Startsida / Inlägg

Miljonärer – på spelare

av Stefan Holm

I samma takt som pengarna inom fotbollen har blivit större och större har agenterna blivit fler och fler.

På Svenska fotbollförbundets förteckning över licensierade agenter finns i dagsläget inte mindre än 36 namn.

I media förekommer Mörk, Cabrera och Klette lika flitigt som Källström, Mellberg och Elmander.

Ändå vet vi i princip ingenting om agenterna.

Vad har de för bakgrund, hur mycket tjänar de och vad representerar de för spelare?

Sportbladets Stefan Holm har granskat samtliga agenter och inleder med sex giganter som ligger bakom de flesta stora övergångarna.

 

 • PER JONSSON

 • Ålder: 46 år.
 • Bor: Tyresö.
 • Inkomst: 591 600 kronor (2011).
 • Bolag: Northern Goals AB, som officiellt kallas Northern Sky och ingår i Kentaro-gruppen.
 • Bildat: 2006.
 • Omsättning/resultat: 7 738 517 kronor/–1 650 132 kronor (2011).
 • Eget kapital: 2 847 922 kronor.
 • Ur kundregistret: Pierre Bengtsson, Nicklas Bärkroth, Mikael Dorsin, Magnus Eriksson, Alexander Gerndt, John Guidetti, Philip Haglund, Roar Hansen, Per Hansson, Jakob Johansson, Jon Jönsson, Per Karlsson, Sebastian Larsson, David Moberg Karlsson, Joakim Olausson, Kristoffer Olsson, Mikael Stahre, Fredrik Stoor.
 • Bakgrund: Spelade för Brommapojkarna, där han efter karriären började jobba ideellt som ungdomstränare. 1997, då han tränat tipselitlaget under flera år, värvades han till AIK för att scouta och bygga upp klubbens ungdomsverksamhet. Per gav sig in i agentbranschen året därpå, då han erbjöds jobb av Sweden Football Group AB:s grundare Anders Carlsson. Bolaget köptes 2001 av IMG, där duon fortsatte sitt samarbete. 2003 gick de vidare och startade Carlsson & Jonsson Sport AB, som har varit vilande sedan 2007. Northern Goals AB bildades 2006, samma år som Per Jonsson fick Fifa-licens. Företaget ingår i Kentaro-gruppen, som har kontor i Wil, London, Hamburg, Chicago och Rio de Janeiro. Per Jonssons namn förekom flitigt i media under sommaren 2010. Det var då hans förra klient Linus Hallenius skrev på för Genoa efter att, enligt egen utsago, själv förhandlat fram kontraktet med den italienska klubben. Jonsson hävdade att Hallenius tagit hjälp av Hasan Cetinkaya och anmälde ärendet till förbundets skiljenämnd. Han och Northern Sky krävde i första hand 8,5 procent av Hallenius bruttolön, i andra hand en kvarts miljon kronor i goodwill-förlust. Nämnden konstaterade att Hallenius brutit avtalet med Per Jonsson på ett oriktigt sätt och beslutade att han skulle betala 15 000 kronor för att ha skadat Jonssons och agentbyråns anseende. Per Jonsson utsågs till Årets agent både 2009 och 2011.


 • ROGER LJUNG

 • Ålder: 46 år.
 • Bor: Landskrona.
 • Inkomst: 1 429 000 kronor (2011).
 • Bolag: Ljung Promotion AB, som ägs av Roger Ljung Promotion Ltd. Moderbolaget har sitt säte i Stoke-On-Trent, England.
 • Bildat: 1999.
 • Omsättning/resultat: 4 664 889 kronor/310 888 kronor (2011).
 • Eget kapital: 4 529 330 kronor.
 • Ur kundregistret: Ailton, Marcus Allbäck, Anders Andersson, Bengt Andersson, Daniel Andersson, Gustaf Andersson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Jonas Axeldal, Erik Edman, Per Gawelin, Andreas Isaksson, Niclas Kindvall, Kim Källström, Marcus Lantz, Tobias Linderoth, Mattias Lindström, Fredrik Ljungberg, Christer Mattiasson, Marko Mitrovic, Teddy Lucic, Daniel Nicklasson, Yksel Osmanovski, Olof Persson, Jörgen Pettersson, Rade Prica, Erkan Saglik, Jimmy Svensson.
 • Bakgrund: VM-bronshjälten avslutade karriären 1995, då han flyttade hem från Duisburg. Han kvitterade ut Fifa-licensen samma år och började jobba med agenten som tidigare företrätt honom, Vincenzo Morabito. Italienaren, som under några år var bosatt i Göteborg, sökte en ny partner efter att ha brutit samarbetet med Lars T. Peterson, kompanjonen på Irlandsregistrerade Scanditalia Promotion Ltd. Roger, som även var proffs i Young Boys, FC Zürich, Amira Wacker och Galatasaray, har stått på egna ben sedan 1999. Moderbolaget rymmer inte bara Ljung Promotion utan sedan 2004 även European Football Scouting Ltd.

 

 • PATRICK MÖRK

 • Ålder: 47 år.
 • Bor: Köping.
 • Inkomst: 1 190 200 kronor (2010).
 • Bolag: Global Soccer Management Sweden AB, som är ett helägt dotterbolag till Mörk Fotboll AB.
 • Bildat: 1998.
 • Omsättning/resultat: 10 488 049 kronor/2 074 000 kronor (2010-2011).
 • Eget kapital: 4 049 411 respektive 10 328 626 kronor (moderbolaget).
 • Ur kundregistret: Kwadwo Asamoah, Niklas Backman, Emir Bajrami, Mohamed Bangura, Teteh Bangura, Alejandro Bedoya, Derek Boateng, Charlie Davies, Erdin Demir, David Elm, Rasmus Elm, Viktor Elm, Pär Eriksson, Michael Essien, Erik Friberg, Daniel Gustafsson, Asamoah Gyan, Oscar Hiljemark, Niklas Hult, Atiba Hutchinson, Kasper Hämäläinen, Adam Johansson, Emil Johansson, Mattias Johansson, Kwame Amponsah Karikari, James Keene, Viktor Claesson, Emil Krafth, Andreas Landgren, Johan Larsson, Viktor Lundberg, McDonald Mariga, Razak Omotoyossi, John Paintsil, Viktor Prodell, Björn Runström, Ragnar Sigurdsson, Fredrik Stenman, Muntari Sulley, Gustav Svensson, Robin Söder, Måns Söderqvist, Simon Thern, Simon Tibbling, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin, Daniel Örlund.
 • Bakgrund: Jobbade som sportreporter på Bärgslagsbladet i Köping när han i mitten av 1980-talet gav sig in i agentbranschen. I begynnelsen drev han handelsbolaget M/M Westsport tillsammans med sin svärfar, Bogdan Maslanka. 1998 gick han vidare och startade, tillsammans med hustrun Magdalena, M-Konsult AB, som numera heter Global Soccer Management Sweden AB. Mörk har slussat åtskilliga spelare från Sierra Leone till Sverige och i huvudstaden Freetown finns en agentfirma med ett liknande namn, Global Soccer Management Sierra Leone Ltd. Den drivs av Fifa-agenten Chernor Musa Jalloh, som har ett förflutet som klubbintendent och manager i FC Kallon. Patrick, som utsågs till Årets agent 2010, har även ett nära samarbete med Häckens förre sportchef, advokat Carl Fhager, chefsscouten Tonny Westring, som tidigare har jobbat åt Martin Klette, och scouten Nima Modyr. Som journalist startade Patrick Mörk Magazin K, som i dag heter Magazin 24. Han var länge chefredaktör och fungerar fortfarande som styrelsesuppleant i bolaget bakom produkten, Earton Media AB.

 

 • MARTIN KLETTE

 • Ålder: 46 år.
 • Bor: Lund och Stockholm.
 • Inkomst: 386 500 kronor (2010).
 • Bolag: Wagnsson Sports & Entertainment AB.
 • Bildat: 1999, som Advokat Martin Klette AB. Tio år senare fick bolaget sitt nuvarande namn.
 • Omsättning/resultat: 4 797 701 kronor/754 397 kronor (2011).
 • Eget kapital: 2 138 744 kronor.
 • Ur kundregistret: Daniel Andersson, Samuel Armenteros, Zlatan Azinovic, Marcus Berg, Hasse Berggren, Sören Cratz, Albin Ekdal, Marcus Ekenberg, Joseph Elanga, David Elm, Rasmus Elm, Viktor Elm, Mathias Florén, Petter Furuseth Olsen, Stefan Ishizaki, Emil Johansson, Sebastian Carlsén, Mats Lilienberg, David Löfquist, Agon Mehmeti, Franco Miranda, Johan Mjällby, Daniel Mobaeck, Lasse Nilsson, Daniel Nordmark, Viktor Noring, Patrik Rosengren, Magnus Samuelson, Maic Sema, Suleyman Sleyman, Fredrik Söderström, Dioh Williams, Alexander Östlund.
 • Bakgrund: Den ende juristen bland Sveriges licensierade agenter började jobba som rådgivare inom fotbollen i mitten av 1990-talet. Han var då anställd av Advokatfirman Wagnsson, där han senare blev delägare. Klette verkade länge inom ramen för sin advokattitel och blev varnad av Advokatsamfundet eftersom en svensk advokat, till skillnad från licensierade agenter och advokater utomlands, inte får ta betalt i procent av en klients inkomst. Detta ledde till att han skrev om sina agentkontrakt, tog Fifa-licens, begärde utträde ur Advokatsamfundet och startade Wagnsson Sports & Entertainment. Klette har även skapat rubriker för att ha dragit två av sina spelare, Patrick Amoah och Oskar Rönningberg, inför rätta för kontraktsbrott. När det gäller målet mot Amoah, en fordran på 28 830 kronor, konstaterade tingsrätten att spelaren brutit mot avtalet genom att förhandla själv, men att han inte behövde betala skadestånd eftersom Klette påtalat kontraktsbrottet för sent. Tvisten med Rönningberg, som gäller ett krav på 14 835 kronor, ska avgöras i hovrätten. Martin Klette, som kommer från en akademikerfamilj i Lund, har länge jobbat med idrottare från flera olika sporter, som  Anja Pärson, Kim Ekdahl Du Rietz och Sarah Sjöström. Vid sidan av agentverksamheten innehar Klette vd-posten i ytterligare två bolag, Klette Juridik AB och familjeföretaget K & B Juridik och Fastighets AB.
 • OLIVER CABRERA

 • Ålder: 49 år.
 • Bor: Stockholm.
 • Inkomst: 420 000 kronor (2010).
 • Bolag: OML Sport & Marketing AB med spanskbaserade bifirman Scandinavian Manager Sport, som registrerades 2010.
 • Bildat: 2005.
 • Omsättning/resultat: 7 397 851 kronor/346 802 kronor (2011).
 • Eget kapital: 4 968 366 kronor.
 • Ur kundregistret: Sinan Ayranci, Rasmus Bengtsson, Charlie Davies, Dusan Djuric, Ari Ferreira, Wilton Figueiredo, Patrik Haginge, Labinot Harbuzi, Patrik Ingelsten, Prince Ikpe Ekong, Andreas Johansson, Markus Jonsson, Emir Kujovic, Daniel Larsson, Peter Larsson, Kristoffer Nordfeldt, Emin Nouri, Kristoffer Näfver, Pablo Pinones-Arce, Roni Porokara, Valdet Rama, Mathias Ranégie, Cesar Santin, Ricardo Santos, Ari da Silva, Emra Tahirovic, Andrés Vasquez, Wanderson.
 • Bakgrund: Jobbade som vd på Cabdan AB, ett företag som handlade med tenn och kemikalier och jobbade med företagsetableringar i Ghana, när han 2001 blev invald i Hammarbys styrelse. I den rollen lärde han känna affärsmannen Lars Lindell och den brasilianske VM-spelaren Marcelo Goncalves. Trion startade OML Sport & Marketing Ltd och började slussa brasilianska spelare till framförallt Kalmar. Tio år senare har Cabrera, som utsågs till Årets agent både 2007 och 2008, byggt upp en rörelse med ett 30-tal anställda och runt 160 klienter. Han har ifrågasatts för sina arbetsmetoder och blev 2010 av med licensen. En agent får bara företräda en part och disciplinnämnden ansåg att Cabrera representerade både Roni Porokara och Örebro SK i förhandlingarna med Maccabi Haifa. Agenten överklagade beslutet till besvärsnämnden, som konstaterade att ärendet skulle ha behandlats av Fifas disciplinkommitté och gav honom licensen tillbaka. Samma år var Cabrera inblandad i ett krogbråk och dömdes till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Cabrera hävdade att han handlade i nödvärn, men Svea hovrätt fann ingen anledning att ändra tingsrättens dom. Vid sidan av agentverksamheten har Oliver Cabrera intressen i ytterligare tre bolag: OML Förvaltning AB, Chedi Holding AB och Start11 Mobile-Sports AB.
 • MARTIN DAHLIN

 • Ålder: 44 år.
 • Bor: Monte Carlo, Monaco.
 • Inkomst: Okänd.
 • Bolag: Martin Dahlin Management.
 • Bildat: 2002.
 • Omsättning/resultat: Okänd.
 • Ur kundregistret: Petter Andersson, Mikael Antonsson, Denni Avdic, Fredrik Berglund, Johan Dahlin, Jimmy Durmaz, Joel Ekstrand, Sebastian Eriksson, Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Guillermo Molins, Jonas Olsson, Martin Olsson, Ivo Pekalski, Markus Rosenberg, Behrang Safari, Tim Sparv, Ola Toivonen, Wanderson.
 • Bakgrund: Landslagshjälte med ett förflutet i Malmö FF, Borussia Mönchengladbach, Roma, Blackburn och Hamburg. Gav sig in i agentbranschen 2001, som konsult och talangscout åt Samuel Edoh på Autostrada Agents AB. Sedan tio år tillbaka driver han Martin Dahlin Management, som har sin bas i Monaco. Martin har blivit en gigant i branschen och representerar sju av spelarna i sommarens EM-trupp. Han är bosatt i Monte Carlo, men äger sedan drygt två år ett sommarhus på Ingarö utanför Stockholm.

 

Foto på bilderna ovan: MAGNUS LIAM KARLSSON, SCANPIX, BILDBYRÅN, PRIVAT

 

 

 

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande redaktör: Martin Mederyd Hårdh
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB