Startsida / Inlägg

EM-framgång inspirerar islänningar

av Henrik Lundgren
Gothia Cup. P16. KF/Dalvik frŒån Island möšter ett lag fårŒn norska Tromsö. Viktor Mani Davidsson har det tufft mot de två år äldre motståndarna. Foto: Anders Deros
Gothia Cup. P16. KF/Dalvik frŒån Island möšter ett lag fårŒn norska Tromsö. Viktor Mani Davidsson har det tufft mot de två år äldre motståndarna. Foto: Anders Deros

GÖTEBORG. Islands EM-framgångar satte fart på ett helt land.

Landslaget påverkar även de isländska spelarna i Gothia Cup.

– Det ger oss extra inspiration och motivation. Nu är man stolt över att komma från Island, säger Viktor Máni Davidsson, 14.

Mötet KF/Dalvik 2-Tromsö IL 2 på Bravida Arena gav inte direkt EM-vibbar. Tomma läktare, och en tung isländsk förlust med 0-3.

Men för 16-årslaget från det lilla fiskesamhället på norra Island var deras match på Bravida Arena som en EM-final.

– Helt otroligt, jag har aldrig sett något liknande. Coacherna sa till oss innan vi åkte till Sverige att vår första match skulle spelas på en riktig arena, men det här… Läktarna är så höga, säger anfallaren Viktor Máni Davidsson.

En stor anledning till det isländska fotbollsundret har tillskrivits de fotbollshallar som byggts upp över hela Island. Men i Dalvik, med sina knappt 2000 invånare, finns det ingen sådan.

– Nej nej, vi har bara en liten, liten inomhushall för handboll. Men den är skit. Och så har vi en konstgräsplan, men den är egentligen för gammal, det är inte tillåtet att spela fotboll på den. Och vi får skotta den ren från snö och is hela tiden under vinterhalvåret, det finns ingen planvärme.

Han har nummer nio på ryggen, precis som den store idolen Kolbeinn Sigthórsson.

– En oerhört stark spelare, spänstigt, vinner alltid alla nickdueller. Det är en fantastisk spelare, och jag vill verkligen bli som honom. Men jag är för liten, här i Gothia är jag två år yngre än motståndarna eftersom vi spelar i 16-årsklassen. Men när jag blir äldre blir det förhoppningsvis bättre.

Han berättar att ett par av spelarna i laget var nere i Frankrike under EM och såg Island spela. Själv satt han klistrad vid tv:n hemma i Dalvik.

– Det var alla andra också. Det fanns inte en bil som kördes på Island under någon av matcherna.

* Vad betyder landslagets succé för ert lag?

– Extra inspiration. Vi lärde oss att det är hårt jobb som gäller, att man alltid måste ge 100 procent. Det tänkte jag på i dag också, även när vi låg under med 0-3.

* Störst avtryck i EM gjorde kanske ändå ”Vulkanen”, men…?

– Nej, vi saknade den här också i dag. Vi får försöka få igång den, men det är så få föräldrar och ledare med oss att det är svårt. Men vi har ett bra lag, vi kan spela mycket bättre än vi gjorde i dag. Förhoppningsvis kan vi vinna några matcher under resten av turneringen.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

Gothia Cup. P16. KF/Dalvik frŒn Island mšter ett lag frŒn norska Troms¿. Viktor Mani Davidsson. Foto: Anders Deros
Viktor Mani Davidsson på Bravida Arena. Foto: Anders Deros

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB