Startsida / Inlägg

Bara två kvinnor aktiva – men ingen är agent

av Stefan Holm

Anna Pohjanen och Katherine Salisbury.

De är inte fler än så, kvinnorna som har intressen på den svenska spelarmarknaden.

Anna Pohjanen. Foto: BILDBYRÅN

Norskan Berit Riise, mamma till John Arne och Bjørn Helge Riise, blev år 2000 Nordens första kvinnliga licensierade agent.

Sverige?

Sedan 2004 är det bara Johanna Wikblom och Helena Granberg som har skrivit licensprovet och båda blev underkända.

Det betyder dock inte att det helt saknas kvinnor som är involverade i den svenska transfermarknaden. I Stockholm verkar den amerikanska advokaten Katherine Salisbury. Tillsammans med George Friedman driver hon sedan 2009 Friedman & Salisbury Sports Management, som även har kontor i New York.

Dessutom har den förra landslagsspelaren Anna Pohjanen fungerat som rådgivare åt en rad kvinnliga fotbollsspelare sedan 2003. Det var då hon startade Anna Charlotte Consulting, som hon driver tillsammans med juristen Charlotte Fridh.

– Redan som spelare upplevde jag att det fanns ett behov. Som elitidrottare är det skönt att kunna fokusera på det idrottsliga i stället för avtalstekniska diskussioner, säger Anna Pohjanen, som inom fotbollen hjälper Lotta Schelin och tidigare har haft klienter som Victoria Svensson, Hedvig Lindahl, Malin Andersson och Caroline Seger.

Eftersom både Anna Pohjanen och Charlotte Fridh valt att inte ta Fifa-licens och således saknar förhandlingsrätt har de, när behovet uppstått, samarbetat med Johan Strömberg, advokat på Nordia Law och ordförande i AIK Fotboll AB.

– För mig är licensen inte intressant över huvud taget, bland annat eftersom övergångar inte är någon stor del av vår verksamhet. Jag tycker för övrigt att det är viktigare att sträva efter att spelarna företräds av juridiskt utbildade personer. Det är den juridiska kompetensen som är viktig, säger Pohjanen.

Tror du att branschen skulle bli mindre smutsig om det fanns fler kvinnliga agenter?

– Den skulle inte bli smutsigare, om man säger så. Jag tror att det blir fler kvinnliga agenter i framtiden, men det lär inte bli någon snabb förändring, säger Anna Pohjanen.

Stefan Holm

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB