Startsida / Inlägg

Historieförfalskningar

av Gunnar Fredriksson

Det gångna årets historieförfalskning i Sverige var den moderata partiledningens fadäs: de kände inte till sitt eget partis historia. — Historieförfalskningar är vanligare än de flesta är medvetna om, särskilt när det gäller versioner som smickrar den egna fåfängan. För någon tid sedan läste jag att en stor opinion i USA, om jag minns rätt upp emot 50 procent, tror att andra världskriget började med japanernas anfall mot den amerikanska flottbasen i Pearl Harbour i december 1941. Amerikaner och förmodligen en majoritet i Europa anser att västmakterna besegrade tyskarna genom invasionen i Normandie i juni 1944. I själva verket hade ryssarna på östfronten då redan besegrat tyskarna och stod utanför Warschawa. Under fältslagen på östfronten stupade till exempel vid Stalingrad 1942-43 ca 900.000, i pansarslaget vid Kursk 1943 ca en miljon. Under 900 dagars  belägring av Leningrad dog drygt en miljon, därav hundratuentals civila. Ryssarna förlorade 22 – 23 miljoner människor under detta krig. Amerikanerna förlorade sammanlagt ca 300.000, vilket kan jämföras med vart och ett av ett  tiotal fältslag på östfronten. Invasionen i Normandie var ett litet fältslag jämfört med vad som hände i Ryssland, Ukraina och Polen. Ändå kommer regelbundet amerikanska presidenter till Normandie och håller tal om hur USA besegrade nazismen. Engelsmän tror att slaget vid El Alamein, där ca 16.000 stupade och deras general Montgomery var hjälten, avgjorde kriget. Storbritanniens totala förluster kan jämföras med en av många strider i öst. — Så där håller alla på och vi har väl också våra svagheter när det gäller svensk modern historia.  

 • Tjänstgörande redaktör: Sofia Roström Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB