Startsida / Inlägg

Varför skaffar man barn? Egentligen?

av Malin Wollin

”Jag läser och tänker angående både det tidigare inlägget och denna krönika, att det verkar vara extremt jobbigt det här familjelivet med barn och villa. Man stressas halvt ihjäl och blir gammal i förtid. Jag ser också att många av dina läsare tycker exakt samma sak och då undrar jag alltid varför? Varför skaffar man barn och hela det där dödsjobbiga svenssonlivet? Om det nu är så förödande jobbigt menar jag. Man kan ju alltid välja om man vill ha barn eller inte. Det är ju inget man blir tvingad till. Man kan inte välja om man drabbas av sjukdom och annat men barn är ju det något man kan välja bort. Verkar som att 90% av tiden är ett rent helvete med stress. Jag fattar ingenting. Aldrig någonsin att jag sätter mig frivilligt i det där ekorrhjulet så länge jag kan välja bort det mot en trevligare och lugnare tillvaro.
Men Malin och ni andra, kan ni förklara för en oförstående individ som mig varför ni frivilligt försätter er i detta liv och sedan bara klagar om hur jobbigt det är?”

Svar: En blogg som handlar om hur fantastiskt det är att vara mamma, hur mycket man älskar sina barn och vilka vackra kakor man bakar tillsammans utan att det börjar bråkas om vem som ska knäcka ägg skulle jag inte vilja läsa och därför vill jag heller inte skriva en.

När man läser en ärlig blogg skriven av en förälder så gäller det att se bakom pattsvetten och de hårresande skriken. Den ofantliga kärleken som är större än all vuxenpassion i hela världen står att läsa mellan raderna.

Jag ser barnbloggandet som ren terapi. Kanske bättre ändå att skriva om vedermödorna här, för er, än att ett par gånger i veckan gå fram till barnen och på något putslustigt sätt deklarera hur jefeljobbigt det är att ha barn och att det vore skönt med spetsade fruktdrinkar på en öde ö.

Livet med barn kan vara så fruktansvärt jobbigt, precis som livet tillsammans med sin älskade. Men hur ska man göra? Välja att leva livet ensam eftersom det kan bli jobbigt?

Man skaffar barn för att man tror att det ska bli som på film. Sedan man fött förstår man att det inte är som på fil. Det är bättre. Och sämre. Och man får inte välja.

Om man läser min blogg och inte ser hur mycket jag älskar mina barn så kan jag inte göra något åt det.

Utan mina barn hade jag varit en ingenting. 

Amelia kanaria7.jpg

När det är jättebra.

barn i sängen.jpg

När det är lite mindre bra.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB