Startsida / Inlägg

Hoppet ute för Blackburns 15-åringar

av Henrik Lundgren
Niclas Andersson, tävlingschef på Gothia Cup. Foto: Anders Deros
Niclas Andersson, tävlingschef på Gothia Cup. Foto: Anders Deros

GÖTEBORG. Det blev ingen fortsättning för Blackburn FC.

Gothia Cup-ledningen tillät dem inte att fortsätta.

– Vi kan förstås alltid vara tydligare, men den här regeln är den första paragrafen i vårt reglemente och även en allmän regel som gäller all fotboll i Sverige, säger tävlingschefen Niclas Andersson.

Det var efter att en av spelarna i en intervju med Sportbladet nämnt att laget bestod av flickor från fem-sex olika lag som Gothia Cups tävlingsjury fick upp ögonen för Stockholmslaget.

Efter en undersökning upptäcktes att ingen av spelarna gjort en korrekt övergång till det nystartade laget, och under gårdagskvällen uteslöts 15-årslaget ur turneringen.

– De hade läst tidningen och det innebär att 15 tjejer inte får spela en enda match till i turneringen. Det är ett justitiemord, det är horribelt att utesluta dem, sa Blackburn FC:s lagledare Rolf Andersson, som sent i går natt ändå hade gott hopp om att Gothia skulle ändra sig.

Så blev det inte. Efter ett möte under morgonen informerades Andersson om att uteslutningen står fast. Tävlingsjuryns beslut går aldrig att överklaga, och juryn är fristående från Gothia Cup.

– Jag hade ett samtal med Rolf i morse och vi diskuterade vad som inträffat och hur det kunnat inträffa. Sen pratade vi om framtid och vad man kan förändra för att förtydliga så att de inte ska hända igen, varken för Gothia-organisationen eller ett lag, säger Niclas Andersson på Gothia Cup.

* Hade Gothia Cup kunnat vara tydligare i sin information redan nu?

– Jag har svårt att se att vi skulle kunna vara tydligare. Det här behandlas i den första paragrafen i vårt reglemente, och är även en allmän regel som gäller all fotboll i Sverige, även i seriespel. Men det är klart, man kan informera mer om det. Och vi pratade även om er uppföljningsartikel i tidningen, om den manual ni skrev där, som gör det tydligare för andra lag att tänka på detta.

* Många av de utländska lagen som är här kommer från akademier, skollag eller är hopplock av spelare från olika klubbar. Men samma regler gäller inte för dem?

– Reglerna skiljer sig åt i olika länder, angående vilken klubb man tillhör och hur övergångar går till. Vilken klubb man tillhör på hemma- och bortaplan och under resor och så vidare. Det är en stor apparat att hålla koll på detta så klart.

* Så är det omöjligt att hålla samma regler för alla lag i Gothia Cup?

– Med tanke på att det inte finns samma system överallt så blir det en omöjlighet, vi måste se till varje lands förutsättningar och följa varje lands regler. Det gör vi så gott vi kan. Men man kan alltid vara tydligare.

– Hoppas ni få hit Blackburn FC nästa år igen?

– Definitivt.  Det hoppas vi verkligen.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB