Startsida / Inlägg

ATT ÅKA TÅG- EN GUIDE

av Malin Wollin

Jag åker tåg väldigt ofta. Jag spenderar i runda slängar tjugo tusen kronor på SJ varje år. Jag har länge funderat över hur svårt det verkar vara att åka tåg. Jag är van så jag kanske har blivit blind för de dolda fällorna eller så har jag helt enkelt blivit expert. Jag bjuder er därför DEN ULTIMATA GUIDEN TILL HUR MAN ÅKER TÅG. 

 1. När du står på plattformen- kväv impulsen att fråga personalen om du står vid rätt tåg. På din biljett står ett tågnummer, om detta tågnummer finns på tavlan ovanför spåret så är du rätt. Våga lita på detta! Våga!

2. När tåget rullar in och du gör dig redo att kliva ombord kan det hända att det kliver ut personer från tåget, alltså personer som redan var inne i tåget och som nu ska gå ut. Detta kan vara väldigt påfrestande men låt dem ändå göra det. Ställ din kropp lite åt sidan och se inte sur ut.

3. Nu är du ombord på tåget, grattis! En god idé att redan på plattformen ha memorerat vilken plats du har så att du slipper stanna upp i gången och titta ner i biljetten, upp på hatthyllan, ner i biljetten, upp på hatthyllan, ner i biljetten, upp på hatthyllan och se ut som om du har hittat den heliga graal men inte vågar tro dina ögon.

4. När du ser ditt nummer, våga lita på att någon inte spelar dig ett ont spratt, det ÄR din plats, jag lovar. Det finns ju givetvis en risk att ett TV-team springer fram precis när du har satt dig och avslöjar att du är med i Dolda kameran men detta händer nästan aldrig.

5. Det kan vara lockande att ta en plats som ser bättre ut än den du har, men ta den inte. Ingen tycker att det är roligt att köra bort någon. Och om du mot förmodan känner att du verkligen måste ta en annan plats: fråga tågvärden hur länge platsen är ledig och flytta dig innan platsens rättmätiga resenär går på. Och: ta med dig ditt skräp.

6. Nu kommer en extremt kritisk punkt i tågresandet, själva sättandet av dig själv. Försök undvik att komma på att du ska gå av igen och säga något till någon som står på plattformen eller att du ska sätta din väska på den där platsen där väskor ska vara, stå inte mitt i gången och klä av dig ytterkläderna som om du stod vid sidan av din säng redo att gå och lägga dig, gå inte bort till vattnet i änden av första klass för att dricka, jag lovar vattnet kommer inte att ta slut innan tåget har börjat rulla. SÄTT DIG BARA NER. Allt du vill göra kommer du kunna göra när tåget har börjat rulla, det är inte som att åka flygplan, du måste inte vänta på att bälteslampan ska slockna.

7. Var trevlig mot tågpersonalen. Vem vet vilka slags dårar hon eller han har haft att göra med.

8. Om du får ett mobilsamtal, försök att inte använda din telefon som en walkie talkie. Prata inte SÅ HÄR.

9. Blir du kissnödig så försök att inte bli TVUNGEN att gå just som tåget gör ett uppehåll, människor som ska gå av och på tåget behöver kunna komma fram.

10. Var snäll mot gamla människor och hjälp de som verkar åka tåg för första gången. Gamla människor är livrädda när de åker tåg. Ta hand som dem.

11. Visst är det nesligt med förseningar men dessa förseningar är aldrig tågvärdarnas fel (om det inte är så att en tågvärd har hoppat framför tåget vilket de säkert är frestade att göra när de genomlever punkterna ovan) Om du undrar över din anslutning, våga lita på att du får information i högtalarsystemet om huruvida bussen till Lenhovda
väntar.

Så, nu vet du hur man åker tåg! Jag önskar dig en trevlig resa.

20140624-122746-44866077.jpg
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB