Brun, orange och senapsgul
Färgat glas
Manchester
Brunt skinn
Mycket växter
Mysigt och ombonat

Art Déco

Lyxigt
Sammet
Mocka
Vinröd, mörkblå och smaragdgrön
Blänkande metaller
Geometriska former
Grafiska och symmetriska mönster

Chhatwal&Jonsson Formex AW15 - fixaodona.se
Chhatwal & Jonsson

Hos Chhatwal & Jonsson återfinns kuddar och mattor med symmetriska och grafiska mönster med art déco-vibbar.

Broste Copenhagen Formex AW15 - fixaodona.se
Broste Copenhagen

Broste Copenhagen blandade mellan glaserad keramik, färgat glas, varma metaller och material som skapar en exklusiv känsla.

70-tals vibbar hos Cult Design Formex AW15 - fixaodona.se
Cult Design

Hos Cult Design flödade det av 70-tals vibbar i form av glaserade bruna toner på alltifrån fat till ljuslyktor. Så, med en 70-tals trend på ingång är det dags att passa på att fynda de bruna Höganäs-krusen medan de fortfarande går att få tag på till en billig peng. Jag har samlat på mig ett rejält gäng det senaste året som används i flitigt i olika stylingjobb och inredningsppdrag.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum

Manchester och brunt skinn – helrätt om du vill pricka 70-tals stilen.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum

Ryamattor. Något som vi säkerligen kommer att få se mer av framöver när 70-talstrenden fått större genomslag.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum och Kasthall
Art Déco influenser hos Ferm Living Formex AW15 - fixaodona.se
Ferm Living
Klong Formex AW15 - fixaodona.se
Klong

 

Foto: Hildur Blad

Formex AW15: Blandade favoriter

Formex har slagit igen portarna för den här gången. Här är en udda samling favoriter - alltifrån fototapeter till sopborstar.

av ,
Scandiwall Formex AW15 - fixaodona.se
Scandiwall

Först ut blir (såklart) en tapetspaning och favorit i ett. För precis som på vårens upplaga av Formex var det Scandiwall som stod för fototapeterna i trendutställningen/restaurangen i B-hallen. Färgat kakel och i synnerhet grönt sådant var för övrigt något som Jan Rundgren, skaparen av trendutställningen hävdade var på ingång. Med fototapeter går det att skapa helt fantastiska resultat. De senaste åren har kvaliteten på foto- och digitaltapeter höjts rejält – både vad det gäller trycket och papperskvaliteten.

Scandiwall Formex AW15 - fixaodona.se
Scandiwall

Ett annat företag som jag spanade in på avstånd redan i våras och som hängt sig kvar i bakhuvudet är Cirkuslampan som handtillverkar sina lampor och håller till utanför Stockholm. Lite lokalpatriot som jag är blev jag extra glad när lamporna huserade tillsammans med fina pinnsoffan Greta – tillverkad i Tibro av Tre Sekel och ritad av Emma Olbers.

Cirkuslampan Formex AW15 - fixaodona.se
Cirkuslampan

Lamporna finns i flera härliga färger, två olika storlekar och både som bokstäver, pilar och &-tecken.

Cirkuslampan Formex AW15 - fixaodona.se
Cirkuslampan

Littlephant är svårt att undvika när man knallar förbi i mässgångarna. Man blir onekligen glad av alla färger och mönster. Hittade några nya textil-favoriter som släpps i september.

Littlephant Formex AW15 - fixoaodona.se
Littlephant

Ända sedan jag var liten har jag haft en förkärlek till pennor, block och finheter till skrivbordet. PAPP Limited med produktion i Kungsbacka utanför Göteborg lanserar lagom till mässan tre nya mönster Olivia, Dripp och Field designade av Emma von Brömssen.

PAPP Limited Formex AW15 - fixaodona.se
PAPP Limited

Personligen dras jag till det enfärgade allra mest men gillar effekten med mönster på insidan.

PAPP Limited Formex AW15 - fixaodona.se
PAPP Limited

En ny bekantskap är det franska varumärket Andrée Jardin där jag fastnade för deras sopborstar med skyffel där trä och naturborst mixas med lackad metall och målat trä.

Andrée Jardin Formex AW15 - fixaodona.se
Andrée Jardin

Andrée Jardin har två kollektioner, en klassisk och en med 50-tals vibbar.

Andrée Jardin Formex AW15 - fixaodona.se
Andrée Jardin

Och avslutningsvis en favorit som jag är långt ifrån ensam om – Meraki. Ett nytt danskt varumärke som tillhör samma koncern som House Doctor och Nicolas Vahé och som fokuserar på hudvård och badrumsprodukter. Snygga förpackningar och snälla mot både användare och miljö. Hela sortimentet hittar du här.

Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki
Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki
Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki

Foto: Hildur Blad

Ännu mera blått och grönt

Höstens mest populära färgskalor - blått och grönt hittar vi på höstnyheterna från Linum.

av ,
Linum - fixaodona.se

Senaste veckan har tillbringats i värmen på Kreta, men efter en natt i egna sängen och ompackning av resväska är jag nu på plats i Stockholm och på lördagens schema står en heldag på Formex. Så i helgen blir det Formex-rapporter här på bloggen. Fredagen inleddes med ett snabbt avstämningsmöte med snickare, målare och elektriker på restaurangen jag fått i uppdrag att inreda. Sen var planen att tåget smidigt skulle ta mig vidare till Stockholm för ett gäng möten. Men eftersom tågen inte alls var på min sida idag så blev jag nästan två timmar försenad och fyra möten blev två. Suck.

Nåväl. Vi kan väl passa på att inspireras av några finfina bilder från Linum istället, i höstens mest populära färgskalor - blått och grönt.  Linum har fått en del uppmärksamhet i bloggvärlden den senaste veckan och ska definitivt spanas in i verkligheten vid morgondagens Formex-besök. Här hittar du hela höstkollektionen.

Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se

Pressbilder Linum | Foto 1-4 Jonas Ingerstedt | 5 Stellan Herner

Inred med färg – 4 kulörtrender för 2016

Här kommer en förhandskik på 2016 års kulörtrender enligt Alcro. Nordisk Pastell, Studio Blå, Gröna Drömmar och Miami Déco. Låt dig inspireras av färgglada bilder och kreativ användning av färg.

av ,

I slutet av veckan lanserar Alcro sina fyra kulörtrender för 2016. Det som är så bra när färgleverantörer presenterar sina trender och nya färgkartor är att kulörerna oftast är framtagna för att passa med varandra – både inom respektive trend men även trenderna sinsemellan. Något som underlättar vid kulörvalet, även om provmålning alltid är att rekommendera eftersom det händer väldigt mycket med en kulör beroende på vad den omges med.

Utan att fundera alltför mycket och bara titta på bilderna kan vi snabbt konstatera att 2016 kommer att innebära mycket mer färg än vi sett tidigare och mycket grönt och blått – precis som jag rapporterade om här i min sammanställning av höstens kulörtrender. De fyra trenderna Nordisk Pastell, Studio Blå, Gröna Drömmar och Miami Déco har tolkats av Saša Antić och en del av det kreativa resultatet hittar du nedan. 

Nordisk Pastell

Kanske den kulörtrenden som är enklast att ta till sig för många av oss med sin ljusa, milda färgskala innehållande smutsiga pasteller. Jättefina kulörer att mixa med vitt och ljust trä.

Trend: Nordisk Pastell - Alcro - fixaodona.se

Trend: Nordisk Pastell - Alcro - fixaodona.se

Trend: Nordisk Pastell - Alcro - fixaodona.se

Studio Blå

Blåa toner är något som vi sett en hel del av tidigare och framöver blir det ännu mera blått. Att blanda olika blåa toner blir både vackert och effektfullt. Riktigt snyggt tillsammans med mörkt trä och svart för att skapa kontrast.

Trend: Studio Blå - Alcro - fixaodona.se

Trend: Studio Blå - Alcro - fixaodona.se

Trend: Studio Blå - Alcro - fixaodona.se

Gröna Drömmar

Grönt, grönt och ännu mera grönt. Min egen favorittrend. Jag älskar gröna toner – men mest de kalla, de som drar åt blått. Är du inte sugen på att måla väggarna gröna – satsa på växter eller att måla möbler eller inredningsdetaljer i skönt grönt.

Trend: Gröna Drömmar - Alcro - fixaodona.se

Trend: Gröna Drömmar - Alcro - fixaodona.se

Trend: Gröna Drömmar - Alcro - fixaodona.se

Miami Déco

Denna trend är inspirerad av Art Déco, en stil som ligger till grund för mycket av det vi kommer se inom inredningen framöver. I Sverige och Europa var stilen mest populär under 1920-talet men i USA höll den i sig till början av 1950-talet, något som syns på många byggnader i Miami, längs med Ocean Drive. Därav namnet på trenden. Art Décons kännetecken är att man vill framhäva det individuella och exklusiva som en motreaktion till industrialisering och massproduktion. Inom Art Déco använder man geometriska former och mönstren är symmetriska. Färgerna är starka och kontrasterande.

Trend: Miami Déco - Alcro - fixaodona.se

Trend: Miami Déco - Alcro - fixaodona.se

Trend: Miami Déco - Alcro - fixaodona.se

Även Anette/Inredningshjälpen har bloggat om trenderna. Här hittar du ännu fler bilder och hennes kommentarer kring kulörtrenderna.

Pressbilder: Alcro | Styling Saša Antić

En (tapet)resa bakåt i tiden

Mäklarannonserna kan ibland bjuda på en resa bakåt i tiden. Det här objektet som är till salu just nu bjuder på en riktig tapetresa.

av ,
Gillinge 31, Vallentuna - Svensk Fastighetsförmedling

Dagens stylade lägenheter och hus i all ära som ofta bjuder på en del inspiration, men ser väldigt likadana ut eftersom de speglar nutid och dagens trender. Men inget får mig att bli så lycklig som när hus och lägenheter kommer ut till försäljning där tiden liksom stått still. Jag älskar tapeter och att få möjligheten att titta bakåt i tiden och göra en tapetresa är helt fantastiskt. Man använde både mer färg och mönster än vi gör idag och ofta lät man snickerier få en helt annan färg än vit. Inspirerande!

Just nu finns ett fritidshus i Vallentuna till salu som är en tapetresa bakåt i tiden. Alla bilder hittar du här.

Gillinge 31, Vallentuna - Svensk Fastighetsförmedling
Gillinge 31, Vallentuna - Svensk Fastighetsförmedling
Gillinge 31, Vallentuna - Svensk Fastighetsförmedling

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Skog – med inspiration från naturen

Skog - namnet på en ny tapetkollektion från Sandbergs men även ett av de viktigaste orden för att beskriva flera av höstens inredningstrender. Tapetmönster med inspiration från fågelägg, sten, rostiga gamla föremål och linnetyg - unika och genuina material som åldras med värdighet.

av ,
Skog från Sandbergs - fixaodona.se

Jag kan inte låta bli att göra ytterligare ett blogginlägg på temat tapeter och visa ännu en ny tapetkollektion som släpps nu i dagarna. Den nya tapetkollektionen från Sandbergs har fått namnet Skog vilket bara det i sig är helrätt utifrån ett trendperspektiv. Oavsett trender eller ej så känns det här att inreda med färgskalor, mönsterbilder och material hämtade från naturen tidlöst och något som aldrig blir omodernt eller ”otrendigt”.

Kollektionen är inspirerad av vårt allt större längtan till naturen. Som inspiration till de nio olika mönstren i olika färgställningar finns fågelägg, sten, rostiga gamla föremål och linnetyg som sedan tolkats av Sandbergs designers Karolina Kroon och Hanna Wendelbo-Hansson. Mönstren är lugna och harmoniska och fungerar fint på stora ytor.

Nyfiken på att läsa mer om höstens kulörtrender? Jag har gjort en sammanställning som nu finns att läsa här på My Home-sajten. Läs mer om trenderna Hav, Jord, Skog och Himmel.

Skog från Sandbergs - fixaodona.se

Skog från Sandbergs - fixaodona.se

Skog från Sandbergs - fixaodona.se
Skog från Sandbergs - fixaodona.se
Skog från Sandbergs - fixaodona.se

Pressbilder Sandberg Tyg & Tapet | Foto och styling Daniella Witte

Boråstapeter Linen – linnekänsla på tapeten

Höstens tapetnyheter trillar in. Med Boråstapeters Linen fixar du en känsla av linne på väggarna. Kollektionsbilderna bockar av några av höstens inredningstrender. Här är några av trenderna hösten 2015 i light-form.

av ,
Boråstapeter Linen, Shadow Blue - fixaodona.se

Färg i all ära, men det är svårt att få till samma känsla som med en tapet. Struktur, skillnader i glans och små färgskiftningar skapar en mjuk, ombonad känsla trots att tapeten är enfärgad.
Ett material som varit populärt ett tag är skrynklig linne vilket vi sett på både soffor, sängkläder, kuddar och gardiner. Men nu är det dags för linnekänslan att hamna även på väggarna. Den 18 augusti lanserar Boråstapeter den nya kollektionen Linen – en kollektion med en ljuvlig färgskala och linnekänsla. Mycket färg utan att det tar över rummet. Dessutom i höstens mest populära färgskala, vilket även är min favoritfärgskala.

 

Trender hösten 2015

På miljöbilderna till den nya kollektionen kan vi bocka av några av höstens inredningstrender.

Färgskala: Smutsiga pasteller och kulörer inspirerade från naturen. Blåa och gröna toner dominerar. (Vill du veta mer om höstens färgtrender – läs här.)
Material: Naturmaterial, linne, glaserad keramik, trä.
Former: Enkla former utan krusiduller.
Känsla: Avskavt, rustikt och genuint. En känsla av hantverk.
Föremål: Knoppbräda och föremål i glaserad keramik.

 

Kollektionen innehåller tapeter i 33 olika färger som följer naturens årstider och är framtagna för att fungera tillsammans. Linen finns i butik från den 18 augusti 2015 och kostar 329 kr/rulle.

Boråstapeter Linen - fixaodona.se

Boråstapeter Linen - fixaodona.se
Boråstapeter Linen - fixaodona.se
Boråstapeter Linen - fixaodona.se
Boråstapeter Linen - fixaodona.se
Boråstapeter Linen - fixaodona.se
Boråstapeter Linen - fixaodona.se

Pressbilder: Boråstapeter

Inred med kläder – öppen förvaring

Låt kläderna bli en inredningsdetalj och utnyttja väggytan till max. Allt du behöver är konsoll, galge och krok.

av ,
Låt kläderna hänga framme - fixaodona.se

Snart kör vardagen igång igen och för många av oss innebär det förhoppningar och önskemål om nya, fungerande rutiner och ordning och reda. Jag har ägnat sommaren åt att rensa garderober och gjorde en välbehövlig investering i en ny byrå med massa lådor – perfekt till allt som behöver finnas nära till hands i vår hall i källaren.

Förvaring kan man väl aldrig få för mycket av? En mix mellan dold förvaring och öppen förvaring brukar vara det optimala. Dold förvaring åt det som inte används så ofta och öppen till det som du lätt behöver komma åt eller ha uppsikt över. Den öppna förvaringen är dessutom ett sätt att sätta stilen (här hittar du mitt inlägg om hur du stylar hyllan).

Låt dina kläder bli en del av inredningen och utnyttja väggytan till max. Vänd en konsoll upp och ner och komplettera med snygga galgar eller krokar med klämma. En smart och enkel lösning till både dressingroom, tvättstuga, hall eller barnens rum.

Öppen förvaring - fixaodona.se

Konsoll (finns även i grått) | Galge | Krokar med klämma

 

Foto: IKEA

 

Sida 1 av 182