Startsida / Inlägg

Turkiet

av Gunnar Fredriksson

Efter en vecka i Turkiet, jämte därtill avpassad läsning, har jag kommit fram till att om Grekland lämnar EURO-zonen kan Turkiet komma med i stället. Landets ekonomi går utmärkt och det råder optimism. Det är annat än Sydeuropa och jag fått höra, en viss självsäker kritik mot EU. Varför länder som Rumänien, Bulgarien, Slovenien och Ungern godtas men inte Turkiet? undrar man. Nu vänds blickarna alltmer mot öster, mot Asien. — Sedan det gamla östromerska kristna riket gått under, kom muslimerna. De var inte bara krigare utan överförde dessutom klassisk grekisk kultur, som för de kristna bara var hedendom, till oss i Europa. Under medeltiden förde Europas kristna ohyggliga anti-muslimska krig under beteckningen korståg. 1453 är det klassiska årtalet i Turkiet: då erövrade turkarna nuvarande Istanbul och det osmanska väldet skapades. — Det har sedan urminnes tider funnits tre religioner här, islam, judendom och kristendom. De är alla monoteistiska, en idé som går ut på att alla religioner utom en är falska. Strider och gräsligheter har blivit följden. Jag tror att de kristna har varit värst, inte minst om man också räknar med den västerländska kolonialismen i hela Mellanöstern. — Området väster om Bosporen kallas ”Europa”, på andra sidan finns ”Asien”. De gillar att berätta för oss gäster att nu åker vi buss mellan Europa och Asien. Broarna är vackra, som historiska symboler.

 • Tjänstgörande redaktör: Sofia Roström Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB