COS x HAY – nytt designsamarbete

Ett nytt designsamarbete - COS x HAY lanseras i september. Med en mix av funktionell design och oväntade detaljer.

av ,

COS x HAY tables - fixaodona.se

Under många år har klädkedjan COS använt sig av produkter från danska inredningsföretaget HAY i sina butiker. De delar både formspråk och värderingar med sitt skandinaviska arv, funktionell design och lekfulla, överraskande detaljer. Nu har de gått steget längre och inlett ett samarbete som vi får se resultatet av i september.

För att fira samarbetet har COS jobbat tillsammans med HAYs designer Tomás Alonso och designat två stycken bord som kommer att säljas exklusivt i COS och HAYs butiker. COS chefsdesigners har dessutom handplockat produkter från HAYs kollektion som kommer att finnas till försäljning i utvalda COS butiker, bland annat Göteborg och en mindre del av kollektionen kommer även att finnas till försäljning på cosstores.com 

– We made sure we selected items from across the Hay range so that there’s something for every room, occasion and price point, we like to describe it as Hay seen through the eyes of Cos, säger Martin Andersson, Head of design på Cos, i ett pressmeddelande. 

 

COS x HAY 1

COS x HAY 2

Pressbilder COS x HAY

Black&White

Skapa kontraster i inredningen med en tapet i svartvitt. Eco Wallpaper lanserar en ny kollektion i slutet av september - Black & White. Frossa i svartvita tapeter!

av ,
Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se

Svart och vitt går aldrig ur tiden. Är du en av dom som gillar tapeter i svartvitt och tänkt tapetsera om snart? I så fall är det läge att hålla utkik efter Eco Wallpapers nya kollektion Black & White som lanseras 23 september.
I Black&White-kollektionen gästspelar dessutom grafiska designern Therese Sennerholt med två art déco-inspirerade mönster i ny tappning. Men redan nu kan du få några glimtar ur kollektionen.

Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se
Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se
Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se
Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se
Black & White från Eco Wallpaper - fixaodona.se

Pressbilder Eco Wallpaper

Vad kommer trenden ifrån?

Vad är det som styr vad som blir trendigt och är det viktigt att följa trender? Skapar trender nya beteenden och vad får det för konsekvenser för vilka föremål vi hittar i butikerna? Jag funderar högt och du får väldigt gärna tycka till.

av ,

För några dagar sedan publicerade jag min trendspaning från höstens upplaga av Formex – och precis som alltid vid start av en ny säsong är det väldigt mycket prat om trender i form av färgskalor, mönster, material och stilar. Jag slits mellan att säga att det viktiga är inte att vara trendig. Det är du och den/de du eventuellt delar hem med som ska trivas. Det spelar ingen roll om det är trendigt eller ej. Utgå från ert tycke och smak när ni inreder och låt trenderna fungera som inspirationskälla eller startmotor för att kicka igång processen. Det syns när man tycker om sitt hem och har inrett det med hjärtat!
Men, samtidigt, i min yrkesroll förväntar sig mina uppdragsgivare att jag har koll på vad som komma skall – inte bara i höst och i vår, utan vad som händer nästa höst. Därför är trender en ständigt närvarande och väldigt viktig faktor i mitt arbete.

Det jag tycker är mest intressant att fördjupa mig i, i egenskap av att driva en kommunikationsbyrå specialiserad på möbel- och inredningsbranschen är att fundera och reflektera kring är VARFÖR vissa färger, mönster, stilar eller föremål blir populära. Inte att bara konstatera att det här ser vi nu och det här ser vi om ett tag. För det är först när man vet varför som det går att göra sina egna tolkningar, ta fram nya produkter eller tjänster, bygga miljöer för bild eller skapa inredningskoncept som känns rätt både nu och ett bra tag framöver.

Flera gånger per år går jag på olika typer av trendseminarier som berör alltifrån vad vi kommer få se för kulörer och material framöver till seminarier som behandlar våra beteenden. Just nu ser jag allra mest fram emot att få kicka igång hösten med trendseminariet Next Strategy som handlar just om våra beteenden och hur de kommer att förändras framöver och vad det får för inverkan på hur vi konsumerar och inreder. Värdefulla kunskaper i mitt arbete.

När jag kom hem från Möbelmässan i Milano tidigare i våras var mitt bestående intryck att mötesplatser var viktiga. Vi längtar efter att mötas öga mot öga – att ha tid att sitta ner. Man kunde se ett stort utbud av möbler som inbjuder till att vara tillsammans – stora bord, långbord och pallar.

Vid förra veckans Formex lyssnade jag till Jan Rundgren som pratade om mötet och maten som de viktigaste trenderna. Att köket och matrummet var de viktigaste rummen. Att vi odlar som aldrig förr. Snabbmat har blivit finmat och foodtrucks och juicebarer syns på allt fler ställen.

Mötas och tillsammans - fixaodona.se
Duka upp till långbord. Ett tillfälle att mötas och vara tillsammans. Bilder via IKEA Livet Hemma

Parallellt med att vi känner ett allt större behov av att umgås och mötas och att större fokus läggs på maten vi äter ökar utbudet av möbler och inredningsdetaljer som hänger ihop med detta. Tittar vi oss omkring just nu kan vi se att utbudet på t ex serveringsvagnar, stora bord, skärbrädor och pallar ökat rejält. Det är inte heller en slump att IKEA-katalogen för 2016 har fått rubriken ”Ta vara på ögonblicken”. Ett tema som fokuserar på livet i och omkring köket och de små magiska ögonblicken i vardagen som sker där.

Ta vara på ögonblicken IKEA-katalogen 2016  - fixaodona.se

Inför katalogsläppet gjorde Ikea 8 500 intervjuer runt om i världen – från Stockholm till städer som Dubai, Shanghai och New York. Genomgående för alla i rapporten är att vi i våra stressade liv vill umgås mer med varandra.

I radioprogrammet Medierna i P1 pratade Marcus Engman, designchef på IKEA,  strax innan jul om framtidens samlingsplats i hemmet “Jag kan förutse att bordet kommer tillbaks som en intressant plats att umgås kring. För trots allt är det ergonomiskt mycket bättre att sitta runt ett bord och titta på saker. Och vi kanske går tillbaks till 70-talet igen med ”allbordet” där familjen umgicks och arbetade och åt och gjorde läxor samtidigt runt ett och samma bord, så jag tror bordet kan bli ännu viktigare i framtidens hem.”

Kika in på Livet Hemma-bloggen hos IKEA så får du se hur min bloggkollega Pella skapat ett ”allbord” i sitt kök – hemmets hjärta.

Det finns mycket mer att reflektera och fundera kring på detta ämne, men jag lämnar det för nu. Tyck gärna till!
Fler trendspaningar dyker upp här på bloggen – var så säker. Men tills vidare passar jag på att önska dig en härlig första vecka i september!

 

Inred med skogens gröna toner

Inred med skogens gröna toner. Här är detaljerna som hjälper dig fixa stilen.

av ,
Gröna toner - fixaodona.se

Grönt är verkligen på ingång. I synnerhet de mörkare gröna tonerna. På förra veckans Formex var det gott om gröna toner och många av pressbilderna som släpps nu innehåller grönt.
De mörkt gröna tonerna passar fint med såväl ljust som mörkt trä och kombineras gärna med inslag av svart för att skapa kontrast. För att intrycket inte ska bli för murrigt kan man lätta upp känslan med en bruten vit eller ljust grått. Addera en färgklick i form av terracotta, blå eller senapsgult så har du spikat höstens färgskala.

Här är ett gäng gröna kandidater för dig som är sugen på att inreda med skogens gröna toner.

Gröna toner - fixaodona.se

Vill du måla väggar eller inredningsdetaljer? Här är tre kulörer som fixar stilen. Intense Fontaine H8.22.39 från Nordsjö, S5030-G30Y och Tallbarr från Alcro.

Vill du ha mer inspiration till hur du kan inreda med skogens gröna toner? Här hittar du mitt blogginlägg om hur du färgsätter med grönt.

 

Bild via Nordsjö Idé&Design

Skoltavelfärg – inte bara i svart

Med griffeltavel-färg i en annan kulör än svart öppnas nya möjligheter. Inspireras av Isabelle Mc Allister och Beckers.

av ,
Beckers skoltavelfärg och ny färgkarta för barnen - fixaodona.se

När barn får välja färg brukar de oftast välja något färgglatt. Det har Beckers tagit fasta på och har nu släppt en helt ny färgkarta där barnen fått vara med och välja ut kulörerna som sedan tolkats av Isabelle McAllister.

Men det som jag personligen tycker är allra roligast och som öppnar upp för att tänka nytt är att Beckers svarta Skoltavelfärg framöver går att få i fler färger än svart. Nu kan du få den bruten i nästan vilken kulör du vill – över 300 st olika färger har du att välja på. Måla skoltavelfärg på väggar, dörrar, möbler och hyllor – ja, nästan vartsomhelst där du vill kunna skriva något och där svart tidigare känts alldeles för tungt och dominerande. Kul!

Beckers skoltavelfärg och ny färgkarta för barnen - fixaodona.se

Beckers skoltavelfärg och ny färgkarta för barnen - fixaodona.se

 

Beckers skoltavelfärg och ny färgkarta för barnen - fixaodona.se
Kulörerna i ”Barnens egen färgkarta” från Beckers

Här kan du kika närmare på ”Barnens egen färgkarta” och se fler inspirerande bilder.

Bilder från Beckers

Make it work

Höst = nystart. Fixa fint och praktiskt på arbetsplatsen - så går jobbet som en dans.

av ,
Så skapar du din arbetsplats Elle Decoration - fixaodona.se

Jag tycker hösten känns som en nystart, som att ett nytt år precis tagit sin början. I augusti har jag så långt tillbaka jag kan komma ihåg varit sjukt pepp på att köpa nya block och pennor och att börja fylla den nya almanackan med allt det där som man vill och måste komma ihåg. I år är inget undantag. Den här hösten är jag snarare lite extra pepp eftersom jag inte längre är ensam på kontoret - framöver är vi tre!!! Och jag är numera både arbetsgivare och chef. Wiee. Så nu gäller det att skapa extra bra ordning och rutiner för att jobbet ska gå som en dans.

Elle Decoration bjuder just nu på inspiration till arbetsplatsen. Vill du se fler bilder och få mer info om produkterna så hittar du det här.

Så skapar du din arbetsplats Elle Decoration - fixaodona.se

 

Tips! Utnyttja väggarna maximalt och förvara på höjden. För ett lugnt intryck begränsa dig till en eller två färger och göm allt i skåp, tidskriftssamlare och boxar. Precis såhär ska jag göra på kontoret – fylla en stor vägg med hyllor och inhandla ett gäng likadana boxar och tidskriftssamlare som sedan märks upp så att vi lätt hittar vad vi letar efter.

 

Bilder Elle Deocration | Filippa Egnell | Foto Magnus Anesund

Sätt färg på taket

Glöm inte taket när du gör om där hemma. Förändra upplevelsen - välj en annan kulör än vitt.

av ,
Gröna Drömmar ad.16 - fixaodona.se

Taket är för många av oss en glömd yta att färgsätta. Oavsett om du har ett traditionellt, slätt tak med enkla lister eller stuckaturer och vackra detaljer så blir det riktigt effektfullt att välja någon annan kulör än vitt. En mörk kulör gör att takhöjden känns lägre – något du kan använda dig av om du vill skapa en mysig, ombonad stämning.

Trend: Miami Déco - Alcro - fixaodona.se

Att måla randigt kanske inte är något som vem som helst ger sig på. Men med rändernas hjälp gör du så att rummet upplevs bredare. Effekten hade blivit densamma om du hade målat eller tapetserat liggande ränder på väggen. Men har man som här, en vägg täckt av fönster så kan ju ränder i taket vara ett alternativ för att uppnå samma resultat.

Grevgatsbacken - wrede.se
Grevgatsbacken - wrede.se

Välj en neutral kulör till väggarna och låt olikfärgade tak skapa pricken över i. Vill du skapa en lugn bas i rummet målar du väggar och tak i samma kulör. Detta blir extra effektfullt vid val av ljusa och milda kulörer. Vill du gå ännu längre så målar du även foder och lister i samma kulör.

Nordisk Pastell ad.16 - fixaodona.se

Foto 1,2, 5 Alcro | 3-4 Wrede

Formex AW15: Färger, former och material

Höstens Formex hade naturen i fokus. Men det bjöds även på några spirande trender som vi kommer få se mer av längre fram. Här kommer några glimtar!

av ,
Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Entrétorgsutställningen The House Cat

Det är dags för en färg, form och mönster-spaning från Formex. Vad är det för något vi kommer att hitta ute i butikerna framöver? Och – det som jag tycker är allra roligast – vad kommer sen? Den här gången hade Formex trendtemat Nordic Essence vilket också var en fortsättning på vårens trendtema Nordic Neat där den nordiska naturen var den dominerande inspirationskällan. (Här hittar du min trendrapport från vårens Formex) Det mesta var sig likt från i våras förutom att färgskalan var mörkare och smutsigare än tidigare och det som vi såg spira då nu var självklarheter.

Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Entrétorgsutställningen The House Cat

Färgskala: Naturen är den dominerande inspirationskällan till färgskalan. Alltifrån neutraler i grått och brunt till gröna och blåa toner. Men även röda nyanser – alltifrån vinrött till plommon och orange till gult syntes också om än inte lika mycket som blått och grönt. Men, det lär vi definitivt se mer av framöver.

Vill du läsa mer om kulörtrenderna har jag gjort en sammanställning här.

 

Material: Det är inte bara färgskalan som hämtar sin inspiration från naturen, även materialen kom därifrån. Ju naturligare desto bättre. Trärena ytor, näver, kork, läder, skinn och linne. De varma metallerna lever kvar och även marmorn, men nu är det den gröna som syns allra mest.

Former: Även former och mönster hämtade mycket av sin inspiration från naturen. Det var dock de grafiska mönstren som dominerade – även de blommiga mönstren upplevdes väldigt grafiska i sin utformning.

Entrétorgsutställning Formex AW15 - fixaodona.se
Från entrétorgsutställningen The House Cat
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
pb home Formex AW15 - fixaodona.se
pb home
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
Nordic Essence Formex AW15 - fixaodona.se
Trendutställning/restaurang i B-hallen. Tema Nordic Essence. Av Jan Rundgren
Cozy Living Copenhagen Formex AW15 - fixaodona.se
Cozy Living Copenhagen
Vad kommer sen – vad händer framöver?

Men, det som jag tycker är allra roligast och mest intressant är att titta på vad som händer ännu längre fram, efter att hösten och vintern passerat. På Formex kunde vi skönja två uppstickare i form av 70-tal och Art Déco. Det är två stilar och tidsepoker som jag såg mycket av på Möbelmässan i Milano tidigare i år och som då kändes lite nytt och spännande att se. I Milano var rött baskulören och senapsgult accentfärg nummer ett. En rejäl kontrast mot de smutsiga pastellerna som vi sett mycket av den senaste tiden.

 

Vad kännetecknar inredningsstilarna 70-tal och Art Déco?

  

70-tal

Glaserad keramik
Brun, orange och senapsgul
Färgat glas
Manchester
Brunt skinn
Mycket växter
Mysigt och ombonat

Art Déco

Lyxigt
Sammet
Mocka
Vinröd, mörkblå och smaragdgrön
Blänkande metaller
Geometriska former
Grafiska och symmetriska mönster

Chhatwal&Jonsson Formex AW15 - fixaodona.se
Chhatwal & Jonsson

Hos Chhatwal & Jonsson återfinns kuddar och mattor med symmetriska och grafiska mönster med art déco-vibbar.

Broste Copenhagen Formex AW15 - fixaodona.se
Broste Copenhagen

Broste Copenhagen blandade mellan glaserad keramik, färgat glas, varma metaller och material som skapar en exklusiv känsla.

70-tals vibbar hos Cult Design Formex AW15 - fixaodona.se
Cult Design

Hos Cult Design flödade det av 70-tals vibbar i form av glaserade bruna toner på alltifrån fat till ljuslyktor. Så, med en 70-tals trend på ingång är det dags att passa på att fynda de bruna Höganäs-krusen medan de fortfarande går att få tag på till en billig peng. Jag har samlat på mig ett rejält gäng det senaste året som används i flitigt i olika stylingjobb och inredningsppdrag.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum

Manchester och brunt skinn – helrätt om du vill pricka 70-tals stilen.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum

Ryamattor. Något som vi säkerligen kommer att få se mer av framöver när 70-talstrenden fått större genomslag.

70-tals vibbar hos Linum Formex AW15 - fixaodona.se
Linum och Kasthall
Art Déco influenser hos Ferm Living Formex AW15 - fixaodona.se
Ferm Living
Klong Formex AW15 - fixaodona.se
Klong

 

Foto: Hildur Blad

Formex AW15: Blandade favoriter

Formex har slagit igen portarna för den här gången. Här är en udda samling favoriter - alltifrån fototapeter till sopborstar.

av ,
Scandiwall Formex AW15 - fixaodona.se
Scandiwall

Först ut blir (såklart) en tapetspaning och favorit i ett. För precis som på vårens upplaga av Formex var det Scandiwall som stod för fototapeterna i trendutställningen/restaurangen i B-hallen. Färgat kakel och i synnerhet grönt sådant var för övrigt något som Jan Rundgren, skaparen av trendutställningen hävdade var på ingång. Med fototapeter går det att skapa helt fantastiska resultat. De senaste åren har kvaliteten på foto- och digitaltapeter höjts rejält – både vad det gäller trycket och papperskvaliteten.

Scandiwall Formex AW15 - fixaodona.se
Scandiwall

Ett annat företag som jag spanade in på avstånd redan i våras och som hängt sig kvar i bakhuvudet är Cirkuslampan som handtillverkar sina lampor och håller till utanför Stockholm. Lite lokalpatriot som jag är blev jag extra glad när lamporna huserade tillsammans med fina pinnsoffan Greta – tillverkad i Tibro av Tre Sekel och ritad av Emma Olbers.

Cirkuslampan Formex AW15 - fixaodona.se
Cirkuslampan

Lamporna finns i flera härliga färger, två olika storlekar och både som bokstäver, pilar och &-tecken.

Cirkuslampan Formex AW15 - fixaodona.se
Cirkuslampan

Littlephant är svårt att undvika när man knallar förbi i mässgångarna. Man blir onekligen glad av alla färger och mönster. Hittade några nya textil-favoriter som släpps i september.

Littlephant Formex AW15 - fixoaodona.se
Littlephant

Ända sedan jag var liten har jag haft en förkärlek till pennor, block och finheter till skrivbordet. PAPP Limited med produktion i Kungsbacka utanför Göteborg lanserar lagom till mässan tre nya mönster Olivia, Dripp och Field designade av Emma von Brömssen.

PAPP Limited Formex AW15 - fixaodona.se
PAPP Limited

Personligen dras jag till det enfärgade allra mest men gillar effekten med mönster på insidan.

PAPP Limited Formex AW15 - fixaodona.se
PAPP Limited

En ny bekantskap är det franska varumärket Andrée Jardin där jag fastnade för deras sopborstar med skyffel där trä och naturborst mixas med lackad metall och målat trä.

Andrée Jardin Formex AW15 - fixaodona.se
Andrée Jardin

Andrée Jardin har två kollektioner, en klassisk och en med 50-tals vibbar.

Andrée Jardin Formex AW15 - fixaodona.se
Andrée Jardin

Och avslutningsvis en favorit som jag är långt ifrån ensam om – Meraki. Ett nytt danskt varumärke som tillhör samma koncern som House Doctor och Nicolas Vahé och som fokuserar på hudvård och badrumsprodukter. Snygga förpackningar och snälla mot både användare och miljö. Hela sortimentet hittar du här.

Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki
Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki
Meraki Formex AW15 - fixaodona.se
Meraki

Foto: Hildur Blad

Ännu mera blått och grönt

Höstens mest populära färgskalor - blått och grönt hittar vi på höstnyheterna från Linum.

av ,
Linum - fixaodona.se

Senaste veckan har tillbringats i värmen på Kreta, men efter en natt i egna sängen och ompackning av resväska är jag nu på plats i Stockholm och på lördagens schema står en heldag på Formex. Så i helgen blir det Formex-rapporter här på bloggen. Fredagen inleddes med ett snabbt avstämningsmöte med snickare, målare och elektriker på restaurangen jag fått i uppdrag att inreda. Sen var planen att tåget smidigt skulle ta mig vidare till Stockholm för ett gäng möten. Men eftersom tågen inte alls var på min sida idag så blev jag nästan två timmar försenad och fyra möten blev två. Suck.

Nåväl. Vi kan väl passa på att inspireras av några finfina bilder från Linum istället, i höstens mest populära färgskalor - blått och grönt.  Linum har fått en del uppmärksamhet i bloggvärlden den senaste veckan och ska definitivt spanas in i verkligheten vid morgondagens Formex-besök. Här hittar du hela höstkollektionen.

Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se
Linum - fixaodona.se

Pressbilder Linum | Foto 1-4 Jonas Ingerstedt | 5 Stellan Herner

Sida 1 av 182