Två boktips till trädgården

Är du en nybörjare i trädgården eller vill du helt enkelt bara lära dig ännu mer? Här är mina två bästa boktips på temat trädgård. Och några fina och användbara saker till trädgården som blir pricken över i.

av ,
Boktips till trädgården - fixaodona.se

När det gäller trädgård är jag en riktig nybörjare. Men därmed inte sagt att jag inte vill ha en både fin, lättskött, funktionell och mysig trädgård. Nu – efter dränering, målning och fönsterbyte på vårt funkishus står äntligen trädgården högst upp på agendan. Hur gör man? Hur ska jag tänka? Vart börjar jag? Jag vet vad jag vill uppnå – men inte exakt hur jag tar mig dit. Känner du som jag så tror jag mina två nyinköpta bok-favoriter på temat trädgård kan vara något för dig. Båda böckerna är väldigt inspirerande, fyllda av massor användbar kunskap, lättlästa och pekpinne-befriade. Böckerna är som små uppslagsverk och besvarar nog de allra flesta frågor man kan ha både som trädgårdsnybörjare eller som mer rutinerad.

Boktips 1 – planera din trädgård

Trädgårdsform – Vackrare trädgård med arkitektens verktyg av Karin Janrik och Viveka Ljungström 
I denna bok hittar du svar på de flesta frågor du kan ha när det gäller att planera din trädgård. I 16 steg får man lära sig att se, tänka och resonera som ett proffs med målet att kunna skapa sin alldeles egna drömträdgård.
Det som jag tycker är extra roligt med denna bok är att man får lära sig hur trädgårdarna utformades beroende på under vilken tidsperiod huset byggdes. Så nu har jag lusläst om vad som kännetecknade en trädgård på 1930-talet. Både när det gäller hur staket utformades, vilka material som användes och vilka växter man valde och trädgårdens planering. Den kunskapen plockar jag med mig som inspiration när jag ska planera vår trädgård. 
Boken innehåller massa skisser, bilder och inte minst författarens egna kommentarer som verkligen tillför det lilla extra.

Boktips 2 – ta hand om din trädgård

Hjälp vi har fått en trädgård! av Erik Sidenbladh.
Det här är en bok om allt man behöver göra – och inte göra – som nybörjare i trädgården. Den är skriven på ett lätt sätt och här får du verkligen lära dig från grunden. Alltifrån hur man tar sig an en gammal trädgård eller skapar en helt ny. Du får massa tips på bra marktäckare, perenner, rosor, kryddväxter, klätterväxter. Ja, helt enkelt får du hjälp att minimera urvalet och hamna rätt på direkten. Man får även en genomgång i hur man beskär buskar och träd, tar hand om gräsmattan på bästa sätt och en massa annat användbart för trädgårdslivet.

Boktips - fixaodona.se
Ur boken Trädgårdsform. Här ett uppslag som handlar om hur trädgårdarna utformades på 1930-talet, under funkisperioden.

 

Foto Hildur Blad

Fixa förvaring på rad till uteplatsen

Förvaring på rad är både snyggt och funktionellt. Bestäm dig för om den ska sticka ut - eller smälta in. Här kommer tre tips på hur du sätter färg på detaljerna.

av ,
Alcro Sommar - fixaodona.se

Våra uterum är inga undantag när det gäller behov av förvaring. Oavsett om du är innehavare av en balkong eller en uteplats modell större behövs olika typer av förvaring för att maxa funktionen och skapa rätta känslan. Min nya favoritinredningsdetalj är kroklisten/knoppbrädan. Den passar lika bra ute som inne. Tack vare att alla krokar binds ihop på en gemensam ”bräda” blir intrycket lugnt för ögat och antalet hål i väggen minimeras. Dessutom tar den nästan ingen plats alls och bidrar med ett dekorativt blickfång som skapar rätta känslan när krokarna är upptagna.

Du skapar lätt ovanstående förvaringslösning med hjälp av kroklist Kubbis och kulören Blålera från Alcro.

Alcro Blålera - fixaodona.se
Tre målningstips – sätt färg på detaljerna

1. Det mesta går att måla
Även föremål som är tänkta att använda inomhus går att använda ute. (Jag rekommenderar dock inte att plocka ut de allra dyrbaraste föremålen eller sånt du är väldigt rädd om – man ju ska aldrig säga aldrig när både väder och vind gjort sitt). Ska du måla träföremål använder du dig av fönsterfärg för bästa resultat, men fuska inte med grundfärgen om du vill ha maximal hållbarhet. Är det ett metallföremål som ska målas fungerar det fint med färg avsedd för metalldetaljer utomhus såsom trappräcken och fönsterbleck.

2. Bestäm dig för om föremålet ska sticka ut eller smälta in
Måla i samma eller närliggande kulör som fasaden om du vill att föremålet ska smälta in. Vill du hellre framhäva och skapa något som sticker ut välj en accentkulör. Intrycket blir lugnast om du plockar upp en kulör som redan finns någonstans i närheten. Inspireras av växternas färgställningar eller välj en kulör som återfinns i andra inredningsdetaljer.

3. Hitta den perfekta kulören
Välj en smutsigare och mörkare kulör än du tror. Klara kulörer eller väldigt ljusa kulörer kan lätt bli stickiga för ögat. Men ju mindre föremålet är – desto mer kan du ta i när det gäller kulörvalet.

Pressbild: Alcro Fotograf: Mikael Förster Stylist: Jill Windahl och Therese Larsson

Tvätta, tvätta

Första semesterdagen till ända. En produktiv sådan - i solsken.

av ,
Tvättdags - fixaodona.se
Sommarens bästa köp – en tvättborste till förlängningsskaftet

Första semesterdagen har ägnats åt tvättning utvändigt. Från tidig morgon till sena kvällen. Ingen idé att slöa till. Lika bra att gå ut hårt och börja att bocka av listan. Men det känns härligt tillfredsställande att äntligen ha lite tid till att ta tag i saker som jag velat göra ett bra tag. Och när solen dessutom behagar att skina så är det riktigt trivsamt.
De kommande veckorna kommer det dyka upp fler bilder från funkishuset. Jag har flera projekt inplanerade som jag hoppas hinna med. Åh – att ha tid att fixa här hemma – det är semester och avkoppling för mig!

wash02

wash03

Foto: Hildur Blad

Heja blågult!

I guldyran efter gårdagens vinst i U21-EM kommer här ett lass med inspiration på temat blågult och fotboll.

av ,
Fototapet LÄKTARE från Happywall
Fototapet LÄKTARE från Happywall

Med inspiration från gårdagens vinst i U21-EM kunde jag inte låta bli att göra ett blogginlägg på temat fotboll och blågult. Misstänker att det är ett gäng barn som blir ännu mer sugna på fotboll efter att ha sett alla spännande matcher. Under sommarsäsong har jag två fotbollsspelande söner på 9 och 13 år (även om det i deras tycke inte finns någon sport som går att mäta sig med ishockey som de ägnar all sin tid åt under resten av året). De är två aktiva killar varav min yngste önskar sig ett ”sport-rum”. Och det har jag vid något svagt ögonblick lovat att försöka få till. Så, ni kan ju gissa vad jag ska ägna en del av semestern åt.
  


 

  

Tapeter med fotbollskänsla

Är du sugen på att tapetsera finns ett stort utbud av tapeter och fototapeter med fotbollskänsla. Fototapet i form av läktare, fotbollsplan, fotbollarfotbollsspelare i tecknad form, Zlatan eller klubbemblem.
 

Fotbollar på tapeten ur kollektionen Lilleby från Boråstapeter
Fotbollar på tapeten ur kollektionen Lilleby från Boråstapeter

 

Fotboll på tapeten - ur kollektionen Lilleby från Boråstapeter
Fotboll på tapeten – ur kollektionen Lilleby från Boråstapeter

Mysig familjesoffa och bordsfamilj i skandinavisk stil

IKEA sprutar ut höstnyheter med lansering i augusti. Här kommer en glimt på nya soffserien NORSBORG och bordsfamiljen LISABO.

av ,
NORSBORG 2-sits soffa IKEA - fixaodona.se

Just nu sprutar IKEA ut finfina höstnyheter. I augusti släpps soffan NORSBORG som sägs vara den perfekta familjesoffan. Jag är på jakt efter just en sådan, en soffa där hela familjen kan krypa upp och umgås. Så den här modellen ska definitivt provsittas i höst. I serien finns ett flertal olika former, stilar och storlekar. Dessutom är klädseln både avtagbar och tvättbar. Precis så som en riktig familjesoffa ska vara.

NORSBORG soffa detalj IKEA - fixaodona.se

Det är detaljerna som gör det. Färgade dragkedjor, fickor på sidan och ben i grått eller björk.

NORSBORG Hörnsoffa IKEA - fixaodona.se

Sittpuffen heter JORDBRO men lanseras inte förrän i februari 2016.

LISABO skrivbord IKEA - fixaodona.se

Förutom den nya soffserien lanserar IKEA även en bordsfamilj - LISABO. En serie i skandinavisk stil och naturfärgat trä i ask och björk som består av soffbord i tre olika utföranden, ett matbord och ett arbetsbord.

LISABO Matbord IKEA - fixaodona.se

Pressbilder IKEA

Fixa förvaringen med trälådor

Trälådor är perfekta för att fixa förvaringen. En låda i obehandlat trä + färg = personlig förvaring som passar in perfekt därhemma.

av ,
Förvaring KNAGGLIG från IKEA - fixaodona.se

Dagens tips är trälådan KNAGGLIG som funkar till det mesta och som dessutom gör det möjligt att förvara på höjden. Men det allra bästa tycker jag faktiskt är att den är i obehandlad, massiv furu. För då är det lätt gjort att sätta färg på lådan och få den att passa perfekt därhemma. Måla med täckande färg, olja eller vaxa – välj det som passar dig bäst och beroende på vilket slitage lådan kommer att utsättas för.

Här kommer tre alternativ till på temat förvaringslådor i trä:

Trälådor från Jula och Clas Ohlson - fixaodona.se

Trälåda med lock från JULA | Trälåda med handtag från JULA | Naturfärgad trälåda från Clas Ohlson

Möblera ett rum – del 2

Möte, flöde, kreativt och flexibelt är viktiga begrepp att ha med sig när man planerar möbleringen av ett rum. Här kommer fyra inredningstips - ännu fler kan du lyssna till i avsnitt 61 av Kom In-podden.

av ,
Kom In-podden med Sara och Hildur

Jag får lite bannor för att jag är dålig på att uppdatera på Instagram och här på bloggen när vi släppt ett nytt avsnitt av Kom In-podden. Så det är väl bäst att jag informerar om att det nu finns ett nytt avsnitt ute – del två på temat möblering. (Del ett hittar du här) I det här avsnittet rundar vi av ämnet möblering som vi påbörjade i förra Kom In-podden. Nyckelord som ”flöde”, ”rum i rummet” och ”utnyttja kubikmeterna” är vanligt förekommande ord.

4 möbleringstips (till)

1. Tänk på mötet
Vad vill du mötas av när du kommer in i rummet? Vilken känsla vill du få? Svaren på dessa frågeställningar hjälper dig på vägen mot en funktionell och visuellt tilltalande inredning.

2. Tänk på flödet
Finns det givna förutsättningar såsom dörrar att ta hänsyn till? Placera möblerna så att du lätt kommer åt alla funktioner, slipper zickzacka mellan möblerna och känslan är luftig. Vad och hur ska rummet användas?

3. Tänk kreativt
Möblera inte utmed väggarna på ren rutin. Testa vad som händer om du flyttar in möblerna i rummet. Utnyttja rummet maximalt och möblera även uppåt väggarna. Pendla ner från tak eller förvara på höjden.

4. Tänk flexibelt
Välj möbler som fyller flera funktioner. Välj möbler som lätt går att flytta på när behoven förändras. Sätt hjul på bordet eller skåpet.

Dessutom pratar vi om saker som öppen eller sluten möblering och vad som är fördel respektive nackdel med dessa alternativ. Och så behandlar vi dynamik och att inreda på olika nivåer.

Hela avsnittet hittar du här:  61. Möblering – del 2

Här hittar du tipsen till del 1 av möbleringsavsnittet.

Elle Decoration + Rusta = tapet

En oväntad tapetlansering ute i augusti. Elle Decoration + Rusta = sant

av ,

Vissa tapetlanseringar blir man mer förvånad över än andra. En sådan är Elle Decorations samarbete med Rusta. Tapeterna är framtagna i ett samarbete mellan tidningen ELLEs franska designteam och den brittiske tapettillverkaren Graham & Brown. I augusti släpps kollektionen och kommer att säljas hos Rusta.

Fem tips – inred med speglar

Använd speglar som inredningsdetalj. Blanda gammalt med nytt och skapa din egen spegelvägg. Här är fem tips på vad du kan hitta på med speglar.

av ,

Häromdagen tipsade jag om speglar med synlig upphängning. Tänkte vi kör en fortsättning på temat inred med speglar. Här kommer några bilder från två objekt som är till salu just nu där man använt sig av speglar som inredningsdetalj. Snyggt och effektfullt! Här finns både inspiration och idéer att plocka med sig.

Stadshem Linnégatan 29 - fixaodona.se

Spegeltips 1
Ju större desto bättre. Satsa på en spegel som verkligen tar för sig. En skön krock mellan gammalt och nytt. Här blir spegeln ett riktigt blickfång – fokuspunkt i rummet.

Stadshem Linnégatan 29 - fixaodona.se

Spegeltips 2
Använd speglar för att reflektera ljus och lätta upp känslan. Över byrån hade jag hängt upp en större spegel för att skapa balans och för att reflektera ännu mer ljus.

Här hittar du fler bilder från lägenheten.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 3
Samla alla dina speglar på en och samma vägg. Istället för tavelvägg – en spegelvägg.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 4
Gör om en gammal tavelram till en dekorativ spegel. Hos glasmästaren köper du spegelglas i rätt storlek.
Gamla tavlor med dekorativa ramar går ofta att hitta till en hyfsat billig peng på loppisar och second hand.

Här hittar du fler bilder från lägenheten.

Entrance Linnéstaden Övre Husargatan -fixaodona.se

Spegeltips 5
Blanda gammalt med nytt. Leta speglar på loppisar och kombinera storlekar och former för att skapa din egen effektfulla spegelvägg. Ju fler desto bättre!

Foto 1 och 2 Stadshem Fastighetsmäkleri
Foto 3-5 Entrance Fastighetsmäkleri

Spegel, spegel på väggen där…

Inred med speglar och kombinera form och funktion. Här är nio tips på speglar med synlig upphängning.

av ,
Till salu hos Stadshem - fixaodona.se

Jag tycker speglar är underskattade. Eller kanske är det bara jag som är väldigt dålig på att till fullo utnyttja spegelns potential som inredningsdetalj? Förutom att de fyller sin givna funktion för att kontrollera att man ser anständig ut så är de värdefulla för att skapa levande blickfång, reflektera ljus och förändra rumsligheter.
Har spegeln dessutom en synlig upphängning blir den ännu mer en inredningsdetalj.

Foto Stadshem

Sida 1 av 178